Švicarska zadržava 5G emisijske standardne

Švicarska zadržava 5G emisijske standardne

Foto: DepositPhotos

Švicarska vlada zadržat će trenutne sigurnosne standarde za emisiju elektromagnetskog zračenja za frekvencije mobilnih mreža pete generacije (5G) i samim time završiti rasprave na tu temu.

Naime, mjesecima traju prijepori vezani uz uvođenje nove mobilne tehnologije, ponajviše zbog onih koji zagovaraju stav da 5G narušava ljudsko zdravlje. A sve zbog krivo interpretiranog priopćenja švicarskog Federalnog ureda za okoliš, koji se shvatio u smjeru da 5G šteti zdravlju.

"Učinak neionizirajućeg zračenja na ljude ovisi o njegovom intenzitetu i frekvenciji. Odredbe Zakona o zaštiti okoliša i Pravilnika o zaštiti od neionizirajućeg zračenja primjenjuju se na zračenje u cjelini i ne razlikuju različite tehnologije mobilnih telefona (2G, 3G, 4G, 5G). Pravilnik o zaštiti od neionizirajućeg zračenja ograničava intenzitet zračenja s ograničenjima koja se razlikuju ovisno o frekvenciji koja se koristi. 5G trenutno se uvodi u frekvencijskim rasponima koji se već koriste za mobilnu telefoniju i WLAN", detaljnije je pojašnjeno od strane Federalnog ureda za okoliš.

Odluke o izdavanju dozvole za postavljanje i korištenje 5G antena se, međutim, donose na razini kantona, ne na razini države. Više švicarskih kantona stoga je odlučilo da će uvesti moratorij na izdavanje dozvola za postavljanje 5G antena, barem dok Federalni ured za okoliš ne završi s testiranjem koje provodi i izda nove preporuke.

I, činjenica je, predstavnici lokalne samouprave javno su se pobunili zbog nedovoljno jasnih preporuka i standarda za uvođenje 5G tehnologije. Kantonalne vlast u više švicarskih kantona stoga su odlučile uvesti privremeni moratorij na postavljanje 5G antena. Na takav potez prisiljeni su valom prosvjeda protiv 5G-a koji su se u Švicarskoj dogodili otkad su u veljači 2019. godine frekvencije za 5G mrežu dodijeljene trima najvećima švicarskim teleoperaterima: Swisscomu, Sunriseu i Saltu.

Samim time, zabrane nema, ali razvoj je podosta usporen, iako se na javnim dražbama za njega prikupilo 393 milijuna američkih dolara.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.