Bit će zanimljivo čuti zašto pada povjerenje u medije, zašto se izbjegavaju vijesti i dokle ide banalizacija sadržaja

Bit će zanimljivo čuti zašto pada povjerenje u medije, zašto se izbjegavaju vijesti i dokle ide banalizacija sadržaja

Na dvanaestom izdanju Weekend Media Festivala koji će se, od 19. do 22. rujna, održati na već poznatom mjestu u staroj tvornici duhana u Rovinju, a ove godine prvi put i u luksuznom Grand Park Hotelu Rovinj, raspravljat će se o najaktualnijim temama koje su obilježile rad medija u prošloj godini.

Nakon aktualne rekonstrukcije Vlade puno će zanimanja sigurno izazvati panel diskusija „Kako preživjeti seks, laži i nekretnine“, koja će se baviti političkim komunikacijskim promašajima kojima svakodnevno svjedočimo. Novinari i urednici vodećih medija raspravljat će i o tome koliko su mediji doprinijeli nedavnim smjenama ministara u Vladi premijera Andreja Plenkovića.

Na panelu popularnog naziva „Spotlight“ glavni urednici vodećih medija raspravljat će zašto pada povjerenje u medije i koje su posljedice za društvo. „Istraživanje Reutersa pokazalo je da je povjerenje u medije palo s 44% na 42%, a povjerenje u vijesti na društvenim mrežama još je manje. Velike su razlike među zemljama: u Finskoj (59%), Portugalu (58%) i Danskoj (57%) povjerenje je veće od prosjeka, a najniže je u Mađarskoj (28%), Grčkoj (27%) i Južnoj Koreji (22%). Hrvatska je oko prosjeka s 40%, na razini Italije ili Velike Britanije. Želimo od vodećih ljudi medija čuti razloge takvog stanja kao i aktivnosti koje planiraju poduzeti kako bi se stanje popravilo“, najavljuje Nikola Vrdoljak, direktor programa Weekend Media Festivala.

U prosjeku gotovo trećina ispitanika u istraživanju Reutersa aktivno izbjegava vijesti, tri postotna boda više nego prije dvije godine. Hrvatska je rekorder s 56% onih koji izbjegavaju vijesti, slijedi Turska s 55% i Grčka s 54%. Najmanje izbjegavaju vijesti u Japanu (11%) te Danskoj i Finskoj.

Više od jedne četvrtine (28%) ispitanika u istraživanju Reutersa smatra da su izloženi prevelikoj količini vijesti, da ih se stalno bombardira različitim verzijama iste priče ili kontradiktornim komentarima. Gotovo 40% ih smatra da mediji previše negativno intoniraju vijesti. Najviše u Grčkoj, 59%, a u Hrvatskoj 51%.

Uz ove rasprave na Weekendu će o aktualnim temama diskutirati više od 150 predavača i panelista, a u programu će uživati više od 5000 sudionika iz svih zemalja regije. A možda i saznamo zašto se prodaju priče koje nemaju veze, zašto se doturanje sadržaja smatra istraživačkim novinarstvo, zašto se misli da banalizacija prodaje sadržaj i mnoge druge zanimljive teme.

Još iz kategorije

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

Stvorena umjetna inteligencija koja može uređivati fotografije bez ikakvog učenja

23.08.2019. komentiraj

Tehnologija je napredovala do iznimnih razina pa tako i ona koja se veže uz fotografiju, tako da su mogućnosti njihova uređivanja probile granice s dolaskom umjetne inteligencije i strojnog učenja. Do te mjere da jesamo djelić određene fotografija dovoljan da bi se izvukli segmenti i stvorila potpuno nova, svježa, poboljšana fotografija...