PODATKOVNA ANALIZA I UPRAVLJANJE PODACIMA

Dvanaest koraka za poboljšanje kvalitete podataka

Dvanaest koraka za poboljšanje kvalitete podataka
Depositphotos / Ilustracija

Gartner je identificirao 12 radnji za pomoć glavnim službenicima za podatke i analitiku (CDAO) i drugim voditeljima D&A da poboljšaju kvalitetu podataka (DQ) kako bi izbjegli visoke troškove i dali održivu vrijednost svojoj organizaciji.

"Problemi s kvalitetom podataka puno koštaju", rekao je Jason Medd, direktor analitičara u Gartneru.

“Ali probleme nije teško riješiti i ne treba puno vremena. Ako CDAO-i nemaju uspostavljene učinkovite i podržavajuće DQ programe, njihova će se organizacija suočiti s mnoštvom komplikacija i izgubljenih prilika“, tvrdi Medd.

Poboljšanje DQ-a nije jednokratni napor. "Jedna od pogrešaka koju CDAO-i čine je pristup poboljšanju DQ-a usmjeren na tehnologiju, s malim fokusom na organizacijsku kulturu, ljude i procese kako bi se pojednostavile korektivne radnje", rekao je Medd. Analitičari Gartnera procjenjuju da će do 2024. 50% organizacija usvojiti moderna DQ rješenja kako bi bolje podržali svoje digitalne poslovne inicijative. Analitičari Gartnera saželi su 12 akcija u četiri kategorije kako bi CDAO-ima omogućili da odrede prioritete svojih napora na temelju problematičnih područja.

Prvo, CDAO-i se moraju usredotočiti na prave stvari kako bi postavili snažne temelje. "Nisu svi podaci jednako važni", rekao je Medd.

“CDAO se moraju usredotočiti na podatke koji imaju najveći utjecaj na poslovne rezultate, razumjeti ključne pokazatelje uspješnosti (KPI) i ključne pokazatelje rizika (KRI) te izgraditi poslovni argument. Zatim, trebaju dijeliti zajednički DQ jezik sa dionicima i uspostaviti DQ standarde“, pojašnjava Medd.

Nakon što se uspostave temelji, CDAO-i trebaju dobiti sponzorstvo od odbora za upravljanje D&A i dodijeliti upravitelje podataka iz poslovnih jedinica i središnjeg D&A tima koji će proaktivno mijenjati brzine na temelju prioriteta, tražiti nove puteve za pomoć poboljšanjima i potencijalno gledati na izgradnju provjere valjanosti podataka u stvarnom vremenu gdje je to potrebno kako bi se premostile praznine. "Podaci su timski sport, stoga bi CDAO-i trebali formirati posebne interesne skupine koje mogu imati koristi od poboljšanja DQ-a, komunicirati o prednostima i dijeliti najbolje prakse oko drugih poslovnih jedinica", rekao je Medd.

Za poboljšanje DQ-a važno je izvršiti profiliranje podataka i praćenje podataka kako bi se razumjeli i potvrdili trenutni nedostaci podataka i izazovi, nadzirali i izradili planovi poboljšanja. Zatim, CDAO-i moraju prijeći na model upravljanja koji se temelji na povjerenju kako bi potaknuli prihvaćanje DQ inicijativa u cijelom poduzeću.

CDAO-i mogu poboljšati DQ upotrebom tehnologija za smanjenje ručnog rada i postizanje bržih rezultata. Također to čine identificiranjem čestih problema s DQ-om i uključivanjem rješenja u tijek poslovanja. CDAO bi također trebao poboljšati podatkovnu pismenost u cijelom poslovanju instaliranjem DQ kulture i olakšavanjem dijeljenja znanja i suradnje među svim dionicima programa.