Rastu brzine 5G mreža u Hrvatskoj

Rastu brzine 5G mreža u Hrvatskoj
DepositPhotos / Ilustracija

Najnovije istraživanje OpenSignala pokazuje kako domaći mobilni telekom operatori Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska povećavaju brzine 5G mreža, a prema najnovijem izvješću objavljenom na osnovu podataka prikupljenih od početka srpnja do kraja kolovoza rastu brzine 5G pristupa.

Kako ističu analitičari, HT i Telemach zajednički su dobitnici obje nagrade za ukupnu brzinu — Download Speed Experience i Upload Speed Experience. Telemach je izborio statistički izjednačen rezultat s prethodnim pobjednikom HT-om u Download Speed Experienceu, zahvaljujući povećanju prosječne brzine preuzimanja od 5,3 Mbps, uz HT-ov pad u rezultatu od 4,1 Mbps. Kao rezultat toga, oba operatera zajednički pobjeđuju s rezultatima u rasponu od 52,1-56,3 Mbps, dok A1 zaostaje s rezultatom od 43,1 Mbps. U Upload Speed Experienceu, HT i Telemach ostaju u statističkom izjednačenju i ponovno zajedno osvajaju ovu nagradu, s rezultatima od 12,5-12,8 Mbps, pojašnjava se u analizi OpenSignala.

U izvješću se navodi i kako A1 je bila mreža koja je zadovoljila minimalne preporučene pragove performansi za HD video, grupne videokonferencijske pozive i igranje u 80,9% testova korisnika — što je bio najviši rezultat u Hrvatskoj. Ovo je drugo izvješće zaredom u kojem je Opensignal A1 dodijelio prvo mjesto za Excellent Consistent Quality i ovo je njegova jedina jedina pobjeda na tablici nagrada ovog puta. Telemach je drugi s 1,7 postotnih bodova zaostatka za pobjednikom, dok je na začelju HT s ocjenom od 77,3 posto. I A1 i Telemach zajednički su dobitnici Opensignalove nagrade Core Consistent Quality, drugi put zaredom.

„Promatrali smo trostruku statističku vezu između hrvatskih operatera za 5G brzinu preuzimanja. Zanimljivo, A1 je u prethodnom izvješću osvojio ovu nagradu u potpunosti, ali zbog velikog pada u rezultatu od 58,2 Mbps, usklađenog s HT-ovim impresivnim povećanjem prosječne brzine preuzimanja 5G od 56,1 Mbps i nedostatkom statistički značajne promjene u Telemachovu 5G preuzimanju Rezultat brzine, svi hrvatski operateri sada su zajednički pobjednici 5G brzine preuzimanja, s rezultatima od 216,7-248,7 Mbps. U usporedbi s Download Speed Experienceom, A1 je zabilježio najveći porast u svojoj ocjeni 5G Download Speed od pet puta, zatim HT-ov 4,4 puta i Telemachov 4,2 puta“, pojašnjava se u analizi OpenSignala za domaće 5G tržište.