Telemach Slovenija zasjeo na prvo mjesto po širokopojasnom pristupu Internetu

Telemach Slovenija zasjeo na prvo mjesto po širokopojasnom pristupu Internetu

Foto: Žiga Intihar

Širenje telekomunikacijskog poslovanja United Grupe u regiji zahtijeva i velika ulaganja, razvoj usluga i dokazuje njihove ambiciozne planove. Upravo o tome razgovarali smo Adrianom Ježinom, predsjednikom Uprave Telemach Slovenija. Telekom kompanija koju vodi postala je vodeći pružatelj usluga širokopojasnog pristupa internetu u susjednoj nam državi.

U ekskluzivnom intervjuu za ICTbusiness.info Ježina ističe kako u posljednjih nekoliko godina njihov je tržišni udio rastao u svim segmentima. Krajem prošle godine zadržali su prvu poziciju u video sadržajima s 38,5 posto i fiksnoj telefoniji s 33,8 posto, zauzeli su prvo mjesto u fiksnoj širokopojasnoj mreži sa 30,8 posto i narasli na 23,6 posto u mobilnoj mreži.

Telemach Slovenija postao je prvi pružatelj širokopojasnih usluga u Sloveniji. Kako ste to učinili i što je bilo potrebno za postizanje rasta u širokopojasnom segmentu?

Telemach Slovenija dio je United Group, najvećeg telekomunikacijskog i medijskog operatora u jugoistočnoj Europi, strateški usmjerenog na pouzdanost usluge, kvalitetu sadržaja i izvrsno korisničko iskustvo. Kroz značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i tehnologiju, pruža vodeće inovativne usluge kupcima u cijeloj regiji. Zajedno sa zadovoljnim, motiviranim i predanim zaposlenicima, kao i velikom financijskom potporom Grupe, pomoću koje smo mogli organski i neorganski rasti, uspjeli smo.

Tržišni udio Telemacha u Sloveniji na području širokopojasnog interneta neprestano raste, a krajem prošle godine, nakon nekoliko izuzetno uspješnih godina rasta, s 30,8 posto zauzeli smo 1. mjesto. Doista, europske alternativne operatore koji su pretekli bivše monopoliste možemo nabrojati na prste jedne ruke. Tim smo ponosniji na ovo postignuće jer smo uspjeli u razdoblju pandemije, velikom izazovu za cijelo društvo, posebno za telekomunikacijske operatore.

Kao telekom operater radite u sva četiri segmenta fiksne i mobilne telefonije te IPTV i pristupa internetu. Kakvi su poslovni rezultati posljednjih godina, koliki je rast postignut u pojedinim segmentima?

U posljednjih nekoliko godina naš je tržišni udio rastao u svim segmentima. Krajem prošle godine zadržali smo prvu poziciju u video sadržajima s 38,5 posto i fiksnoj telefoniji s 33,8 posto, zauzeli smo prvo mjesto u fiksnoj širokopojasnoj mreži sa 30,8 posto i narasli na 23,6 posto u mobilnoj mreži.

Naš CAGR prihoda iznosi 4,3 posto, naš EBITDA CAGR 8,3 posto odnosno prosječni rast u posljednje dvije godine.

Koji su segmenti posebno porasli posljednjih godina i zašto?

U Telemachu Slovenija rastemo u svim segmentima. Uz naše nedavno postignuće, postajući najveći u fiksnoj širokopojasnoj mreži, dugi niz godina smo najbrže rastući mobilni operater u Sloveniji, a početkom drugog mjeseca dosegli smo važnu prekretnicu od 600 000 korisnika. Naši mobilni paketi smatraju se prvim izborom u mobilnom segmentu jer su vrlo jednostavni, transparentni i bogati. Budući da slijedimo strategiju grupe da budu inovativni, fleksibilni i okretni, neprestano ih nadograđujemo. Grupa je usmjerena na kupca sa snažnim fokusom na njihovo iskustvo, poboljšanje usluga za postojeće i nove korisnike. Sve to prepoznaju naši korisnici.

Budući da poslujemo u okviru United Group, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih usluga i medija u Jugoistočnoj Europi, ne čudi što smo posljednjih godina zauzeli i prvo mjesto među slovenskim pružateljima plaćenih video sadržaja.

U namjeri da pruži najbolju uslugu i neprestano nudi nešto novo, United Group je izgradio vlastiti razvojni i inovacijski centar United Cloud s više od 200 programera, UX stručnjaka i drugih tehnoloških stručnjaka. Oni rade danonoćno na inovacijama i neprestano nadograđuju naše usluge. Na taj način uvijek možemo razumjeti potrebe naših korisnika i pružiti im najbolje moguće korisničko iskustvo. Kao dio njihovog istraživanja i prikupljenih podataka, naša vlastita platforma EON predstavljena je 2017. godine i to prvo kao aplikacija za više zaslona, ​​a kasnije kao EON Smart Box. Danas ju neprestano nadograđujemo.

