Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

Važnost informacijske i komunikacijske tehnologije u zdravstvu postala je više nego jasna tijekom pandemije. Konzultacije putem videopoziva, automatizirane e-poruke, razne aplikacije i sl. danas više nisu neuobičajene. Međutim, transformacija komunikacije u zdravstvu ne bi trebala stati na videopozivima i SMS-ovima. Prava tehnologija može podržati višestruke ulazne i odlazne komunikacijske kanale uključujući glasovne i video pozive, e-poštu ili chat. To znači, prije svega, integraciju komunikacija u radne procese i ukidanje zastarjelih, ručnih procesa s pojednostavljenim, automatiziranim tijekovima rada i komunikacijskim alatima.

Avaya OneCloud - rješenja u oblaku

Ovakva rješenja za komunikaciju obično se nalaze u cloudu i jednostavna su za upravljanje, fleksibilna su, smanjuju operativne troškove i pružaju brz pristup novim funkcionalnostima. Američka tvrtka Avaya globalni je lider u proizvodnji tehnoloških rješenja i alata za upravljanje komunikacijskim sustavima koje danas koriste brojne zdravstvene ustanove.

„Prelazak na cloud infrastrukturu je ogroman skok za većinu zdravstvenih organizacija i mnogima je nepraktično, čak i nemoguće, napraviti tako snažan pomak. Istovremeno, analitičari tvrtke Frost & Sullivan predviđaju rast virtualne interakcije s pacijentima za 35% do 2025. Stoga je čim prije potrebno krenuti s uključivanjem novih mogućnosti digitalizacije, integracije različitih sustava, segmentiranja podataka, fleksibilne izgradnje prilagođenih usluga i proaktivnog dosega do pacijenata“, kaže Tvrtko Stošić, konzultant za korisničko iskustvo u Avayi, odgovoran za strateške europske klijente.

Tu pomaže Avaya OneCloud, nagrađivani ekosustav aplikacija u više oblaka koji kombinira inovacije usklađene s HIPPA-om (Health Insurance Portability and Accountability Act) i s tehnologijom mnogih vodećih tehnoloških partnera na tržištu.  Ova platforma ima tri glavne komunikacijske usluge: objedinjene komunikacije (Unified Communications as a Service, UCaaS), komunikacije za kontakt centre (Contact Center as a Service, CCaaS) i komunikacijske platforme (Communications Platform as a Service, CPaaS). Zdravstvene organizacije mogu prijeći na oblak (javni, privatni ili hibridni) željenim tempom, a fleksibilni modeli pretplate pružaju sigurnost troškova i bezbrižnost dok osmišljavaju svoju savršenu migraciju.

Naime, umjetna inteligencija (AI), podaci i analitika mogu stvoriti kontekst u povezanom sustavu, baš kao u, primjerice, centrima za korisničku podršku. Samo što u zdravstvu umjesto o kupcu govorimo o pacijentu, a umjesto o agentu za korisničku podršku, govorimo o zdravstvenom timu“, nastavlja Stošić.

Personalizacija

Kako bi stvorio kontekst, sustav najprije mora moći brzo prikupiti i organizirati podatke, a zatim ih prikazati što je jasnije moguće. S tehničke točke gledišta, to znači uključivanje umjetne inteligencije zajedno sa znanjem i uvidima od trenutka prvog poziva na 194 ili broj liječnika. Podaci se pak mogu prikupiti iz više izvora. Na primjer, pametni mobilni uređaji, fitness trackeri i ostali gadgeti sadrže IoT senzore koji prikupljaju ogromne količine informacija, a koje se mogu analizirati pomoću AI i tehnologije strojnog učenja. Ti se podaci mogu upotrijebiti za pokretanje personalizirane zdravstvene radnje kao što je podsjetnik na uzimanje lijekova, poziv medicinskoj sestri ili preporuka za odlazak na trčanje.

I sami razgovori sadrže veliku količinu informacija koje AI može koristiti. Govorna analitika u stvarnom vremenu, pokretana umjetnom inteligencijom, može automatski transkribirati i analizirati glasovne interakcije. Iz tona glasa ili načina govora se može čak i detektirati stanje i osjećaji pacijenata, što bi u klasičnom telefonskom razgovoru vjerojatno ostalo nezamijećeno.

Telehealth - personalizirana skrb za pacijente s bilo kojeg mjesta

Važan dio digitalne transformacije zdravstva je poboljšanje dostupnosti pružatelja zdravstvenih usluga pacijentima korištenjem rješenja za pozive, sastanke, razmjenu poruka i videa temeljena na oblaku – idealno ujedinjena u jednu aplikaciju. Tako timovi mogu liječiti pacijente gdje god postoji internetska veza – to je ključno, jer točka skrbi nije nužno tamo gdje je liječnik, već gdje je pacijent. Odnosno, tri su glavne prednosti telezdravstva: jednostavniji pristup liječničkoj skrbi (omogućuju se usluge daljinske evaluacije i konzultacije u stvarnom vremenu), omogućuje se brži „pregled“ većeg broja pacijenata te se poboljšava odnos liječnik-pacijent (za razliku od tradicionalnih posjeta ordinaciji, susret je usredotočeniji).

„Idealno rješenje bilo bi ono koje ima mogućnosti dinamičkog usmjeravanja poziva, odnosno konzultacije u stvarnom vremenu, zakazivanje pregleda, procjenu trijaže  i sl. Rješenja s višerazinskim IVR alatima omogućuju timovima automatiziranje pristupa pacijenata ažuriranim informacijama ili snimljenim odgovorima na FAQ. A to svakako utječe na zadovoljstvo pacijenata. Isto tako, važna je i podrška timovima. Fleksibilna platforma podržat će jednostavan prijelaz osoblja sa sjedišta u klinici na privremeni ili stalni rad od kuće s istim alatima za poruke, video i telefon. Zato mnoge zdravstvene organizacije rade s Avayom kako bi stvorile brže, pametnije i povezanije komunikacijske procese i procese rada. Naša rješenja omogućuju skaliranje prema potrebi, rasterećenje osoblja, osiguravaju usklađenost i optimiziraju postojeća ulaganja u tehnologiju“, zaključuje Tvrtko Stošić.

Još iz kategorije

Završena je deveta sezona A1 Adria League,  ali nema odmora za esportaše

Završena je deveta sezona A1 Adria League, ali nema odmora za esportaše

25.06.2022.

Na završnici devete sezone A1 Adria League, koja se održavala u sklopu Reboot Online Games Weeka od 15. do 19. lipnja u Osijeku, okrunili smo pobjednike u posljednje tri igre – CS:GO, Brawl Stars i FIFA22. Prvaci u igrama Clash Royale, PUBG: BATTLEGROUNDS, League of Legends i VALORANT poznati su bili tijekom proljetne sezone.

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

24.06.2022.

Tržište kriptovaluta na globalnoj je razini u određenom padu, što se odrazilo i na aplikacije koje se vežu uz njih. Bankless Times je to zorno prikazao kroz istraživanje i ukazao na podatak da je u Europi zabilježeno 19,9 milijuna prvih instalacija kriptoaplikacija kroz prva tri mjeseca ove godine.

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

24.06.2022.

Na 127. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno.