VRIJEME PROEMJENA

Europska komisija i Indija potpisale sporazum o poluvodičima

Europska komisija i Indija potpisale sporazum o poluvodičima
Depositphotos

Supredsjedatelji Vijeća za trgovinu i tehnologiju EU-Indija (TTC) pozdravili su sporazum između EU-a i Indije o Memorandumu o razumijevanju o poluvodičima. Potpisali su ga Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, i Ashwini Vaishnaw, ministar željeznica, komunikacija, elektronike i informacijske tehnologije u vladi Indije.

Ovaj sporazum utvrđuje kako će EU i Indija surađivati na izgradnji robusnih lanaca opskrbe poluvodiča i zajedno raditi na inovacijama. Prema ovom Memorandumu, EU i Indija namjeravaju razmijeniti iskustva, najbolje prakse i informacije o svojim ekosustavima poluvodiča; identificirati područja za suradnju u istraživanju, razvoju i inovacijama između sveučilišta, istraživačkih organizacija i poduzeća; promicati vještine, talente i razvoj radne snage za industriju poluvodiča i olakšavati suradnju putem organizacije radionica, partnerstava i promicanja izravnih ulaganja; i osigurati jednake uvjete u sektoru, uključujući razmjenu informacija o dodijeljenim javnim subvencijama.

Partnerstvo s Indijom jedan je od najvažnijih odnosa za EU i jačanje tog partnerstva, kroz inicijative kao što je TTC, prioritet je. Prvi ministarski sastanak TTC-a održan je 16. svibnja 2023. u Bruxellesu i uslijedio je nakon pokretanja 6. veljače 2023. i najave predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i premijera Indije Narendre Modija 25. travnja 2022. u New Delhi. TTC EU-Indija drugi je takav bilateralni forum za EU i prvi uspostavljen s bilo kojim partnerom za Indiju.