CES 2016: Borba domaćih tvrtki za mjesto pod suncem

CES 2016: Borba domaćih tvrtki za mjesto pod suncem
Dražen Tomić

I ovogodišnji CES u Las Vegasu nije mogao proći bez domaćih tvrtki pa su se među izlagačima našle njih tri - Zipato koji je starosjedilac među tvrtkama koje iz Hrvatske idu na CES, po prvi put je tu Streaming Solutions te kao treća tvrtka je Live Good.

Kako ističe direktor i osnivač Zipata Sebastian Popović dolazak na CES je nešto što se ne smije propustiti pogotovo ove godine kada s pokazalo kako rješenja iz područja kućne automatizacije dobivaju sve više prostora. Oni su se na CES-u odlučili prikazati svoj novi proizvod Zipatail.

Prema njegovoj procjeni za nekoliko godina kombinacijom kućne automatizacije i interneta stvari pred korisnike će stići nove mogućnosti upravljanja pametnim domom, pritom naglašava kako se i danas kućna automatizacija i IoT jako isprepliću.

Svoj prvi nastup na sajmu imaju još dvije domaće tvrtke Live Good i Streaming Solutions. Live Good predstavlja se aplikacijom BodyRecog, odnosno sustavom za procjenu zdravstvenog stanja ljudi na temelju tjelesnog tipa i tjelesnog oblika što je vrlo zanimljiv način rada. BodyRecog je specifičan što za mjerenje ljudskog tijela koristi kameru na pametnom telefonu.

Zahvaljujući startap natjecanju koje je organizirao Bug uz pomoć najjačeg domaćeg telekoma HT-a na CES u Las Vegas stiglas je ekipa iz Streaming Solutionsa koji pokazuju svoju Vyoocam kameru namijenjenu live streamu korisnika uređaja koji se lako stavlja na okvir naočala.

Kako ističe Vedran Vukman dosad su vrlo zadovoljni posjetom i interesom, a posebno pritom ističe dolazak IT legende Scota Jordana. Vukman napominje kako nisu konkurencija Google Glassu iako su tek slični njima, a po funkcijama i mogućnostima i namjeni jako različiti.