Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Sljedeća telekomunikacijska godina bit će vrlo zanimljiva za sve igrače na tržištu jer će osim tehnoloških događanja oko 5G mreža, događati i nastavak konsolidacije tržišta, no A1 Hrvatska kreće dalje u pripreme za 5G mrežu o čemu smo razgovarali s Vladimirom Skenderom, direktorom razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

Prema njegovim riječima A1 Hrvatska za sljedeću godinu priprema i lansiranje novog IPTV sustava s novi set-top-boxom koji će omogućiti jednostavnije korištenje i mogućnost gledanja sadržaja u 4K rezoluciji.

Što je danas u Hrvatskoj potrebno kako bismo uspješno primjenjivali 5G?

Prije svega, za uspješnu primjenu 5G-a u Hrvatskoj potrebna su nova frekvencijska područja, modernizacija infrastrukture u temeljnoj mreži, kapaciteti temeljeni na optici i nova radio-pristupna tehnologija. A1 Hrvatska kontinuirano radi na svim potrebnim preduvjetima za uspješnu transformaciju mreže na 5G standard. Uz sve navedene tehnološke preduvjete, potrebni su i poticajni regulatorni okviri koji će ubrzati i potaknuti dodatne investicije.

Očekujemo da će to prepoznati Vlada RH kroz dodatna smanjenja naknada za korištenje radio frekvencijskog spektra. Na taj bi se način omogućio ubrzani razvoj i primjena 5G mreže što bi stvorilo iznimne prilike za hrvatsko gospodarstvo te otvorilo vrata 4. industrijskoj revoluciji. Spremni smo i za realizaciju  Akcijskog plana Europske komisije „5G za Europu“ prema kojem bi svaka bi država članica do kraja 2020. trebala identificirati barem jedan 5G grad. Nakon toga možemo očekivati ekspanziju 5G mreže po cijeloj Hrvatskoj, kako je to bilo i s prethodnim generacijama mrežnih tehnologija.

A1 Hrvatska već je prezentirala prve 5G brzine preuzimanja podataka u Hrvatskoj iznad 1 Gbps u živoj mreži na prvim mobilnim 5G uređajima. Demonstracija je ostvarena u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži, na lokaciji A1 kampusa u Zagrebu te u centru grada Zagreba. Prilikom demonstracije ostvarena je i vrlo niska latencija od samo 6 milisekundi, što je rekord na pristupnoj mreži. Usporedbe radi, riječ je o dvostruko manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži.

Na nedavno završenom Infogameru, kojem je A1 generalni sponzor,  uspješno je održano natjecanje u mobilnim igrama koje se po prvi put u regiji i među prvima u svijetu igralo na 5G mreži. Upravo će gaming industrija u značajnoj mjeri osjetiti blagodati 5G tehnologije.

Dolaskom nove generacije mrežne tehnologije, hoće li nestati klasična fiksna?

5G je mreža s kojom se najavljuje nova generacija mrežne tehnologije i koja će svakako otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, jer će zahvaljujući njezinoj primjeni razne industrije biti u prilici ponuditi čitav niz inovacija i iskoraka. Kroz 5G s niskom latencijom motivirat će se razvoj pametnih gradova, autonomnih vozila te primjenu virtualne i proširene stvarnosti u realnom vremenu.

Međutim, kao što sam već i napomenuo za uspješnu primjenu 5G-a potrebna je optička infrastruktura unutra i između gradova. Shodno tome, ne očekujemo nestanak klasične fiksne mreže u bližoj budućnosti jer je ista neophodna za uspješnu primjenu fiksno - mobilne konvergencije.

Može li nešto zamijeniti optiku i što bi to bilo?

U Hrvatskoj trenutačno postoji nesrazmjer u području pokrivenosti fiksnom mrežom raznih krajeva Hrvatske. S jedne strane, u gradovima i većim naseljima dostupna je moderna infrastruktura A1 i ostalih operatora, u kojima stanovnici imaju kvalitetan broadband usporediv s razvijenim zemljama EU-a. S druge strane, u ostalim krajevima i ruralnim područjima manje gustoće naseljenosti, propusnost i kvaliteta broadbanda su na nezadovoljavajućim razinama. Kako bismo mogli ostvariti kvalitetan broadband na svim područjima Hrvatske, veoma je važno uz optiku motivirati razvoj  5G mreže kao idealno rješenje za pokrivanje područja u kojima je neisplativo uvoditi optičku fiksnu mrežu do svakog korisnika. Jedino tako možemo pružiti jednake uvjete rada i života u procesu transformacije i digitalizacije društva u svim dijelovima Hrvatske za apsolutno sve stanovnike Republike Hrvatske, što nam je uostalom i obveza prema EU.

