Digitalna transformacija zdravstva - zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva - zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu
DepositPhotos / Ilustracija

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

Važnost informacijske i komunikacijske tehnologije u zdravstvu postala je više nego jasna tijekom pandemije. Konzultacije putem videopoziva, automatizirane e-poruke, razne aplikacije i sl. danas više nisu neuobičajene. Međutim, transformacija komunikacije u zdravstvu ne bi trebala stati na videopozivima i SMS-ovima. Prava tehnologija može podržati višestruke ulazne i odlazne komunikacijske kanale uključujući glasovne i video pozive, e-poštu ili chat. To znači, prije svega, integraciju komunikacija u radne procese i ukidanje zastarjelih, ručnih procesa s pojednostavljenim, automatiziranim tijekovima rada i komunikacijskim alatima.

Avaya OneCloud - rješenja u oblaku

Ovakva rješenja za komunikaciju obično se nalaze u cloudu i jednostavna su za upravljanje, fleksibilna su, smanjuju operativne troškove i pružaju brz pristup novim funkcionalnostima. Američka tvrtka Avaya globalni je lider u proizvodnji tehnoloških rješenja i alata za upravljanje komunikacijskim sustavima koje danas koriste brojne zdravstvene ustanove.

„Prelazak na cloud infrastrukturu je ogroman skok za većinu zdravstvenih organizacija i mnogima je nepraktično, čak i nemoguće, napraviti tako snažan pomak. Istovremeno, analitičari tvrtke Frost & Sullivan predviđaju rast virtualne interakcije s pacijentima za 35% do 2025. Stoga je čim prije potrebno krenuti s uključivanjem novih mogućnosti digitalizacije, integracije različitih sustava, segmentiranja podataka, fleksibilne izgradnje prilagođenih usluga i proaktivnog dosega do pacijenata“, kaže Tvrtko Stošić, konzultant za korisničko iskustvo u Avayi, odgovoran za strateške europske klijente.

Tu pomaže Avaya OneCloud, nagrađivani ekosustav aplikacija u više oblaka koji kombinira inovacije usklađene s HIPPA-om (Health Insurance Portability and Accountability Act) i s tehnologijom mnogih vodećih tehnoloških partnera na tržištu.  Ova platforma ima tri glavne komunikacijske usluge: objedinjene komunikacije (Unified Communications as a Service, UCaaS), komunikacije za kontakt centre (Contact Center as a Service, CCaaS) i komunikacijske platforme (Communications Platform as a Service, CPaaS). Zdravstvene organizacije mogu prijeći na oblak (javni, privatni ili hibridni) željenim tempom, a fleksibilni modeli pretplate pružaju sigurnost troškova i bezbrižnost dok osmišljavaju svoju savršenu migraciju.

Naime, umjetna inteligencija (AI), podaci i analitika mogu stvoriti kontekst u povezanom sustavu, baš kao u, primjerice, centrima za korisničku podršku. Samo što u zdravstvu umjesto o kupcu govorimo o pacijentu, a umjesto o agentu za korisničku podršku, govorimo o zdravstvenom timu“, nastavlja Stošić.

Personalizacija

Kako bi stvorio kontekst, sustav najprije mora moći brzo prikupiti i organizirati podatke, a zatim ih prikazati što je jasnije moguće. S tehničke točke gledišta, to znači uključivanje umjetne inteligencije zajedno sa znanjem i uvidima od trenutka prvog poziva na 194 ili broj liječnika. Podaci se pak mogu prikupiti iz više izvora. Na primjer, pametni mobilni uređaji, fitness trackeri i ostali gadgeti sadrže IoT senzore koji prikupljaju ogromne količine informacija, a koje se mogu analizirati pomoću AI i tehnologije strojnog učenja. Ti se podaci mogu upotrijebiti za pokretanje personalizirane zdravstvene radnje kao što je podsjetnik na uzimanje lijekova, poziv medicinskoj sestri ili preporuka za odlazak na trčanje.

I sami razgovori sadrže veliku količinu informacija koje AI može koristiti. Govorna analitika u stvarnom vremenu, pokretana umjetnom inteligencijom, može automatski transkribirati i analizirati glasovne interakcije. Iz tona glasa ili načina govora se može čak i detektirati stanje i osjećaji pacijenata, što bi u klasičnom telefonskom razgovoru vjerojatno ostalo nezamijećeno.

Telehealth - personalizirana skrb za pacijente s bilo kojeg mjesta

Važan dio digitalne transformacije zdravstva je poboljšanje dostupnosti pružatelja zdravstvenih usluga pacijentima korištenjem rješenja za pozive, sastanke, razmjenu poruka i videa temeljena na oblaku - idealno ujedinjena u jednu aplikaciju. Tako timovi mogu liječiti pacijente gdje god postoji internetska veza - to je ključno, jer točka skrbi nije nužno tamo gdje je liječnik, već gdje je pacijent. Odnosno, tri su glavne prednosti telezdravstva: jednostavniji pristup liječničkoj skrbi (omogućuju se usluge daljinske evaluacije i konzultacije u stvarnom vremenu), omogućuje se brži „pregled“ većeg broja pacijenata te se poboljšava odnos liječnik-pacijent (za razliku od tradicionalnih posjeta ordinaciji, susret je usredotočeniji).

„Idealno rješenje bilo bi ono koje ima mogućnosti dinamičkog usmjeravanja poziva, odnosno konzultacije u stvarnom vremenu, zakazivanje pregleda, procjenu trijaže  i sl. Rješenja s višerazinskim IVR alatima omogućuju timovima automatiziranje pristupa pacijenata ažuriranim informacijama ili snimljenim odgovorima na FAQ. A to svakako utječe na zadovoljstvo pacijenata. Isto tako, važna je i podrška timovima. Fleksibilna platforma podržat će jednostavan prijelaz osoblja sa sjedišta u klinici na privremeni ili stalni rad od kuće s istim alatima za poruke, video i telefon. Zato mnoge zdravstvene organizacije rade s Avayom kako bi stvorile brže, pametnije i povezanije komunikacijske procese i procese rada. Naša rješenja omogućuju skaliranje prema potrebi, rasterećenje osoblja, osiguravaju usklađenost i optimiziraju postojeća ulaganja u tehnologiju“, zaključuje Tvrtko Stošić.