Obuljen: Uskoro zaključenje prodaje Optima Telekoma

Obuljen: Uskoro zaključenje prodaje Optima Telekoma

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Konačna konsolidacija telekom tržišta, barem kada je riječ o velikim igračima jer neki novi ulaze na tržište dolaskom 5G mreže, trebala bi se dogoditi uskoro kako tvrdi predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Tonko Obuljen.

Na jučerašnjem Danu tržišta Obuljen je istaknuo kako u domaćem telekom regulatoru  vjeruju da će ovih dana biti dovršena prodaja Optima telekoma. Prema njegovim riječima u HAKOM-u su jako zadovoljni što dolazi i, kako je ocijenio, treći veliki igrač na fiksnom tržištu, te se nada da će to donijeti dobro i tržištu i korisnicima.

 

Podsjetimo Optima Telekom je j prodana Telemach Hrvatska koji je u vlasništvu United Grupa i to početkom srpnja ove godine. Podsjetimo, Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka su s društvom Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe, potpisali ugovor o kupoprodaji dionica društva OT-Optima Telekom. Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31 posto dionica Optima Telekoma, od čega se 36,90 posto dionica nalazi u vlasništvu Zagrebačke banke, dok je 17,41 posto dionica u vlasništvu društva HT holding, koje društvo je u 100 posto vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

Uz to, podsjetimo kako je ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng. enterprise value), u iznosu od HRK 639 milijuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Samo da nema zabune - Enterprise Value nije kupoprodajna cijena, već vrijednost kompanije odnosno sadašnja vrijednost slobodnih novčanih tokova.

Treba istaknuti, kako je ukupni očekivani novčani priljevi za Hrvatski Telekom odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje (ponderirani prosjek cijena dionice Optime ostvarenih na uređenom tržištu u periodu između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine).

Za Optimu Telekom, ali i Telemach kao skorog novog vlasnika važno je da prestankom upravljačkih prava Optima više nije dio HT Grupe te su se stvorile sve pretpostavke da Optimi više nije opravdano zadržati regulatornu obvezu provođenja Testa istiskivanja marže. Ta je odluka donesena odmah po najavi prodaje Optima Telekoma i izlaska HT-a iz upravljanja.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je u lipnju 2017. donijela rješenje kojim upravljačka prava HT-a u Optimi moraju završiti najkasnije do 10. srpnja 2021., HT je Optimu Telekom zajedno sa Zagrebačkom bankom prodao Telemach Hrvatska odnosno United Grupi.

Prestankom upravljačkih prava Optima više nije dio HT Grupe te su se stvorile sve pretpostavke da Optimi više nije opravdano zadržati regulatornu obvezu provođenja Testa istiskivanja marže. Ukidanjem navedene obveze Optima može samostalno, odnosno bez prethodne suglasnosti HAKOM-a, formirati tarifne pakete za krajnje korisnike za govornu uslugu, uslugu širokopojasnog pristupa internetu i uslugu naplatne televizije, neovisno pruža li te usluge samostalno ili kao paket usluga.

Još iz kategorije

Rastu prihodi od TV usluga

Rastu prihodi od TV usluga

04.10.2022.

Domaći telekom regulator HAKOM prikupio je i obradio podatke o prihodima od TV usluga koji su u drugom kvartalu ove godine na godišnjoj razini porasli 4,51 posto na 220,86 milijuna kuna.

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

Europski telekomi trebaju 150 milijardi eura ulaganja kako bi ispunili očekivanja

04.10.2022.

Nije novost reći da se EU suočava s manjkom ulaganja u mrežu od 150 milijardi eura kako bi dosegla svoje ciljeve povezivosti do 2025. godine, ističe se u novom istraživanju Strand Consultinga te dodaju da je zanimljivije pitanje zašto politike Europske komisije za poticanje ulaganja nisu uspjele.

Rast potrošnja i objedinjene usluge

Rast potrošnja i objedinjene usluge

04.10.2022.

Najnoviji podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a za tržište internetskih usluga pokazuje kako je ukupni podatkovni promet HT-a, Iskona, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Optima Telekoma porastao na godišnjoj razini u drugom kvartalu ove godine za 19,24 posto na ukupno potrošenih 792,71 milijuna GB. Podatkovni promet u fiksnim mrežama veći je 19,24 posto na 548,59 milijuna GB, a istim postotkom rastao je i mobilni podatkovni promet koji je dosegao 244,11 milijuna GB.