Starlink prošle godine u svemir lensirao 646 novih satelita

Starlink prošle godine u svemir lensirao 646 novih satelita

Foto: DepositPhotos

SpaceX Elona Muska prošle je godine lansirao u Zemljinu orbitu 646 malih satelita, navodi StockApps. Ukupno, ima ih 1322, a dobio je i dozvolu za lansiranje njih 12.000, uz ambiciju da ih jednog dana ima u orbiti čak 30.000.

Astronomima takva situacija itekako smeta jer privatne kompanije počele su s takvom praksom posljednjih godina i stiže se do problema zbog nemogućnosti praćenja zvijezda i svemira dalje od Zemljine orbite. Naime, svi ti sateliti blokiraju pogled i onemogućavaju normalno praćenje astronomskih prilika. S druge strane, omogućavaju brži i dostupniji internet, što je iznimno korisno.

Ipak, Međunarodno udruženje astronoma prezentiralo je još prošle godine skraćenu verziju izvještaja o utjecaju satelita pododboru Vijeća Ujedinjenih naroda za miroljubivo korištenje vanjskog svemira (COPUOS), zajedno s preporukama ublažavanja gubitka "čistog" noćnog neba.

Nažalost, neki astronomi tvrde da su već izgubili bitku, što je možda ciljano katastrofičan prikaz situacije u želji da se ona ipak počne mijenjati na neki način, suprotno od aktualne prakse.

"Mehanizmi koji bi nam u pravnom smislu omogućili izbjegavanje takve situacije su prespori i dok se utvrde, bit će kasno. Uvjeren sam da je to bitka brojki i astronomi u njoj nikako ne mogu pobijediti", izjavio je John Barentine, astronom i direktor Međunarodnog udruženja za tamno nebo ili International Dark Sky Association.

Elon Musk tu je samo dio problema, želje kakve ima on, imaju i drugi poduzetnici, ali i lideri najmoćnijih država. Zemljina orbita velika je prilika, ogroman potencijal i tako nešto još uvijek je podosta jeftino iskoristiti, prvenstveno jer praktički ne postoje ikakve konkretne regulative.

Ali, za boljitak svih, potrebno je naći ravnotežu kako napredak u jednom smjeru ne bi za sobom vukao negativne posljedice u drugom smjeru.

Još iz kategorije

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

MWC ostaje u Barceloni sve do 2030

27.06.2022.

Barcelona će ostati mjesto održavanja najvećeg svjetskog sajma mobilne telefonije io industrije MWC barem do 2030. godine. Udruga mobilne industrije i organizator događaja GSMA objavila je da je dogovor danas napravljen na sastanku Upravnog odbora u Kuala Lumpuru.

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

23.06.2022.

Investicijske kompanije KKR, Global Infrastructure Partners (GIP) i Stonepeak Partners udružile su se i predale obvezujuću ponudu za kontrolni udio u portfelju Deutsche Telekoma (DT). Prema izvješćima medija, radi se o 20 milijardi eura.