MOBILNE TELEKOM USLUGE

Velika borba domaćih telekom operatera po brzini, kvaliteti i korisničkom iskustvu na mobilnim mrežama

Velika borba domaćih telekom operatera po brzini, kvaliteti i korisničkom iskustvu na mobilnim mrežama
Dražen Tomić / Tomich Productions

I dok su početkom godine telekom operatori uložili u radiofrekvencijski spektar 339 milijuna eura i dalje traju ulaganja razvoj mreže i borba za korisnika. Sva tri domaća mobilna telekom operatora Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska bore za svakog korisnika, a Open Signal je na osnovu individualnih mjerenja korisnika napravio svoju analizu. 

U prošlom izvješću HT i Telemach podijelili su prvo mjesto za Download Speed Experience. Ovaj put HT zauzima prvo mjesto s rezultatom od 68,5Mbps, nadmašivši prethodnog zajedničkog pobjednika za 6,8Mbps. A1 je na trećem mjestu, ali naši korisnici na ovoj mreži primjećuju povećanje svoje prosječne ukupne brzine preuzimanja od 5,5 Mbps, čime je rezultat operatera 50,2 Mbps. Iako je izgubio kontrolu nad Download Speed Experienceom, Telemach pretvara zajedničku pobjedu za Upload Speed Experience u jedinu i osvaja nagradu s rezultatom od 16,5 Mbps — 2,4 Mbps ispred HT-a.

Nova metrika iskustva pokrivenosti Opensignala mjeri opseg mobilnih mreža na mjestima gdje ljudi žive, rade i putuju. HT u potpunosti pobjeđuje na Coverage Experienceu s ocjenom od 8,4 boda na ljestvici od 10 stupnjeva — nadmašujući A1 za 1,2 boda i Telemach za 2,4 boda. Dok je Telemach posljednji za Iskustvo pokrivenosti, on osvaja 5G Iskustvo pokrivenosti s ocjenom od 2,2 boda na ljestvici od 10 stupnjeva. Statistički izjednačeni A1 i HT dijele drugo mjesto za iskustvo 5G pokrivenosti, s oko 0,6 bodova zaostatka za pobjednikom.

Telemach osvaja nagradu Consistent Quality s ocjenom od 81,7%. Drugoplasirani je HT sa 4,1 postotnim bodom zaostatka za pobjednikom, dok je treći A1 sa 76,1 posto. Ova metrika mjeri je li mreža dovoljna za podršku uobičajenim zahtjevima mobilnih aplikacija na razini koja je "dovoljno dobra" za korisnike da održavaju (ili dovrše) razne tipične zahtjevne zadatke na svojim uređajima. Procjenjuje brojne pokazatelje iskustva kao što su brzina preuzimanja, brzina slanja, latencija, podrhtavanje, gubitak paketa i vrijeme do prvog bajta.

U prethodnom izvješću HT je prekinuo statističke veze sa svojim konkurentima, pretvorivši dvije zajedničke pobjede za 5G brzinu preuzimanja i 5G brzinu slanja u izravne pobjede. Operater zadržava obje nagrade i osvaja ih po drugi put zaredom. Iako su rezultati 5G brzine prijenosa kod svih operatera ostali statistički nepromijenjeni, naši HT korisnici bilježe nevjerojatan porast od 69,2 Mbps u prosječnoj brzini preuzimanja 5G mreže — gotovo četvrtinu brže nego u prethodnom izvješću. Kao rezultat toga, HT vodi u 5G brzini preuzimanja s rezultatom od 364,9 Mbps — gotovo dvostruko brže od A1 i Telemacha koji su statistički izjednačeni za drugo mjesto.

HT i Telemach podijelili su pobjedničko postolje za Dostupnost u prošlom izvješću. HT je skliznuo s prvog mjesta, što znači da ga preuzima samo Telemach s rezultatom od 98,3% — oko 1,6 postotnih bodova ispred A1 i HT-a koji su statistički izjednačeni na drugom mjestu. Ovi rezultati odražavaju postotak vremena u kojem se naši hrvatski korisnici spajaju na 3G ili bolje usluge. Telemach brani još jednu nagradu za pokrivenost — dostupnost 5G — i osvaja je po drugi put za redom, s rezultatom od 30,5% — što je oko 2,5 puta više od njegovih statistički izjednačenih konkurenata.

Telemach je pobjednik Konzistentne kvalitete s ocjenom od 81,7% — 4,1 postotni bod ispred drugoplasiranog HT-a i 5,6 postotnih bodova ispred trećeplasiranog A1. Ovi rezultati odražavaju udio testova koji zadovoljavaju zahtjeve dosljedne kvalitete, zajedno s udjelom dovršenih testova u odnosu na sve provedene testove.