CeBIT 2015: Krenuo najveći svjetski sajam ICT-a – čak 15 hrvatskih tvrtki u Hannoveru

CeBIT 2015: Krenuo najveći svjetski sajam ICT-a – čak 15 hrvatskih tvrtki u Hannoveru

Foto: Damir Brkić

U Hannoveru je večeras započeo CeBIT, najveći svjetski sajam informatičke i telekomunikacijske industrije gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti najnovija rješenja namijenjena biznisu. Na ovom sajmu u Hannoveru koji se održava od 16.-20. ožujka uz 3300 kompanija iz cijelog svijeta, točnije sedamdesetak zemalja na 142 tisuće četvornih metara izložbenog prostora te očekivanih 200 tisuća prije svega poslovnih posjetitelja dolazi i velika hrvatska delegacija – čak 15 hrvatskih tvrtki plus HAMAG-BICRO koji je vodio dio startupa, BIOS s Miholjačkim poduzetničkim Centrom i Osijek Software City iz Osijeka i hrabri koji su odlučili ići sami Span i Multicom.

Poticaji za startupove

Dio njih izlagat će na štandu koji je za njih organizirao HAMAG-BICRO i tu će se naći tvrtke poput Ostendo Consultinga koji izlaže svoj novi proizvod PIN2SMS, ali i tvrtke poput Infosita s aplikacijom FiskalPhone, PhotoPaya Damira Sabola koji je nedavno dobio prvu nagradu na konferenciji o startupovima 4YFN u Barceloni koja se održavala u sklopu Mobile World Congressa s kojeg vam uskoro donosimo ekskluzivno video reportažu. Tu su još i Login, te tvrtka znakovitog imena „Ima posla“, koja je pridruženi član na HAMAG-ovom štandu iako imaju drugačiji način financiranja.

Uz to na CeBIT-u će biti u sklopu projekta DORIBIS Network kojeg provode kao nositelj projekta  Miholjački poduzetnički centar - Lokalna razvojna agencija te su uz BIOS partneri i Poduzetnički inkubator OSVIT iz Donjeg Miholjca i Općina Magadenovac. Projekt je sufinanciran iz EU fonda (IPA IIIc), a zahvaljujući njemu na sajam dolaze sljedeće IT tvrtke - Ofir, Escape, Betaware, Slink obrt, Poslovanje 2, Crionis, Odin, ali i udruga Osijek Software City. Još je tu i Vebbu koji je kao startup izabran među 50 finalista za CODE_n, startup natjecanja na temu internet of things.

Hrabro i samostalno

Veliko priznanje treba odati tvrtkama Span i Multicom, Nikole Dujmovića i Zorana Vujčića koji su se odlučili na samostalan nastup na 21 četvornom metru sajamskog prostora i time dokazali ako se hoće da se i može.

Osim njih, kao i prošle godine, samostalno na sajmu nastupa i Zipato Sebastiana Popovića, no ovog puta na zajedničkom izložbenom prostoru Z-Wave Alliance odnosno među proizvođačima rješenja za pametne kuće.

Žalosno je, ma koliko se oni trudili tvrditi suprotno, da Hrvatska gospodarska komora kojoj bi ovo trebao biti posao nije našla više zainteresiranih jer smo saznali iz dobro upućenih izvora kako im se samo nekoliko tvrtki javilo. Točnije samo dvije koje su bile zaista zainteresirane. Možda je ta brojka i premala, možda i ne baš u potpunosti točna, iako se naš izvor baš nekako u nju zaklinje, no na kraju je jedino važno da HGK ovo smatra nebitnim iako i država voli isticati ICT kao dio gospodarstva koji raste. I na kraju, ako u HGK misle da se jednim dopisom, e-mailom može postići veća zainteresiranost, varaju se.

Uz to, žalosno je da se ministarstvo gospodarstva, ali i ministarstvo malog i srednjeg poduzetništva također nisu uključili, jer druge države imaju svoje vlastite izložbene prostore i potiču dolazak tvrtki na sajmove poput CeBIT-a jer on je ma „koliko mi šutjeli o tome“ prozor u Europu i svijet. Naravno, treba imati i proizvod i usluge, ali nitko me ne može uvjeriti da toga nema jer ove su tvrtke ovdje dokaz da ima. I ima ih još mnogo u Hrvatskoj, a vi iz države se doslovno sramite!

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.