EMEA tržište mobitela past će za gotovo 25 posto

EMEA tržište mobitela past će za gotovo 25 posto
DepositPhotos

Pametni telefoni doživjeli su snažan udarac pandemijom koronavirusa, što se odražava na tržišta, posebno na onom koje se tiču Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA). Naime, brojke za drugi kvartal ove godine dosegnut će rekordno niske rezultate.

Konkretnije, prema IDC-u, pametni telefoni u drugom kvartalu na EMEA tržištu zabilježit će pad od gotovo 25 posto u odnosu na prvi kvartal ove godine. Riječ je o prihodima ispod 19 milijardi američkih dolara i 63 milijuna isporuka. U posljednjih pet godina nije zabilježen slabiji rezultat.

Ako se pak pogleda rezultat na kvartalnoj razini, tad tako loše brojke nisu zabilježene u posljednjih 14 godina, odnosno, otkako IDC donosi rezultate za tržišta pametnih telefona. Do ovog negativnog rekorda, vrijedio je onaj iz 2009., kad je zabilježen pad od 13 posto na kvartalnoj razini.

Očekivano, Europa je pokretač EMEA tržišta i na njenom tlu se kriza najviše osjetila jer tržišta u Velikoj Britaniji, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Rusiji praktički su stali. No, loši rezultati osjetili su se diljem Europe, od Njemačke preko Portugala, Ukrajine, skandinavskih zemalja...

Najgore od svega jest što IDC prognozira nastavak lošeg trenda poslovanja na EMEA tržištu i kroz treći kvartal ove godine jer u zemljama koje su najpogođenije koronavirusom, tek slijede ekonomska i gospodarska kriza pa luksuz kao pametni telefon stoji na čekanju. Također, ljudi su spremni čekati novije modele raznih uređaja u nadolazećim mjesecima.

Ipak, postoj i pozitivne vijesti, tržište zapada Europe trebalo bi se početi oporavljati s krajem godine, i to poprilično brzo. Samim time, dolazak novih iPhonea i Samsung Note modela trebali bi se dobro prodavati. Kao i uređaji drugih proizvođača, koji će modele plasirati tijekom kraja ljeta ili ujesen.

Nažalost po proizvođače, bit će ovo težak udarac i morat će se nekako pokušati prilagoditi teškoj situaciji.