Metaverzum

Fora godine: LAQO otvorio muzej starih osiguranja na metaversu

Fora godine: LAQO otvorio muzej starih osiguranja na metaversu

Mnogi danas govore o metaverzumu i što nam on donosi u budućnosti, koliko će se svijet zbog njega promijeniti. I nedavni sajam MWC 2023. progovorio je o metaverzumu kojem 5G treba biti poticaj, no malo je onih koji se odluče već sada okušati svoje poslovanje ili rješenja prebaciti u metaverzum.

Novi pokušaj na domaćem tržištu onaj je Croatia osiguranja koji je otvorio prvi svjetski muzej osiguranja u metaverzumu i to onih starih osiguranja. I da to je baš dobra fora, dok drugi pričaju oni rade. Nakon LAQO digitalnog osiguranja, brenda Croatia osiguranja, koji je bio prvi iskorak u sasvim novom smjeru digitalizacije poslovanja, ulazak u svijet metaverzuma novi je dokaz drugačijeg pristupa poslovanju i pokazuje što nam sve tehnologija može ponuditi. Od 2020. godine do danas uložili su u Croatia osiguranju više od 33,2 milijuna eura u digitalizaciju poslovanja, a s ulaganjima će nastaviti i ove godine s dodatnih 13,3 milijuna eura.

U Muzeju osiguranja na Decentralandu prikazani su načini osiguranja koji predstavljaju povijest, te nova, unaprijeđena i digitalna iskustva kakva nude Croatia osiguranje i LAQO koja postaju standard. Posjetitelji mogu vidjeti kako je nekada izgledao put do osiguranja kroz neprohodnu šumu obrazaca i primjerice čekanja u redu pred šalterom. Danas je to stvar prošlosti, a LAQO svojim posjetiteljima na metaversu osim brzog i jednostavnog ugovaranja osiguranja pokazuje i koliko se CO2 emisija štedi digitalnim ugovaranjem.

Da je riječ o odličnom biznisu pokazuju i analize prema kojima je metaverzum tržište prošle godine vrijedilo 65,61 milijardu dolara i kako će do 2030. godine prosječno godišnje rasti čak 41,6 posto i tako dostići 678,8 milijardi dolara.

„Od samog početka LAQO kontinuirano radi na jačanju svog digitalnog identiteta kroz brojne inovacije. Sada smo ušli u metaverse te stajemo uz bok tehnološki najnaprednijim kompanijama kao prvi s naših prostora. Inovacija je u srži brenda“, rekla je Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja.

Realno, metaverzum se smatra sljedećom iteracijom interneta, Metaverzum je mjesto gdje se fizički i digitalni svjetovi spajaju. Proteklih godina, metaverse je bio u fokusu javnosti koja je suviše nestrpljivo očekivala nerealne pomake u razvoju platformi i hardwarea. Sada se javnost bavi AI botovima, ChatGPT-om, dok globalne tehnološke kompanije i dalje ulažu ogromna sredstva u metaverse. Možda će nekom izgledati nelogično ali nakon ICT industrije i obrazovanja po ulaganjima u metaverzum na trećem mjestu je financijska industrija, a tek onda marketing i oglašavanje, medicina.

„Mi u Croatia osiguranju u novim tehnologijama vidimo priliku. Metaverse je za nas još jedan od terena na kojima pomičemo granice osigurateljnog svijeta. U razvoj znanja kroz suradnje s fakultetima, visokim obrazovnim institucijama i podršku brojnim stručnim projektima u posljednje smo tri godine uložili više od četiri milijuna kuna“, zaključuje predsjednik Uprave Croatia osiguranja Davor Tomašković.