BITNA STAVKA

Europa je izgubila AI utrku, ali još stigne dobiti onu za kvantno računalstvo

Europa je izgubila AI utrku, ali još stigne dobiti onu za kvantno računalstvo
Depositphotos

Europa je jako tržište, ali u tehnološkom smislu zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama, kao i Kinom. To se odnosi na umjetnu inteligenciju te posebno na kvantno računalstvo, koje se više ne smije ignorirati.

Kvantno računalstvo fizički orijentiranim ponašanjem omogućava beskonačno skaliranje, zbog čega Europa mora ovladati ovom misterioznom tehnologijom ako želi biti relevantna.

Ne pomaže što su tzv. poremećajne tehnologije poput umjetne inteligencije stizale su iz SAD-a desetljećima, pri čemu se nitko iz Europe nije previše nametao.

Ali, kada je francuski startup za umjetnu inteligenciju star četiri tjedna osigurao 105 milijuna eura za početnu rundu financiranja, demonstrirao je da Europa nije toliko tehnološki inferiorna kao što ljudi misle. I dok je tržište umjetne inteligencije prezasićeno, kvantno računalstvo može omogućiti Europi opstanak u stoljeću kojim vladaju Kina i SAD.

Kvantno računalstvo bit će temelj za razvoj umjetne inteligencije koja može imati sposobnost rješavanja problema stvarnog svijeta. Zato Europa mora agresivno istraživati više primjena za korisnike i povećati talente za kvantno računanje prije nego to učini konkurencija.

Europska unija poznata je po mnogočemu, ali poslovanje nije njezina specijalnost, pogotovo u usporedbi s SAD-om. Osim što ima masivnu populaciju i teritorij, SAD su određivale inovacije. Bilo da govorimo o Silicijskoj dolini, Wall Streetu ili Hollywoodu, Amerika je postigla brzi rast i kvalitetu prije mnogih drugih.

Samo u 2022., kvantna tehnologija dobila je 2,35 milijardi dolara investicija, budući da je ključno da naša tehnologija postane manja, brža i moćnija.

Bez obzira što su financijski resursi prilično slični između SAD-a i EU-a, europskom tržištu nedostaje koordinacija, odgovarajuće privatno financiranje i strategije za maksimiziranje talenata od najranijih obrazovnih točaka.

Iako još dugo nećemo imati kvantna računala na tržištu, Europa treba istražiti za što ih možemo koristiti i naučiti ljude da se trebaju pridružiti industriji jer o tome ovisi naša sigurnost.

Kvantno računalstvo osnažit će vlade, tvrtke i sve druge vlasnike ove napredne tehnologije da poraze najsloženije vojne, obavještajne i biosigurnosne prijetnje.

Ova ultra-brza računala moći će obraditi ogromne količine satelitskih podataka, razviti cjepiva za virusne mutacije, simulirati napade nuklearnim oružjem za formuliranje obrambenih strategija, pa čak i nadmašiti šifriranje visoko povjerljivih vladinih dokumenata.

Stoga, na Europskoj uniji je kreirati kvalitetnu strategiju i implementirati je jer njena budućnost ovisi o tome.