Čak 35 posto Europljana prije odabralo pametni telefon s punom baterijom nego novac

Čak 35 posto Europljana prije odabralo pametni telefon s punom baterijom nego novac

Foto: Fotolia

Pametni telefoni, a pogotovo njihove baterije koje nam pomažu da ispunimo svoje svakodnevne obveze, postali su jedan od glavnih fizičkih, emocionalnih i psihičkih društvenih potreba. To pokazuje i najnovije istraživanje koje je Samsung proveo u suradnji s Atomik Research, neovisnom istraživačkom agencijom.

Istraživanje je provedeno u svibnju 2019. godine na 6.519 osoba starijih od 18 godina u sedam europskih zemalja (Velika Britanija, Italija, Španjolska, Njemačka, Mađarska, Češka i Slovačka). Rezultati su pokazali da je posudba punjača ili mobitela za reverzibilno bežično punjenje omiljena gesta u suvremenom svijetu te da predstavlja povezivanje na osobnoj razini. To je dovelo do pojave „digitalne ljubaznosti“, novog društvenog fenomena i oblika ponašanja. Osim toga, istraživanje je pokazalo da se spremnost na dijeljenje baterije može koristiti i kao pokazatelj koliko vam je stalo do druge osobe i koliko ste (ili želite biti) bliski. Primjerice, ispitanici su se izjasnili da bi najteže podijelili punjač sa strancima (14%), dok bi s kolegama punjač podijelilo 39%, s članom obitelji 72%, a s prijateljem ili partnerom 62% ispitanika.

Također, čak 62% ispitanika je izjavilo da bi kupili strancu kavu u zamjenu za punjač, a čak 21% ispitanika smatra da bi to bila jedna od najcjenjenijih gesti na spoju. Iako dosta ispitanika smatra da ova usluga može ojačati romantičnu vezu, 76% njih ne bi bilo voljno dijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno bežično punjenje s nekim na prvom spoju, tvrdeći da bi prikladno vrijeme za to bio treći spoj.

Da je ovaj društveni fenomen u romantičnim vezama posebno prisutan u Generaciji Z i kod Milenijalsa pokazuje činjenica da bi gotovo dvije trećine (62%) ispitanika od 18 do 34 godine podijelilo punjač s ciljem da osobu bolje upozna.

„Vodeći se istraživanjem Maslowa, psihologa koji je istraživao potrebe koje motiviraju ljudsko ponašanje, naši pametni telefoni brzo postaju prioritet u svakodnevnom životu. Nuditi nešto tako dragocjeno poput punjača za mobitel aktivira dijelove u mozgu povezane s užitkom i povjerenjem, potiče romantiku i novu dimenziju ljudskog ponašanja i interakcije.“, kaže Katherine Templar Lewis, poznata psihologinja ponašanja.

Samsungova Galaxy S10 PowerShare tehnologija omogućava korisnicima bežično dijeljenje baterija svojih mobitela s drugim kompatibilnim uređajima. „Nova tehnologija koja telefonima omogućuje bežično dijeljenje baterije uklanja ovisnost o tradicionalnim punjačima i istovremeno pomaže u razvoju modernog digitalnog ponašanja. Zanimljivi rezultati ovog istraživanja pokazuju da punjenje baterije tuđeg umjesto svog uređaja predstavlja moćan alat za društveno povezivanje te uspostavljanje povjerenja u modernim društvenim odnosima.“, rekao je Mark Notton, direktor portfelja i strategije za mobilne proizvode Samsung Electronics.

Ostali ključni rezultati uključuju da tek 21% ljudi od 18 do 34 godine će podijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno bežično punjenje sa strancem. S druge strane bejbibumersi će podijeliti bateriju sa strancem, ali ne iz ljubavi.

Osobe iznad 55 godina će najvjerojatnije podijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno punjenje sa strancem (36%), ali bez ikakvog romantičnog interesa (21%). Bez obzira na koristi za sve uključene, punjač ipak ne dijelimo olako, što dokazuje i činjenica da bi trećina ispitanika (33%) lagala o postotku baterije na mobitelu kako bi izbjegla posudbu. Posao je mjesto gdje imate najmanju mogućnost za dobivanjem punjača, a čak 41% ispitanika smatra da je jedno od najiritantnijih pitanja na radnom mjestu vezano uz posudbu mobitela ili punjača.

Još iz kategorije

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

23.08.2019. komentiraj

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...