CeBIT 2015: Krenuo najveći svjetski sajam ICT-a – čak 15 hrvatskih tvrtki u Hannoveru

CeBIT 2015: Krenuo najveći svjetski sajam ICT-a – čak 15 hrvatskih tvrtki u Hannoveru

Foto: Damir Brkić

U Hannoveru je večeras započeo CeBIT, najveći svjetski sajam informatičke i telekomunikacijske industrije gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti najnovija rješenja namijenjena biznisu. Na ovom sajmu u Hannoveru koji se održava od 16.-20. ožujka uz 3300 kompanija iz cijelog svijeta, točnije sedamdesetak zemalja na 142 tisuće četvornih metara izložbenog prostora te očekivanih 200 tisuća prije svega poslovnih posjetitelja dolazi i velika hrvatska delegacija – čak 15 hrvatskih tvrtki plus HAMAG-BICRO koji je vodio dio startupa, BIOS s Miholjačkim poduzetničkim Centrom i Osijek Software City iz Osijeka i hrabri koji su odlučili ići sami Span i Multicom.

Poticaji za startupove

Dio njih izlagat će na štandu koji je za njih organizirao HAMAG-BICRO i tu će se naći tvrtke poput Ostendo Consultinga koji izlaže svoj novi proizvod PIN2SMS, ali i tvrtke poput Infosita s aplikacijom FiskalPhone, PhotoPaya Damira Sabola koji je nedavno dobio prvu nagradu na konferenciji o startupovima 4YFN u Barceloni koja se održavala u sklopu Mobile World Congressa s kojeg vam uskoro donosimo ekskluzivno video reportažu. Tu su još i Login, te tvrtka znakovitog imena „Ima posla“, koja je pridruženi član na HAMAG-ovom štandu iako imaju drugačiji način financiranja.

Uz to na CeBIT-u će biti u sklopu projekta DORIBIS Network kojeg provode kao nositelj projekta  Miholjački poduzetnički centar - Lokalna razvojna agencija te su uz BIOS partneri i Poduzetnički inkubator OSVIT iz Donjeg Miholjca i Općina Magadenovac. Projekt je sufinanciran iz EU fonda (IPA IIIc), a zahvaljujući njemu na sajam dolaze sljedeće IT tvrtke - Ofir, Escape, Betaware, Slink obrt, Poslovanje 2, Crionis, Odin, ali i udruga Osijek Software City. Još je tu i Vebbu koji je kao startup izabran među 50 finalista za CODE_n, startup natjecanja na temu internet of things.

Hrabro i samostalno

Veliko priznanje treba odati tvrtkama Span i Multicom, Nikole Dujmovića i Zorana Vujčića koji su se odlučili na samostalan nastup na 21 četvornom metru sajamskog prostora i time dokazali ako se hoće da se i može.

Osim njih, kao i prošle godine, samostalno na sajmu nastupa i Zipato Sebastiana Popovića, no ovog puta na zajedničkom izložbenom prostoru Z-Wave Alliance odnosno među proizvođačima rješenja za pametne kuće.

Žalosno je, ma koliko se oni trudili tvrditi suprotno, da Hrvatska gospodarska komora kojoj bi ovo trebao biti posao nije našla više zainteresiranih jer smo saznali iz dobro upućenih izvora kako im se samo nekoliko tvrtki javilo. Točnije samo dvije koje su bile zaista zainteresirane. Možda je ta brojka i premala, možda i ne baš u potpunosti točna, iako se naš izvor baš nekako u nju zaklinje, no na kraju je jedino važno da HGK ovo smatra nebitnim iako i država voli isticati ICT kao dio gospodarstva koji raste. I na kraju, ako u HGK misle da se jednim dopisom, e-mailom može postići veća zainteresiranost, varaju se.

Uz to, žalosno je da se ministarstvo gospodarstva, ali i ministarstvo malog i srednjeg poduzetništva također nisu uključili, jer druge države imaju svoje vlastite izložbene prostore i potiču dolazak tvrtki na sajmove poput CeBIT-a jer on je ma „koliko mi šutjeli o tome“ prozor u Europu i svijet. Naravno, treba imati i proizvod i usluge, ali nitko me ne može uvjeriti da toga nema jer ove su tvrtke ovdje dokaz da ima. I ima ih još mnogo u Hrvatskoj, a vi iz države se doslovno sramite!

Još iz kategorije

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

17.08.2019. komentiraj

Canon Europe još je jednom prepoznat kao vodeća tvrtka u branši –udruženje European Imaging and Sound Association (Europsko udruženje za slikovne tehnologije i zvuk, EISA) dodijelilo mu je pet prestižnih nagrada. Titule za 2019. potvrđuju Canonovu nenadmašnu optičku izvrsnost i tradiciju, a konkretne nagrade osvojio je EOS RP, kao i  objektivi iz serija RF i EF. Od spektakularnog predstavljanja sustava EOS R u rujnu 2018. Canon je redefinirao granice fotografije dizajnirajući tijela i objektive koji proširuju mogućnosti snimanja fotografima amaterima i profesionalcima, što se odražava i u ovogodišnjim nagradama.

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

16.08.2019. komentiraj

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

15.08.2019. komentiraj

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.