Apple olakšao prijavu aplikacija koje služe za prevaru korisnika

Apple olakšao prijavu aplikacija koje služe za prevaru korisnika
DepositPhotos

Apple se nakon izvješća koje otkriva da je značajan postotak najboljih aplikacija u App Storeu zapravo prevara, odlučio dopustiti korisnicima prijaviti takvu situaciju na lakši način no ikad prije.

U sklopu iOS 15 operativnom sustava, najnovije ažuriranje App Storea omogućava "prijavu svake vrste potencijalne prevare" za besplatne aplikacije, kupnju putem aplikacije (IAP) i aplikacije koje se plaćaju, pod uvjetom da je korisnik instalirao dotičnu aplikaciju.

Ta nova mogućnost, koju su detaljno objavili Kosta Eleftheriou i Richard Mazkewich na Twitteru, ide čak i dalje od prethodne značajke "Prijavi problem". Sada je moguće signalizirati prevaru, a ne samo "Prijavi sumnjivu aktivnost", "Prijavi problem s kvalitetom", "Zatraži povrat novca" ili "Pronađi moj sadržaj", kao što je bio dosadašnji slučaj.

Dapače, prije se moralo potrošiti novac unutar aplikacije prije same prijave, što je podosta apsurdno i na štetu korisnika. Srećom, o tome će se pričati kao jednoj lošoj praksi iz prošlosti sad kad se Apple odlučio krenuti u boljem smjeru.

Također, sama značajka "Prijavi problem" vratila se na popis pojedinačnih aplikacija prvi put nakon mnogo godina. Prije toga se nalazio pri dnu tabova "Aplikacije" ili "Igre" i slao bi korisnika na zasebnu web stranicu. Kao da je cilj obeshrabriti ga u prijavi.

Ali, ništa od ovoga nije stiglo preko noći jer Apple je predvidio promjene kada je u lipnju objavio nove smjernice za pregled App Storea. Nekoliko odjeljaka uključivalo je promjene u kojima je Apple zauzeo oštriji stav o prevarama i nedoličnom ponašanju developera.

Inače, sporne, prevarantske, aplikacije koje se nalaze u App Store, najčešće su uključivale VPN-ove koji su zavarali kupce da kupuju nepotreban softver, loše aplikacije za sastanke, QR čitače i aplikacije koje su na prevaru tvrdile da su veliki brendovi, razotkrio je Washington Post ranije ove godine.

Prema procjenama tog lista, prevare su načinile štetu od oko 48 milijuna američkih dolara Appleovim korisnicima...