Samsung srušio rekord 5G brzine prijenosa podataka, dosegao 5,23 Gbps

Samsung srušio rekord 5G brzine prijenosa podataka, dosegao 5,23 Gbps

Foto: DepositPhotos

Samsung se može pohvaliti novim uspjehom, srušio je rekord brzine prijenosa 5G podataka korištenjem E-UTRAN  New Radio Dual Connectivity (EN-DC). Ta tehnologija omogućava mobilnim operaterima poboljšati 5G brzine i pokrivenost signala potpomažući se pritom postojećo, 4G mrežom.

I ne samo to, ta tehnologiji kombinira dva frekvencijska spektra i u budućnosti bi mogla poslužiti kao model za brži razvoj 5G mreža u globalu. Koristeći obje mreže istovremeno omogućile su se povećana pokrivenost, efikasnost, pouzdanost i brzina. A pamtit će se da je Samsung jedna od kompanija zbog koje se došlo do tako vrijednog saznanja.

"Kroz ovu demonstraciju ponovno smo ostvarili rezultat na koji smo ponosni, a sve kroz dualni 4G/5G pristup. Ovo samo potvrđuje našu predanost omogućenja najboljih mogućih 5G rješenja za naše korisnike, kao i predanost pružanja konstantne podrške, kojom pomažemo mobilnim operaterima brže ostvariti benefite koji postoje zahvaljujući 5G uslugama", naglasio je Ji-Yun Seol, Samsungov potpredsjednik.

Što se same brzine tiče, postignuta je u Južnoj Koreji, ali kroz laboratorijske uvjete i iznosila je vrtoglavih 5,23Gbps pri prijenosu na jedan uređaj. Takav uspjeh postignut je kombinacijom 40MHz 4G frekvencije i 800MHz 5G frekvencije u mmWave.

Što se uređaja tiče, riječ je o Samsung S20+ pametnom telefonu, a ostali uređaji i proizvodi bili su 4G radios, 5G radios i 4G/5G "common Core". Kad bi "obični" korisnik imao u "rukama" takve mogućnosti prijenosa podataka mogao bi preuzeti datoteke veličine 4Gb za svega šest sekundi!

Inače, dosadašnji rekord iznosio je 4,35GHz i datira iz prošle godine, a također ga je postavio Samsung. To samo potvrđuje istinsku predanost tog tehnološkog giganta u ovoj sferi, što u konačnici pomaže razvoju kompletne 5G tehnologije na globalnoj razini.

Još iz kategorije

U 2020. godini Huaweijeva 5G mreža bila je najbolja po pitanju korisničkog iskustva

U 2020. godini Huaweijeva 5G mreža bila je najbolja po pitanju korisničkog iskustva

09.04.2021.

Usprkos pandemiji, Huawei je prošle godine poboljšao kvalitetu mreže na više od 120.000 lokacija i osigurao izvanredno iskustvo povezivanja, a prema 5G testovima provedenih od strane brojnih organizacija u većim gradovima diljem svijeta, Huaweijeva 5G mreža redovito je bila ocijenjena kao najbolja što se tiče iskustva korisnika, naglašeno je na okruglom stolu na kojem je prisustvovalo 50 novinara, analitičara te stručnjaka iz 15 zemalja Huaweijeve CEE i Nordics regije, u koju spada i Hrvatska.

Daljnja modernizacija mreže HT-a Mostar

Daljnja modernizacija mreže HT-a Mostar

09.04.2021.

Ericsson Nikola Tesla i HT Mostar potpisali su novi ugovor vrijedan 7,5 milijuna kuna čime se nastavlja uspješna dugogodišnja suradnja ovih kompanija. Njega su potpisali Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT-a Mostar, i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Ericssonova 5G pametna tvornica u SAD-u

Ericssonova 5G pametna tvornica u SAD-u

09.04.2021.

Ericssonovu 5G pametnu tvornicu u Lewisvilleu u Texasu Svjetski ekonomski forum prepoznao je kao globalnog predvodnika u 4. industrijskoj revoluciji (4IR). Forum je tvornici dao svoju prestižnu oznaku “Globalni svjetionik” kao priznanje Ericssonovoj implementaciji tehnologije sljedeće generacije na toj lokaciji te njezinom učinku – uključujući impresivno poboljšanje učinka od 2,2 puta po zaposleniku u usporedbi sa sličnim postrojenjima bez automatizacije i 4IR poboljšanja.