Ponovno problemi

Francuska ponovno istražuje Apple, ovog puta zbog praćenja aplikacija

Francuska ponovno istražuje Apple, ovog puta zbog praćenja aplikacija
Pariz po noći - grad svjetla
Dražen Tomić / Tomich Productions

Francuska je spremna pokrenuti antimonopolsku istragu protiv Applea zbog poteza 2021. da izmijeni pravila praćenja aplikacija. Lokalno tijelo za tržišno natjecanje vjeruje da je to dovelo do navodnog nezakonitog ponašanja protiv tržišnog natjecanja.

Najavljena istraga, prva pokrenuta zbog promjene Appleove politike praćenja aplikacija, mogla bi dovesti do izdavanja službene izjave o prigovorima u nadolazećim tjednima, tvrde izvori. Revizija praćenja aplikacija, najavljena 2020. i predstavljena godinu dana kasnije, korisnicima iPhonea olakšala je isključivanje praćenja svih korištenih aplikacija. Međutim, to je također izazvalo veliko uzbuđenje jer je rezultiralo padom prihoda od oglašavanja za nekoliko tvrtki.

Iako je Apple u to vrijeme pozicionirao ovaj potez kao način da se osigura privatnost korisnika, kritičari su primijetili da Appleov posao oglašavanja nije pogođen na isti način na koji su drugi bili, a promjene su potaknule njegovo poslovanje. Ako Francuska pokrene istragu, to bi značilo da su vlasti pronašle dokaze o antikonkurentskom ponašanju Applea, nakon revizije koju su potaknule tvrtke koje su se žalile na promjene.

Naime, francuske su vlasti 2021. rekle da promjene ne odražavaju zlouporabu dominantnog položaja od strane Applea i da neće izdati nikakve mjere, ali su dodale da će nastaviti s istragom. Apple je, međutim, bio predmetom male pobjede protiv francuskog tijela za tržišno natjecanje krajem prošle godine, nakon što je žalbeni sud smanjio rekordnu kaznu za navodnu nekonkurentnu politiku prema trgovcima i distributerima, s 1,1 milijarde eura na 371,6 milijuna eura.