VAŽNO UPOZORENJE

Ekholm poziva na fokus na inovacije u Europi

Ekholm poziva na fokus na inovacije u Europi
Dražen Tomić / Tomich Productions

Glavni izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm rekao je da Europa možda neće razviti nijednu vodeću industriju ako kreatori politike nastave davati prioritet regulaciji nad inovacijama. Tvrdio je da fragmentirano telekomunikacijsko tržište koči kontinent u otključavanju novih digitalnih usluga i gospodarstva oko njega.

Ekholm je također izrazio zabrinutost zbog toga kako su europski CSP-ovi u nepovoljnijem položaju u konkurentskoj ljestvici u odnosu na konkurente u SAD-u, Kini i Indiji, budući da većina pružatelja usluga na bivšem kontinentu ne ostvaruje dovoljno povrata da pokrije trošak kapitala. Vjeruje da je stav dobrodošlice prema prihvaćanju digitalizacije pomogao Kini i SAD-u da iskoriste mogućnosti 4G, zauzvrat stvarajući nove tvrtke koje su sada dospjele među 500 najvećih svjetskih organizacija po prihodu, kategoriji u kojoj je europska zastupljenost smanjena.

Što se tiče njegove točke, primijetio je da je Europska unija do danas privukla samo 4 posto sredstava za AI, u usporedbi s 80 posto za druge dvije zemlje. “Nastavljajući tim putem, mogli bismo vidjeti Europu potisnutu u muzej s velikom umjetnošću, ali bez vodećih industrija, nedostatkom digitalne tehnologije, inovacija i industrijskog vodstva na globalnoj sceni”, upozorio je. Ekholm je također dodao da je prosječan broj pretplatnika po operateru u Europi 4,4 milijuna u usporedbi s 95 milijuna u SAD-u, 300 milijuna u Indiji i 400 milijuna u Kini, dok je vršio pritisak na konsolidaciju unutar tržišta.

„Izgradnja sveprisutne digitalne infrastrukture visokih performansi ključ je buduće konkurentnosti Europe, tehnološkog vodstva i ambicija dekarbonizacije. Kreatori europske politike imaju ključnu ulogu u omogućavanju ovoga”, zaključio je čelni čovjek Ericssona.