MWC 2023.

Stižu hibridne mreže ubudućnosti

Stižu hibridne mreže ubudućnosti
Depositphotos

Europska svemirska agencija i Deutsche Telekom zajednički će raditi na omogućavanju besprijekorne povezanosti sa zemaljskih mreža, s neba ili odozgo. Na Mobile World Congressu 2023. u Barceloni, partneri su se složili u memorandumu o razumijevanju (MoU) da će zajedno raditi na hibridnim mrežama budućnosti.

Planiraju stvoriti otpornija i sigurnija rješenja za povezivanje kako bi odgovorili na buduće komunikacijske potrebe. Osobito je važno u slučaju mogućih poremećaja u dijelovima mrežne tehnologije na terenu. U takvom slučaju nezemaljska mreža iz satelita ili stratosfere mogla bi se koristiti za besprijekorno održavanje kontakta s pametnim telefonima pogođenih ljudi.

Zajedno s partnerima, kao što su satelitski stručnjaci u Intelsatu, DT je pokazao tehničku izvedivost ovog novog izazova. Oni već godinama testiraju korištenje raznih vrsta antenskih platformi u stratosferi. Pritom je DT pokazao da je povezivanje sa zemlje sve više moguće s konvencionalnim pametnim telefonima i, primjerice, 5G tehnologijom.

Sada su DT i njegovi partneri napravili odlučujući korak naprijed. Tijekom testiranja u Istri (Hrvatska), prvi put u svijetu ostvarena je orkestrirana 5G veza preko različitih mrežnih slojeva u stratosferu, svemir i natrag. U tom procesu, mobilna usluga pružena iz stratosfere išla je backhaul stazom preko satelita i njegove zemaljske infrastrukture do okosnice mreže ili izravno do zemaljske stanice. Prijenos podataka započeo je standardnim 5G mobitelom preko kanala od 20 MHz. U zračnom prostoru iznad Pule DT je u veljači 2023. ostvario podatkovne brzine do 200 Mbit/s.

Ovo dokazuje da hibridne komunikacije preko zemaljskih i nezemaljskih mreža mogu pružiti najvišu razinu otpornosti. Korištenjem satelitske mreže, objedinjena mreža pruža upravo rezervnu opciju koja će pomoći žrtvama katastrofa u ekstremnim situacijama. Intelsatovo rješenje za više orbita omogućuje besprijekornu, neprekinutu upotrebu tijekom prebacivanja s platformskih stanica na velikim visinama (HAPS) na geosinkrone satelite ako situacija zahtijeva promjenu. Zatražiti pomoć, izvijestiti o stanju na terenu i time olakšati djelovanje spasilačkih snaga - sve se to sada čini izvedivijim u ekstremnim slučajevima.