Osim pouzdane i učinkovite platforme, korisnici također žele bogat sadržaj koji United Group zasigurno može pružiti. United Group razvila je vodeću tvrtku za sadržaj pod nazivom United Media, koja proizvodi i emitira više od 45 najboljih TV kanala s naplatom u cijeloj regiji i to sport, vijesti, zabava, filmovi, sadržaj za djecu.

Kakva je danas pozicija Telemacha Slovenija na slovenskom telekom tržištu?

Slovenija ima četiri jaka nacionalna operatora s vlastitom infrastrukturom, što ju čini jednim od najkonkurentnijih tržišta, posebno zbog svoje veličine. Unatoč tome, Telemach Slovenija preuzima vodeću ulogu u sve više segmenata. Kao što je već spomenuto, vodeći smo na području fiksnog interneta, najveći davatelj video sadržaja i fiksne telefonije i već nekoliko godina najbrže rastući mobilni operater.

Slijedeći strategiju Grupe, naš fokus je na pouzdanoj i kvalitetnoj mreži u koju neprestano ulažemo, najnaprednijim i najinovativnijim uslugama, bogatom sadržaju i izvrsnom korisničkom iskustvu. Da bismo to postigli, također moramo imati zaposlenike koji su motivirani, predani i sjajni stručnjaci. Ovo je neprobojno jamstvo daljnjeg uspjeha.

Posljednjih godinu dana United Group je strateški usredotočena na korisničko iskustvo. Mjerenjem zadovoljstva zaposlenika dobivamo potrebne informacije koje koristimo za stalno poboljšanje. Ponosni smo što zadovoljstvo naših zaposlenika i NPS neprestano rastu. Ovo je najveći kompliment za poslodavca, ali je i činjenica da su zadovoljni kupci i rezultat zadovoljnih zaposlenika.

United Group ima najširu pokrivenost mrežom u regiji. Kao rezultat stalnih i značajnih ulaganja u digitalnu infrastrukturu, Telemach Slovenija je drugu godinu zaredom dobio certifikat za najbolju mrežu u smislu korisničkog iskustva, Best in Test tvrtke Umlaut, a Ookla je drugi put zaredom imenovala mobilnu mrežu bugarskog operatora United Group Vivacom najbržom u Europi.

Koliko je Telemach Slovenija i u koje segmente uložio posljednjih godina? Koliko planirate u nova ulaganja?

Ulažemo u sve segmente, a posebno smo usmjereni na digitalizaciju, tehnološki napredak, mrežu, nove i inovativne usluge i bogati sadržaj. Tehnologija se mijenja vrlo brzo, a naši kupci su sve zahtjevniji. Svjesni smo toga, pa Grupa neprestano prati potrebe korisnika, nove tehnologije i trendove na globalnom tržištu.

United Group djeluje u osam zemalja, opslužujući tržište od gotovo 40 milijuna ljudi, a jakim povezivanjem, sinergijom i velikim ulaganjima možemo dodatno ojačati svoje poslovanje, ponuditi zajedničke usluge i razviti područja u svim segmentima. U 2020. godini solidarnost je bila još više u prvom planu nego prije. United Group donirala je više od 3 milijuna dolara za kupnju medicinske opreme u regiji. Lokalne tvrtke također su pomogle koliko je to bilo moguće.

Nismo zaboravili poteškoće koje obrazovanje na daljinu predstavlja mnogim socijalno ugroženim ljudima. U tu svrhu Telemach Slovenija donirao je tablete i pristup Internetu za više od 300 učenika. Širom Grupe dijelimo predanost odgovornom poslovanju. Tako ćemo u budućnosti nastaviti sa svojim društveno odgovornim aktivnostima, pozitivno utječući na zajednice kojima služimo i pozitivno utječući na živote ljudi.

Što očekujete od 5G mreže?

Posvećeni smo pomaganju brzoj digitalnoj transformaciji i osiguranju digitalne budućnosti regije, zbog čega kontinuirano ulažemo u mreže, i 5G i svjetlovodne, ali i u kvalificirane zaposlenike.

