Alibabin novi sustav umjetne inteligencije s 96 posto točnosti detektira koronavirus u par sekundi

Alibabin novi sustav umjetne inteligencije s 96 posto točnosti detektira koronavirus u par sekundi
DepositPhotos

Kineski tehnološki gigant Alibaba, svoje mogućnosti usmjerio je prema borbi protiv koronvirusa te se pohvalio činjenicom da njegova umjetna inteligencija može dijagnosticirati virus u iznimno kratkom vremenu, s točnošću od 96 posto.

Sve što je dovoljno jest skeniranje prsa pacijenata i s gotovo sto posto sigurnosti u samo dvadesetak sekundi može se prepoznati ima li koronavirus ili nema. Naravno, umjetna inteligencija učila je na potvrđenim slučajevima te se na taj način razvijala kako bi pomogla u daljnjoj borbi protiv epidemije.

Konkretnije, sustav je "treniran" s pet tisuća potvrđenih slučajeva koronavirusa i usavršio se te čini precizniji i brži posao no ljudi. Jer, čovjeku treba oko 15 minuta za postavljanje dijagnoze, a pritom treba u prosjeku pregledati 300 skeniranih uzoraka. Tako nešto umjetna inteligencija obavlja u svega nekoliko sekundi.

Upravo zato u ovom trenutku oko stotinu zdravstvenih ustanova diljem Kine koristi rješenje koje im nudi Alibaba u borbi protiv virusa koji izaziva paniku diljem svijeta, ponajprije jer postoji toliko nepoznanica oko njega. Možda ovakvi koraci naprijed pomognu u razumijevanju, liječenju, prevenciji i općenito suzbijanju panike.

Također, što se same tehnologije tiče, Alibaba ima konkurenta u vidu Ping Ana, zdravstvene organizacije koja nudi slično rješenje. No, točnost je 90 posto. Ali, zato dijagnozu postavlja za 15 sekundi.

"Ponudili smo usluge u 1500 ustanova i svi naši klijenti su zadovoljni pa na temelju toga pronalazimo još partnera", pohvalili su se u Ping Anu.

Svakako, Alibaba će im biti poveći konkurent u ovoj sferi, što je zapravo jako dobro jer koronavirus je uspio ujediniti brojne industrije te okrenuti fokus prema istom cilju - suzbiti ga i zaustaviti na globalnoj razini. Nadajmo se da će u tome svakako što prije uspjeti.