NOVA BORBA

Europska komisija traži povratne informacije o tome da Apple otvara NFC pristup

Europska komisija traži povratne informacije o tome da Apple otvara NFC pristup
Depositphotos

Europska komisija traži povratne informacije od rivala i kupaca o prijedlogu Applea da otvori svoju tehnologiju plaćanja dodirom kako bi se izbjegle potencijalne kazne. Europska komisija je objasnila ako konzultacije utvrde da su Appleove obveze odgovorile na njegova pitanja tržišnog natjecanja, moglo bi odlučiti da one postanu pravno obvezujuće.

Apple je predložio nuđenje pristupa trećih strana svom sustavu plaćanja temeljenom na NFC-u putem skupa API-ja, nudeći programerima mogućnost pristupa tehnologiji bez korištenja tvrtkinih usluga plaćanja ili novčanika. EU je upozorila Apple da dopuštanje pristupa NFC tehnologiji predstavlja zlouporabu njegove tržišne moći i ograničavanje konkurencije.

EK je 2022. iznijela preliminarno stajalište da je Apple zlorabio svoj položaj ograničavanjem konkurentskih mobilnih novčanika na iOS uređajima, a istraga je u tijeku o mogućim kršenjima zakona o tržišnom natjecanju. Appleov desetogodišnji plan uključivao bi uspostavu neovisnog mehanizma za rješavanje sporova za reviziju svih odluka o blokiranju pristupa NFC-u, o čemu bi se izvještavalo EK.

Ako Apple ne ispuni svoje obveze, Europska komisija bi mogla nametnuti kaznu do 10 posto prihoda bez dokazivanja kršenja pravila tržišnog natjecanja. Rok za savjetovanje je 19. veljače.