5G tehnologija je sljedeći korak u razvoju mobilne tehnologije. Nadogradnja je nužna jer su kapaciteti postojećih mobilnih mreža ograničeni, a mobilni prijenos podataka eksponencijalno se povećava. Prelaskom na 5G tehnologiju, moći ćemo sve većem broju korisnika i dalje pružati besprijekornu uslugu i najbolje korisničko iskustvo. 5G tehnologija donijet će koristi na mnogim područjima, kako za pojedinca, tako i za društvo, gospodarstvo i okoliš. Omogućit će superbrzu širokopojasnu i izuzetno pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem, ogromnim hardverskim komunikacijama, velikom pouzdanošću/dostupnošću i učinkovitom potrošnjom energije.

Iako kada govorimo o 5G mreži, prvo pomislimo na pametne telefone i druge mobilne uređaje, postoje mnoga druga područja koja će koristiti 5G tehnologiju. Razvoj nove generacije mobilne telefonije također je usmjeren na poboljšanu podršku za komunikaciju stroj-stroj ili takozvani Internet stvari (IoT), što će ubrzati širenje pametnih tehnologija, automatizacije i autonomnih vozila u budućnosti.

Nažalost, na ovim će područjima pretežna uporaba biti povećanje kapaciteta i brzine, dok će industrijska primjena zbog nedostataka takvih vrsta velikih industrija na početku biti vrlo ograničena i rasti će kako se područje primjene/usluge razvija. Razvoj i dinamika uvođenja nove tehnologije utjecati će na nove usluge koje ćemo naravno ponuditi korisnicima, jer želimo da oni uvijek budu u korak sa svjetskim trendovima.

Kakav je pritisak OTT-a i ostalih na širokopojasnu infrastrukturu?

Oduvijek je bilo poznato da podaci Alphabeta i Facebooka zauzimaju više od 50 posto njihovog podatkovnog prometa, ali i drugi globalni igrači poput Netflixa, Amazona, Disneya itd. zapravo rastu. Sve postaje multimedija, a sam video najveći je potrošač podataka.

Pandemija je definitivno ubrzala tranziciju u digitalni svijet i većina stvari počela je masovno funkcionirati na mreži, poput učenja na daljinu, rada na daljinu itd., gdje prevladavaju igrači poput Zooma, Teamsa, Webexa, Skypea... Dakle, definitivno pritisak raste povećanjem formata sa SD na HD, a zatim 4K i broja povezanih uređaja i aplikacija koji koriste video. Taj će se pritisak samo povećavati.

Naravno, zato pravodobno ulažemo u mrežu kako bi korisnici mogli imati dobro korisničko iskustvo koristeći naše usluge te putem našeg širokopojasnog interneta i svih dostupnih usluga.

Imate zanimljivo rješenje - virtualnu trgovinu. Koliko je to uspješno?

Situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa zahtijevala je brze reakcije, što nam nije predstavljalo problem. United Group ima digitalizaciju zapisanu u svojim genima. Procese rada prilagodili smo (djelomičnom) prekonoćnom zatvaranju. Način života u društvu potpuno se promijenio, za naše smo kupce pripremili nekoliko izvrsnih rješenja, poput virtualne trgovine, chata uživo na našoj web stranici, potpisivanja glasa, plaćanja računa putem interneta. Stoga smo se pobrinuli da korisnici mogu uređivati sve na mreži. Međutim, u slučaju virtualne trgovine, treba naglasiti da ovo nije trgovina uživo, već pogled naše podružnice na 360 stupnjeva, u kojem su naše usluge, uređaji, promocije, upute, kontakti itd. vrlo zanimljiv i inovativan način. Slijedimo trendove i zajedno s kolegama iz United Group neprestano radimo na novim metodama kojima pojednostavljujemo i poboljšavamo život naših kupaca te im nudimo kvalitetne, inovativne i pristupačne usluge.

Još iz kategorije

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

29.11.2022.

Deutsche Telekom vodi kampanju za korištenje dodatnih frekvencijskih pojasa za mobilne komunikacije. Tvrtka je testirala visokofrekventni raspon na 6 gigaherca (GHz) u Bonnu u stvarnim uvjetima.

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

28.11.2022.

Nova studija konzultantske tvrtke Analysys Mason, koju je naručio Ericsson, naglašava potencijalne ekonomske, potrošačke i ekološke prednosti 5G povezivosti na 15 nacionalnih tržišta u razvoju. Uz regulatornu i vladinu potporu, svih petnaest zemalja moglo bi imati koristi od rasta BDP-a između 0,3 i 0,46 posto do 2035. godine, s procijenjenim omjerom troškova i koristi od tri do sedam puta.

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

28.11.2022.

Europska komisija detaljno je opisala napredak u pružanju 5G pokrivenosti za povezivanje tijekom leta zrakoplovom te u cestovnom prijevozu. EK vjeruje da bi planovi koje je navela ojačali mogućnosti pružanja inovativnih usluga u oba sektora.