Do 2030. industrija proširene stvarnosti vrijedit će 22 puta više nego danas

Do 2030. industrija proširene stvarnosti vrijedit će 22 puta više nego danas

Foto: Pixabay

Proširena stvarnost (AR) bi napokon mogla doživjeti toliko očekivani uzlet pa do 2030. postati industrija vrijedna 152 milijarde američkih dolara, što je 22 puta više no prošlogodišnjih sedam milijardi dolara, navodi kroz istraživanje GlobalData.

Očekuje se da bi do kraja desetljeća "metaverse" (hrv- metaverzum) napokon mogao zaživjeti u praksi, ne samo teoriji, a to znači da će AR napokon dobiti istinsku priliku iskazati se u punoj snazi te postati sastavni dio ljudske svakodnevice. Kao i virtualna stvarnost (VR), u konačnici...

"Zamislite da nosite naočale s računalnom snagom pametnog telefona. Aktivira se vašim glasom i prepoznaje ono što vidite, gdje se nalazite i kontekst u kojem djelujete. Takav uređaj može zamijeniti pametni telefon kao primarni povezani uređaj koji korisnici nose sa sobom, ali to je nekoliko godina daleko od stvarnosti. Jasno je da prijetnja tržištu pametnih telefona nije neposredna. Doista, pametni telefoni trenutno se koriste za podršku AR aplikacija i na potrošačkom i na poslovnom tržištu. Međutim, prednost prvog pokretača u AR tehnologije toliko je vrijedna nagrada da svaka velika tehnološka kompanija značajno ulaže u nju", navode u GlobalData.

Konkretnije, nadolazeće platforme "metaverse" integrirat će tehnologije povezane s proširenom stvarnosti, pomažući da onda stigne u prvi plan.

Inače, "metaverse" je pojam o kojem se naveliko počelo razgovarati 2017., kad ga je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg naveo kao iduću veliku stvar u svijetu tehnologije. Ali, postoji još od 1992. i knjige Snow Crash autora Neala Stephensa, gdje je glavni lik u privatno vrijeme "priključen" na uređaj koji kreira stvarnost oko njega.

Ukratko, to je virtualni prostor stvoren konvergencijom poboljšane fizičke stvarnosti, proširene stvarnosti i interneta, a postoji u realnom vremenu te je izvan kontrole bilo kojeg pojedinca. Podloga je za sve što možemo zamisliti, odlazak na koncerte, trgovinu, muzeje, interakciju s drugim osobama... i to iz udobnosti naših domova.

Pandemija koronavirusa ubrzala je njegov razvoj i pružila djelić onoga što slijedi jer smo bili prisiljeni boraviti online više no prije, raditi na taj način, družiti se...

Još iz kategorije

Prosječna plaća nastavila rasti, u Zagrebu je prešla granicu od 8.000 kuna

Prosječna plaća nastavila rasti, u Zagrebu je prešla granicu od 8.000 kuna

20.10.2021.

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2021. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.237 kuna, što je 7% više nego u istom kvartalu prethodne godine te 1% više nego u prethodnom kvartalu 2021. godine.

Minecraft je malwareom najinficiranija igra na tržištu s 228 tisuća zaraženih korisnika

Minecraft je malwareom najinficiranija igra na tržištu s 228 tisuća zaraženih korisnika

19.10.2021.

Industrija videoigara procvala je tijekom pandemije koronavirusa jer su ljudi više no ikad prije bili zatvoreni u svojim domovima i trebali su neku razonodu. Naravno, takva situacija motivirala je hakere da se angažiraju pa “udare” jače no ikad kako bi iskoristili tako nešto.

Bitcoin bankomati niču kao gljive, samo u 2021. pojavilo ih se preko 10 tisuća novih

Bitcoin bankomati niču kao gljive, samo u 2021. pojavilo ih se preko 10 tisuća novih

18.10.2021.

Bitcoin je godinama planetarno popularan, kao i brojne kriptovalute, jer na njima se može zaraditi podosta novca te se koristi i kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako netko želi fizički do novca, to može zahvaljujući sve većim bankomatima - za bitcoin.