Novi problemi

Apple pod novom istragom u Francuskoj

Apple pod novom istragom u Francuskoj

Pariški javni tužitelj otvorio je istragu protiv Applea zbog planiranih tvrdnji o zastarjelosti iPhonea u prosincu 2022. Odluka je uslijedila nakon što je francuska grupa za zaštitu potrošača optužila proizvođača da ograničava korisnička prava na popravak kako bi povećao prodaju.

Halte a L’obsolescence Programmee (HOP) otkrio je da je podnio žalbu protiv proizvođača iPhonea krajem 2022. što je potaknulo istragu. HOP je tvrdio da Apple namjerava prodati više opreme povezivanjem jedinstvenih serijskih brojeva sa svojim pametnim telefonima, zauzvrat ograničavajući mogućnost korisnika da popravljaju uređaje rezervnim dijelovima trećih strana.

Grupa za kampanju izjavila je da poslovna praksa, poznata kao serijalizacija, potkopava pravo na popravak, ali i demokratizaciju popravljanja i razvoj kružnog gospodarstva. Tvrdi se da bi strategija mogla natjerati potrošače da popravljaju iPhone koristeći Appleov skupi program za samopopravak.

U zasebnoj izjavi s pojedinostima o pritužbi, HOP je objasnio da bi vlasti mogle presuditi da je Apple kriv za lažno oglašavanje u vezi s shemom samopopravljanja i planiranim zastarijevanjem proizvoda. U 2021. Apple se također suočio s tužbom od 60 milijuna eura od strane europske potrošačke grupe zbog usporavanja proizvoda uzrokovanog njegovom praksom serijalizacije.