Beskontaktno plaćanje je zbog koronavirusa postalo nužnost

Beskontaktno plaćanje je zbog koronavirusa postalo nužnost

Beskontaktno plaćanje posljednjih godina bilježi sve veću popularnost diljem svijeta, ali pandemija koronavirusa čini takav način naplate potrebom te čak i najtvrdokorniji protivnici popuštaju i okreću se tehnologiji koja ne nudi samo jednostavnost i brzinu, već sigurnost za zdravlje.

Ujedno, takva navika mogla bi se nastaviti i nakon što mjere izolacije završe pa se svi skupa vratimo u zajednički prostor, u kojem neće prestati vrijediti potreba za držanjem distance, higijenskim navikama i izbjegavanju kontakta s drugim osobama. Dakle, beskontaktno plaćanje u toj se priči nameće kao istinska potreba, koja će do trenutka pojave cjepiva biti jedna od mjera obrane od virusa.

Trgovine koje i dalje rade, ali i one koje će se ponovno otvoriti kad mjere popuste, prilagođavaju se novoj situaciji. Oglašavaju se na način koji sugerira kupcima da poštuju nove načine plaćanja i ne dolaze s gotovinom u rukama. Isto to rade ugostitelji, a svakako će primjer slijediti i svi drugi koji se bave fizičkom prodajom svojih proizvoda ili usluga, kakve god bile.

Rješenja ima uistinu mnogo, čak nije potrebno ni baratati kreditnim karticama, dovoljno je posjedovati pametni telefon. Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, PayPal One Touch... samo su neki od onih koji se nude. Naravno, banke u svojoj ponudi također imaju beskontaktne mogućnosti za korisnike njihovih računa, što olakšava sve skupa podosta i ne nudi izgovore onima koji nisu skloni tehnološkim iskoracima u svojoj svakodnevici.

No, neće beskontaktno plaćanje biti jedina potrebna mjera u bližoj nam budućnosti. Bit će potrebno odrediti što je s plaćanjem za koje je potrebno dati potpis blagajniku, što je s uopće primanjem računa u fizičkom smislu. Također, treba dobro odrediti što je sa situacijama kad netko uzme neki proizvod pa ga potom želi vratiti na police.

Nadležne institucije pred velikim su izazovima pri određivanju regulativa, ali sve su u smjeru zaštite ljudskih života pa ih ne treba izbjegavati, posebno ako služe i kao mjera olakšavanja svakodnevice. A beskontaktno plaćanje to svakako jest.

I na kraju možete plaćati koristeći pametni telefon, svoj pametni sat ili pak beskontaktnu karticu...

Još iz kategorije

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

02.03.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane sudionike kripto tržišta i financijskog tržišta da predlože i komentiraju prijedlog Europske komisije kojim će se u budućnosti urediti regulatorni okvir za tržišnu infrastrukturu utemeljenu na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (tzv. DLT – Distributed Ledger Technology).