Uvođenje 5G mreže i gigabitnog interneta u Europi koštat će dodatnih 300 milijardi eura

Uvođenje 5G mreže i gigabitnog interneta u Europi koštat će dodatnih 300 milijardi eura
DepositPhotos / Ilustracija

Istraživanje naručeno od strane Udruge europskih telekomunikacijskih mrežnih operatera (ETNO) napravila je istraživanje čiji rezultati sugeriraju da Europska unija treba dodatnih 300 milijardi eura ulaganja kroz naredne četiri godine ako želi biti konkurentna Kini ili Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju 5G mreža i gigabitnog interneta.

"Potrebno je 150 milijardi eura za realizaciju potpunog 5G scenarija i dodatnih 150 milijardi eura kako bi se dovršilo ažuriranje fiksne infrastrukture i ispunio puni potencijal po pitanju brzine", navodi BCG i dodaje kamo bi dio od tih 300 milijardi uloženih eura otišao:

"Manja i srednja poduzeća (SMEs) nemaju uvjete za dodatna ulaganja, što dovodi do tog da njih 83 posto ne iskorištava napredne tehnologije. Stoga, za pomoć u tom smjeru trebalo bi godišnje izdvojiti 26 milijardi eura. Istovremeno, za digitalno obrazovanje potrebno je uložiti godišnje oko 14 milijardi eura jer time se zapravo ulaže u budućnost.

Sve to bi se, sugerira istraživanje, brzo vratilo jer 5G sam po sebi može povećati Unijin BDP za 113 milijardi eura i generirati 2,4 milijuna novih radnih mjesta. Sve to kroz iduće četiri godine. Širi benefiti također postoje, posebno po pitanju okoliša. Konkretnije emisija ugljikovog dioksida u istom razdoblju bi se samo zahvaljujući 5G smanjila za 15 posto.

S obzirom na to da zbog pandemije koronavirusa operateri ne ulažu koliko bi trebali ili mogli u normalnijim okolnostima, zaključak istraživanja jest da bi lideri EU i zemalja članica trebali ublažiti propise pa pružateljima telekomunikacijskih usluga tako omogućiti suradnju, zajednička ulaganja i odvajanje gradnje infrastrukture od pružanja telekomunikacijskih usluga.

Također, prijedlog je i da se operaterima omogućiti trgovanje podatkovnim prometom na mrežama kako bi se nadoknadio zaostatak za Googleom, Facebookom, Microsoftom i ostalim tehnološkim gigantima koji ostvaruju sve veću prednost na 5G tržištima.