UMJETNA INTELIGENCIJA

Europska potrošnja na GenAI premašit će 30 milijardi dolara do 2027.

Europska potrošnja na GenAI premašit će 30 milijardi dolara do 2027.
Depositphotos

Prema najnovijoj studiji IDC-a, europsko tržište umjetne inteligencije i generativne umjetne inteligencije (GenAI) dosegnut će gotovo 47,6 milijardi dolara u 2024. godini i zabilježiti ukupnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 33,7 posto tijekom predviđenog razdoblja 2022.-2027. Europa predstavlja oko jednu petinu globalnog tržišta umjetne inteligencije.

Dok je udio GenAI-ja dosegnuo samo 9,6 posto ukupnog europskog tržišta umjetne inteligencije u 2023. godini, on se ubrzano povećava. Potrošnja na GenAI će rasti više od tri puta brže od potrošnje na ostatku tržišta umjetne inteligencije, a kao rezultat toga, GenAI će predstavljati više od četvrtine ukupnog europskog tržišta umjetne inteligencije 2027. godine.

Softver će 2024. biti najveći tehnološki segment, s tržišnom vrijednošću višom od hardvera i usluga zajedno. Nadalje, očekuje se da će predstavljati najbrži rast u razdoblju 2022.-2027., potaknut potražnjom za AI aplikacijama i platformama. Udio hardverskih tehnologija smanjit će se tijekom razdoblja u korist softvera, osim industrije softvera i informacijskih usluga, u kojoj je hardverska komponenta i dalje najveća, zbog specifičnih slučajeva korištenja AI infrastrukture koji karakteriziraju ovu industriju.

Usvajanje umjetne inteligencije već je široko rasprostranjeno, a tvrtke pokazuju svoju spremnost proširiti to usvajanje na GenAI. Prema IDC EMEA Cross-Industry Acceleration Survey provedenoj u prosincu 2023., jedna od tri tvrtke već koristi ili planira koristiti AI rješenja u sljedeća 24 mjeseca. Zrelost usvajanja rezultat je potrebe za optimizacijom poslovnih procesa s jasnim fokusom na kupce i zaposlenike. Usvajanje se suočava s izazovima koji se prvenstveno odnose na široku integraciju umjetne inteligencije u organizaciju i njezinu etičku upotrebu.

“Umjetna inteligencija, kao i generativne AI aplikacije, trebale bi postati potpuno integrirane u poslovanje, popraćene odgovornom upotrebom”, kaže Carla La Croce, voditeljica istraživanja, Customer Insights and Analysis, IDC. “Ostvarivanje punog potencijala umjetne inteligencije i generativne umjetne inteligencije zahtijeva vrijeme. Iako je jasno koje koristi AI i GenAI rješenja potencijalno donose internim organizacijama i procesima tvrtki, učinkovito ostvarivanje tih prednosti zahtijeva dugoročno planiranje. To zahtijeva od tvrtki fleksibilan i prilagodljiv poslovni plan za integraciju AI i GenAI u širu, dalekovidniju i odgovorniju strategiju.”

Bankarstvo, maloprodaja te softverske i informacijske usluge su tri najveće industrije u smislu potrošnje, koje predstavljaju gotovo trećinu europskog tržišta umjetne inteligencije. U financijskom sektoru značajne upotrebe AI rješenja obuhvaćaju rizična područja kibernetičke sigurnosti, uključujući proširenu analizu i istragu prijevara te sustave za obavještavanje i prevenciju prijetnji, dok slučajevi upotrebe korisničke podrške uključuju programske savjetnike i sustave preporuka. Štoviše, financijske institucije sve više integriraju GenAI u svoje bankarske usluge; na primjer, za otkrivanje prijevare ili za generiranje točnih predviđanja i scenarija.

Promjenjiva očekivanja i potrebe kupaca, oštra konkurencija i potraga za poboljšanim online korisničkim iskustvom čimbenici su koji trgovce tjeraju na eksperimentiranje s novim tehnologijama. Maloprodajna industrija posebno iskorištava mogućnosti koje stvara umjetna inteligencija. S upotrebama kao što su agenti proširene korisničke službe ili stručni savjetnici za kupnju i preporuke proizvoda, iskustvo i zadovoljstvo kupaca uvijek su u središtu maloprodajnih ciljeva, gdje umjetna inteligencija može postati transformativna sila. Štoviše, GenAI dobiva na snazi jer mnogi trgovci na malo očekuju istraživanje velikih jezičnih modela (LLM) i temeljnih modela (FM) u marketingu, prodaji i angažmanu kupaca.

Konačno, industriju softvera i informacijskih usluga, koja predstavlja dobavljače softvera i tvrtke za informacijske i podatkovne usluge, karakterizira potrošnja na umjetnu inteligenciju pružanjem infrastrukture umjetne inteligencije. Te tvrtke korisnicima omogućuju pristup ovoj infrastrukturi, osiguravajući resurse potrebne za računalstvo i pohranu za razvoj AI sustava ili pružanje AI usluga krajnjim korisnicima. Potrošnja AI u ovoj industriji bit će vođena hardverskim komponentama, koje predstavljaju najveću tehnološku komponentu ukupnog tržišta AI. Unatoč tome, tržišni udio softvera dugoročno će se povećati, rastući brže od bilo koje druge tehnološke komponente, budući da će pružatelji softvera omogućiti krajnjim korisnicima da iskoriste rješenja svoje platforme kao usluge (PaaS) i softvera kao usluge (SaaS). Osim toga, tehnološki lideri mogu koristiti GenAI za ubrzavanje razvoja softvera.