Rastu brzine 5G mreža u Hrvatskoj

Rastu brzine 5G mreža u Hrvatskoj

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Najnovije istraživanje OpenSignala pokazuje kako domaći mobilni telekom operatori Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska povećavaju brzine 5G mreža, a prema najnovijem izvješću objavljenom na osnovu podataka prikupljenih od početka srpnja do kraja kolovoza rastu brzine 5G pristupa.

Kako ističu analitičari, HT i Telemach zajednički su dobitnici obje nagrade za ukupnu brzinu — Download Speed Experience i Upload Speed Experience. Telemach je izborio statistički izjednačen rezultat s prethodnim pobjednikom HT-om u Download Speed Experienceu, zahvaljujući povećanju prosječne brzine preuzimanja od 5,3 Mbps, uz HT-ov pad u rezultatu od 4,1 Mbps. Kao rezultat toga, oba operatera zajednički pobjeđuju s rezultatima u rasponu od 52,1-56,3 Mbps, dok A1 zaostaje s rezultatom od 43,1 Mbps. U Upload Speed Experienceu, HT i Telemach ostaju u statističkom izjednačenju i ponovno zajedno osvajaju ovu nagradu, s rezultatima od 12,5-12,8 Mbps, pojašnjava se u analizi OpenSignala.

U izvješću se navodi i kako A1 je bila mreža koja je zadovoljila minimalne preporučene pragove performansi za HD video, grupne videokonferencijske pozive i igranje u 80,9% testova korisnika — što je bio najviši rezultat u Hrvatskoj. Ovo je drugo izvješće zaredom u kojem je Opensignal A1 dodijelio prvo mjesto za Excellent Consistent Quality i ovo je njegova jedina jedina pobjeda na tablici nagrada ovog puta. Telemach je drugi s 1,7 postotnih bodova zaostatka za pobjednikom, dok je na začelju HT s ocjenom od 77,3 posto. I A1 i Telemach zajednički su dobitnici Opensignalove nagrade Core Consistent Quality, drugi put zaredom.

„Promatrali smo trostruku statističku vezu između hrvatskih operatera za 5G brzinu preuzimanja. Zanimljivo, A1 je u prethodnom izvješću osvojio ovu nagradu u potpunosti, ali zbog velikog pada u rezultatu od 58,2 Mbps, usklađenog s HT-ovim impresivnim povećanjem prosječne brzine preuzimanja 5G od 56,1 Mbps i nedostatkom statistički značajne promjene u Telemachovu 5G preuzimanju Rezultat brzine, svi hrvatski operateri sada su zajednički pobjednici 5G brzine preuzimanja, s rezultatima od 216,7-248,7 Mbps. U usporedbi s Download Speed Experienceom, A1 je zabilježio najveći porast u svojoj ocjeni 5G Download Speed od pet puta, zatim HT-ov 4,4 puta i Telemachov 4,2 puta“, pojašnjava se u analizi OpenSignala za domaće 5G tržište.

Još iz kategorije

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

09.12.2022.

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

08.12.2022.

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

08.12.2022.

Nadzorni odbor HT je na današnjoj sjednici odobrio novu organizacijsku strukturu Uprave Hrvatskog Telekoma, kojom se uvodi pozicija člana Uprave za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović te Uprava od 8. prosinca  radi u sastavu od sedam, umjesto dosadašnjih šest članova.