Apple olakšao prijavu aplikacija koje služe za prevaru korisnika

Apple olakšao prijavu aplikacija koje služe za prevaru korisnika

Foto: DepositPhotos

Apple se nakon izvješća koje otkriva da je značajan postotak najboljih aplikacija u App Storeu zapravo prevara, odlučio dopustiti korisnicima prijaviti takvu situaciju na lakši način no ikad prije.

U sklopu iOS 15 operativnom sustava, najnovije ažuriranje App Storea omogućava "prijavu svake vrste potencijalne prevare" za besplatne aplikacije, kupnju putem aplikacije (IAP) i aplikacije koje se plaćaju, pod uvjetom da je korisnik instalirao dotičnu aplikaciju.

Ta nova mogućnost, koju su detaljno objavili Kosta Eleftheriou i Richard Mazkewich na Twitteru, ide čak i dalje od prethodne značajke "Prijavi problem". Sada je moguće signalizirati prevaru, a ne samo "Prijavi sumnjivu aktivnost", "Prijavi problem s kvalitetom", "Zatraži povrat novca" ili "Pronađi moj sadržaj", kao što je bio dosadašnji slučaj.

Dapače, prije se moralo potrošiti novac unutar aplikacije prije same prijave, što je podosta apsurdno i na štetu korisnika. Srećom, o tome će se pričati kao jednoj lošoj praksi iz prošlosti sad kad se Apple odlučio krenuti u boljem smjeru.

Također, sama značajka "Prijavi problem" vratila se na popis pojedinačnih aplikacija prvi put nakon mnogo godina. Prije toga se nalazio pri dnu tabova "Aplikacije" ili "Igre" i slao bi korisnika na zasebnu web stranicu. Kao da je cilj obeshrabriti ga u prijavi.

Ali, ništa od ovoga nije stiglo preko noći jer Apple je predvidio promjene kada je u lipnju objavio nove smjernice za pregled App Storea. Nekoliko odjeljaka uključivalo je promjene u kojima je Apple zauzeo oštriji stav o prevarama i nedoličnom ponašanju developera.

Inače, sporne, prevarantske, aplikacije koje se nalaze u App Store, najčešće su uključivale VPN-ove koji su zavarali kupce da kupuju nepotreban softver, loše aplikacije za sastanke, QR čitače i aplikacije koje su na prevaru tvrdile da su veliki brendovi, razotkrio je Washington Post ranije ove godine.

Prema procjenama tog lista, prevare su načinile štetu od oko 48 milijuna američkih dolara Appleovim korisnicima...

Još iz kategorije

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

11.01.2022.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja trackera, odnosno kolačića koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.