Dosegnuta krizna točka u nestašici čipova

Dosegnuta krizna točka u nestašici čipova
DepositPhotos

Potrošače čekaju poveći problemi zbog mogućeg rasta cijena elektroničkih uređaja, a sve jer na globalnoj razini vlada nestašica čipova.

Problem se tiče raznih uređaja, od televizora, pametnih telefona, automobila pa sve do igraćih konzola. Svi oni ovise o čipovima, a zbog pandemije koronavirusa pojavio se njihov manjak. Odnosno, manjak postoji već neko vrijeme, ali sad su i sve rezerve "presušile", a proizvodnja ne uspijeva zadovoljiti potražnju pa prije ozbiljna situacija.

Naime, iako se proizvodnja vratila na razine otprije pandemije, predugo je sve bilo "na čekanju" pa u trenucima kad svjedočimo povećanoj potražnji, industrija se našla u problemima iz kojih se očito neće tako skoro izvući. I zbog toga bi ove godine uređaji mogli u određenoj mjeri poskupiti. Ako se uopće nađu u ponudi kroz zacrtane rokove. Ili ikako.

I nije ovo "od jučer". Zbog nestašice čipova, čak je i Apple morao odgoditi plasiranje iPhone 12 modela na tržište. Riječ je o kompaniji koja godišnje troši oko 58 milijardi američkih dolara na čipove i po tome je najveća u tom smislu na svijetu. A činjenica da 5G uređaji ipak iziskuju nešto više tih vrijednih komponentni nimalo ne pomaže.

Nije ni to sve, nedavno je Ford ukinuo smjene u dvije tvornice zbog ovog probleme i kroz službene kanale obavijestio da bi po pitanju profita zbog nestašice čipova mogli doživjeti udarac od oko 2,5 milijarde dolara. Istovremeno, Nissanova proizvodnja u SAD-u i Meksiku postavljena je u "prazni hod", a General Motors tvrdi da će imati gubitke od dvije milijarde dolara.

U problemima je i Sony koji ne može isporučiti željene brojke PlayStation 5 konzoli zbog nestašice čipova, a konkurentski Microsoftov Xbox će se eventualno ustabiliti po ovom pitanju tek u drugoj polovici ove godine.

Ipak, najzanimljivija priča je ona oko Samsunga, drugog najvećeg kupca čipova. Ta kompanija prodaje čipova u vrijednosti 56 milijardi dolara godišnje i kupuje ih u vrijednosti 36 milijardi, a zbog nestašice će odgoditi predstavljanje novog Galaxy Note modela.