SUPROTNE POZICIJE

Bitcoin u plusu 200 milijardi dolara, banke u minusu od 100 milijardi

Bitcoin u plusu 200 milijardi dolara, banke u minusu od 100 milijardi
Depositphotos / Ilustracija

Izvješće koje je objavio Finbold pokazuje da je ove godine pet najvećih američkih banaka prema tržišnoj kapitalizaciji izgubilo vrijednost 108,92 milijardi dolara od 1. siječnja do 20. ožujka ove godine. Istovremeno, u tom je razdoblju bitcoin dobio dodatnih 69,07 posto ili 219,86 milijardi dolara na vrijednosti te je ukupno na 538,17 milijardi dolara.

Najviše je izgubila banka Charles Schwab, čija je vrijednost pala sa 155,42 milijarde dolara na 105,33 milijardi dolara. Bank of America je izgubila 43,72 milijarde dolara, Wells Fargo 15,74 milijardi, JPMorgan Chare 4,59 milijardi, a Morgan Stanley je jedina banka s plusom i riječ je o 5,22 milijardi dolara.

Stoga povrat investicije ili ROI (return of investement) za bitcoin je 65,42 posto u plusu, a za banke 11,64 posto u minusu. Može se slobodno kazati da su kriptovalute u ovim nešto kriznijim trenucima na globalnoj razini ipak odnijele pobjedu nad tradicionalnim valutama, odnosno, financijskim institucijama.

Sve ovo je rezultat nestabilnosti u financijskom sektoru proteklih nekoliko tjedana, što je rezultiralo i potpunim kolapsom nekih banaka, kao što su Silicon Valley (SVB) i Signature Bank. Zato su se investitori okrenuli kriptovalutama, u prvom redu bitcoinu.

Kao što je svih ovih stoljeća zlato bilo sigurno ulaganje, tako je posljednjih godina tu ulogu preuzeo bitcoin. Služi kao "zaštitni" fond u trenucima krize i vrijeme je da se tradicionalni financijski sektor okrene u tom smjeru - za svoje dobro. Uostalom, ako ovo što se trenutno događa nije najbolji argument za konkretnije i potpunije prihvaćanje kriptovaluta, teško je onda uopće naći što bi mogao biti.

Bitcoin je, kao i druge kriptovalute, imao svojih problema kroz prošlu godinu, no zadržao je određenu stabilnost i može poslužiti kao sjajna ravnoteža u smislu tržišne kapitalizacije.