NEGATIVAN UTJECAJ NA OKOLIŠ

Bitcoin je veliki potrošač energije

Bitcoin je veliki potrošač energije
Depositphotos

Bitcoin može biti iznimno unosan, ali istovremeno je i ogroman potrošač električne energije, što nije tajna. No, kao alternativa za tradicionalne i centralizirane valute, pomalo je pogubno što djeluje toliko negativnije na okoliš.

Konkretnije, giganti kao Visa, MasterCard i American Express zajedno troše manje od jedan posto onoga što bitcoin troši sam! Te tri kompanije zajedno su potrošile u 2020. oko 500 milijuna kWh električne energije, a bitcoin transakcije odgovorne su za oko 50 milijardi kWh.

Problematično je i to što se kroz period od godine dana procesuira 460 milijuna bitcoin i ethereum transakcija, a navedene tri kompanije procesuiraju ih čak 310 milijardi. Dakle, dok se sedam transakcija u sekundi uspije procesuirati u kriptosvijetu, u stvarnom ih se procesuira oko 1250.

Zato ne čudi previše što čak 75 posto prihoda koje bitcoin rudari ostvare, odlazi na račune za struju. Razotkrio je to CryptoMonday i podosta šokirao jer to samo potvrđuje da se jako malom postotku rudara sve skupa još uvijek isplati.

Točnije, jedna BTC transakcija konzumira 2165 kWh električne energije. Prosječno američko kućanstvo toliko potroši za 74 dana. Ako se pak zna da je cijena za jedan kilovatsat u Sjedinjenim Američkim Državama 14 centi, dolazimo do toga da jedna BTC transakcija košta 303 dolara.

Ako sve skupa stavimo u još širi kontekst, dolazimo do toga da se dnevno troši električne energije u vrijednosti 30 milijuna dolara. I to samo za procesuiranje bitcoin transakcija!

Kad bismo pak govorili striktnije o okolišu, bitcoin transakcije na godišnjoj razini emitiraju 114 megatona ugljičnog dioksida (CO2). Toliko troši Češka. Ukratko, argumenata koji ne idu na ruku bitcoinu sve je više...

A možda je najbolji njegova trenutna vrijednost od 148.652,40 kuna ili 19.303 dolara. To je triput slabije nego u siječnju 2021.