MWC 2024

Operateri iz EU-a pozivaju na promjene u dodjeli spektra

Operateri iz EU-a pozivaju na promjene u dodjeli spektra
Timotheus Hoettges, CEO DT-a
Dražen Tomić / Tomich Productions

Na glavnom okruglom stolu MWC 2024, izvršni direktori Vodafone grupe, Telefonice, Orangea i Deutsche Telekoma pozvali su na brze i radikalne regulatorne promjene. Rekli su da su promjene neophodne kako bi se osiguralo da mogu nastaviti služiti klijentima, ulagati u mreže i inovirati.

Margherita Della Valle iz Vodafona, šef Telefonice Jose Maria Alvarez-Pallete, šef Orangea Christel Heydemann i Timotheus Hoettges iz DT-a zajednički su apelirali na ublažavanje ili poboljšanje regulative u područjima kao što su dodjela spektra i konsolidacija unutar tržišta. Iako pozivi na regulatorne promjene nisu ništa novo, šefovi su izrazili zabrinutost da je Europa u sve većoj opasnosti da previše zaostane za drugim regijama svijeta u pogledu tehnoloških inovacija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu.

Opisujući zajednički nastup sa svojim kolegama kao veliki povijesni trenutak, Hoettges je rekao da je to ni manje ni više nego izjava četvorice izvršnih direktora da se nešto mora promijeniti na ovom kontinentu, ističući da više od 60 posto europskih telekomunikacijskih kompanija više ne zarađuje dovoljno da pokrivaju svoje troškove kapitalnih ulaganja. Alvarez-Pallete citirao je tvrdnju da europski operateri još moraju popuniti manjak ulaganja od oko 200 milijardi eura. "Nešto nije u redu i moramo to popraviti", rekao je.

"Spremni smo odigrati svoju ulogu", dodao je Della Valle. "Ali ako trebamo učiniti više, trebamo i novi dogovor". Ovdje je šef Vodafona istaknuo potrebu da konsolidacija tržišta postane moguća u Europi, kao i sigurnost spektra i pravednost. Heydemann je primijetio da je Europska komisija nedavnom objavom nove bijele knjige pokazala neke znakove da se kreće u pravom smjeru. Međutim, upitala je hoće li se kretati dovoljno brzo da održe korak s brzinom razvoja poput umjetne inteligencije.

Hoettges je zaključio da je sada vrijeme da politički čelnici u Bruxellesu prestanu pričati i počnu djelovati. “Gubimo povjerenje tržišta kapitala koja nam daju novac za izgradnju infrastrukture. A sada je vrijeme da ovakve izjave, koje smo čuli zadnjih godinu dana, postanu stvarne u zakonodavstvu”, rekao je.