VRIJEME PROMJENA

Biometrijska plaćanja u trgovini za jačanje maloprodajnog tržišta

Biometrijska plaćanja u trgovini za jačanje maloprodajnog tržišta
Depositphotos

Prema novoj studiji Juniper Researcha, predviđa se rast od 138 posto u broju transakcija izvršenih putem biometrijski omogućenih POS terminala, u odnosu na 19,5 milijardi u 2023. Biometrijska plaćanja u trgovini omogućuju potrošačima plaćanje u trgovini putem različitih biometrijskih podataka kao što su vene na dlanu, prepoznavanje lica i šarenice te otisci prstiju.

Ova je studija otkrila da biometrija u trgovini može omogućiti bolje potrošačko iskustvo, omogućujući trgovcima stvaranje visoko diferencirane ponude u trgovini. Ta je diferencijacija ključna za maloprodajni sektor u trgovinama pod pritiskom, koji se suočava s jačom konkurencijom e-trgovine, zajedno sa smanjenom potrošnjom potrošača zbog krize troškova života na mnogim tržištima. Izvješće naglašava važnost biometrije u poboljšanju iskustva potrošača u maloprodaji u fizičkim objektima. Pružanje snažnog iskustva u trgovini ključno je za uspjeh jer se trgovci na malo žešće natječu za kupce.

Komentirajući istraživanje, koautorica Melissa Amouny rekla je: “Fizička priroda fizičkih trgovina jedna je od preostalih konkurentskih prednosti; stoga trgovine moraju implementirati prikladne metode plaćanja poput biometrije kako bi to maksimalno iskoristile. Ove će promjene maloprodajne trgovine učiniti karakterističnijim odredištima za kupce, jačajući njihovu otpornost.”

Studija je otkrila da, iako biometrijski sustavi plaćanja imaju visoke početne troškove, mogu ostvariti povrat ulaganja u dužem roku daljnjom automatizacijom procesa naplate. Iako trgovci nerado ulažu u vrijeme stroge proračunske kontrole, sada moraju dati prioritet ulaganjima u biometrijska plaćanja u trgovinama kako bi osigurali da ih ne zaostaju agilniji konkurenti.