Nova velika ulaganja u širenje telekomunikacijske infrastrukture

Nova velika ulaganja u širenje telekomunikacijske infrastrukture

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Deutsche Telekom širi mrežu optičkog interneta za domove (FTTH - fiber to the home) rekordnom brzinom od 1,2 milijuna konekcija u ovoj godini, što je dvostruko bolji rezultat nego u 2020. I tu se ne misli stati, cilj je dodatno ubrzati tempo u nadolazećoj godini i dostići dva milijuna novih konekcija optičkog interneta za domove. Ali, navedeni su još neki impresivni ciljevi, što kratkoročni, što dugoročni, što vezani uz mreže, što uz ekologiju.

"Investirat ćemo šest milijardi eura kako bi do 2030. svako kućanstvo u Njemačkoj imalo optičku internetsku vezu. Ali, pune ruke posla imaju i naši konkurenti, no svima nam je cilj identičan. Želimo brže procese za ono što slijedi, zato dajemo toliku podršku digitalizaciji zemlje. Smatramo da digitalne mreže približavaju ljude jedne drugima - naglasio je Srini Gopalan, član Upravljačkog odbora u DT-u.

Inače, kratkoročni ciljevi su omogućiti optički internet za deset milijuna kućanstava do 2024., što će se ovim tempom svakako ostvariti.

Iz kompanije su se pohvalili i novim rekordima u smislu širenja mobilne mreže s više od 63.000 antena koje odašilju 5G, što pak znači da 90 posto populacije u Njemačkoj već sad može koristiti mrežu nove generacije na svojim uređajima, ako su osposobljeni za to. A do 2025. bi 5G trebao pokrivati i 90 posto njemačkog teritorija.

Nije sve ovo nekakav hir, DT ima jasnu strategiju, posebno za 5G. Jer, 3500 antena nadograđeno je na 3,6 GHz opseg, isključivo za 5G, što je priprema za inovativne 5G aplikacije u bliskoj budućnosti. Pokriveno je više od 140 gradova, više od 1200 lokacija...

"Trčimo maraton sprinterskom brzinom. Nikad u povijesti nova generacija nije ugledala svjetlo dana tako brzo i naširoko kao 5G. Ali, istovremeno osjećamo odgovornost prema okolišu, svjesni da antene i mreže troše energiju. Isto tako, pomažu smanjenju emisije ugljikova dioksida (CO2) u atmosferu", istaknula je Claudia Nemat, članica Odbora za tehnologije i inovacije.

Kad se o zaštiti okoliša tiče, zahvaljujući uštedama energije i novom pristupu tehnologiji, u odnosu na prošlu godinu, ispušteno je 330.000 tona manje CO2 u atmosferu nego kroz 2020., a do 2025. je cilj dostići CO2 neutralnost po pitanju direktnih i indirektnih emisija. Tako nešto svakako će biti lakše izvedivo kad 2024. prestane podrška za 3G mreže.

Na kraju, naveden je i najimpresivniji cilj - do 2040. doći do situacije klimatske neutralnosti za cijeli lanac proizvodnje.

Još iz kategorije

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

18.01.2022.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u kompanijama IoT Inspector i CHIP, pregledali su Wi-Fi rutere proizvođača Asus, AVM, D-Link, Netgear, Edimax, TP-Link, Synology i Linksys te otkrili 226 potencijalnih sigurnosnih prijetnji, što nije nimalo poticajno.

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

U rad puštena testna OIV 5G PrivateNET mreža

14.01.2022.

Krajem prosinca 2021. godine u rad je puštena OIV 5G PrivateNET mreža u prostorijama AD Plastika u Zagrebu, a sve u svrhu testiranja OIV-ove privatne 5G mreže koja ne koristi resurse javne mobilne komunikacijske mreže. Projekt se realizira u suradnji OIV-a, AD Plastika i proizvođača opreme Nokia, a donijet će dodatno iskustvo na području mreže budućnosti i moderne komunikacije.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

SMS Firewall prihodi doseći će 4,1 milijarde dolara do 2026.

03.01.2022.

Ukupni SMS firewall prihodi povećat će se s 911 milijuna američkih dolara iz ove godine na 4,1 milijardu dolara u 2026., navodi u prognozi Juniper Research.