Koliko je dostupna optika kao fiksna mreža nove generacije kućanstvima i industriji?

Za brzi razvoj fiksne i mobilne mreže, ali i razvoj gospodarstva, nužne su podatkovne magistrale ili međugradska optika. Trenutačno raspolažemo s 13 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže te pokrivamo 530 tisuća kućanstava i velik broj poslovnih korisnika u više od 50 gradova diljem Hrvatske superbrzim Internetom. Iako je riječ o iznimnim rezultatima koje smo dosad ostvarili, od nacionalnog je interesa da se optička kapilarnost ostvari čim prije i što učinkovitije. To će omogućiti daljnji tehnološki razvoj u svim dijelovima Republike Hrvatske. Nedavno smo uspjeli dobiti partnerstvo u tri EU projekta koji čine komplementarnu aktivnost našoj strategiji rasta u broju  povezivanja kućanstava prvenstveno optičkom mrežom. Paralelno nastavljamo s daljnjim investicijskim ciklusom gradnje optičke mreža isključivo vlastitim sredstvima kao i infrastrukture 5G mobilne mreže.

Mreža i njezin razvoj,  distribucija kvalitetnog video signala kao i  interaktivne usluge poput IPTV-a neraskidivo su povezane. Što A1 planira s novim IPTV sustavom? Koje su glavne značajke novog IPTV sustava i što će on donijeti korisnicima?

Kako smo najavili uskoro ćemo predstaviti unaprijeđene verziju nove A1 TV platforme  uz koju dolazi i novi Set-top-box unaprijeđenih perfomansi. Konkretno to za korisnika znači - jednostavnije korištenje i mogućnost gledanja sadržaja u 4K rezoluciji. Novo sučelje u potpunosti je personalizirano i prilagođeno korisniku. Opcije preporuke za gledanje kreiraju se ovisno o dijelu dana i najčešće prethodno gledanim sadržajima. Korisnici će moći kreirati i razne profile tako da svatko od ukućana može imati svoj profil sa svojim preferencijama.

Uz sve navedeno, korisnicima ćemo i dalje pružati vrhunski sadržaj donoseći u njihove domove primjerice najbolje britanske dramske serije i programe u produkciji BBC-a, kao što je BBC First u potpunosti lokaliziran na hrvatski jezik te sportski sadržaj poput Lige prvaka na Planet Sportu.  Uz ove novosti, korisnici A1 TV još uvijek imaju velik broj kanala koji se mogu pohvaliti vrhunskim sadržajem, od kojih se mnogi emitiraju u HD rezoluciji, a njihov broj se stalno povećava. Pristup svim tim sadržajima olakšan je i putem A1 Xplore TV usluge, koja omogućuje pristup omiljenim emisijama u pokretu, dok za kućnu uporabu postoje usluge snimanja i ponovnog gledanja propuštenih emisija.

Koji su trendovi u fiksnoj i razvoj kroz godine?

A1 Hrvatska neprestano osluškuje potrebe svojih korisnika i radi na unaprjeđenju svojih proizvoda i usluga u cilju dodatnog poboljšanja korisničkog iskustva. Vrlo visoke brzine preuzimanja i minimalna latencija od velike su važnosti za krajnjeg korisnika u ovom trenutku. Stalno povećanje brzina potrebno je zbog trenda porasta broja povezanih uređaja u svakom kućanstvu, i sve veće potražnje za dodatnim multimedijalnim servisima poput video streaminga. WiFi postaje ključan faktor u kreiranju korisničkog iskustva.

Prema posljednjoj P3 analizi fiksnih linija, A1 mreža bilježi najveću brzinu dohvata podataka s Interneta  u odnosu na konkurenciju, i najbolje vrijeme odziva za aplikacije koje su osjetljive na kašnjenje. Upravo zbog navedenih parametara prvi smo izbor zaljubljenika u gaming, eSport te virtualnu stvarnost, jer je upravo njima minimalna latencija od ogromne važnosti. Poslovni korisnici, pak, očekuju kontinuiranu dostupnost vrhunske uslugu bez kompromisa.

Strateški plan razvoja A1 Hrvatske temelji se na snažnim investicijama u narednim godinama. Investirat ćemo u nadolazećim  godinama više od 500 milijuna eura u mrežnu infrastrukturu i usluge, a osobito u razvoj optike i 5G tehnologije, jer želimo biti partner u digitalnoj transformaciji hrvatskog tržišta, društva i gospodarstva.

Još iz kategorije

Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

Velika Britanija će pružiti potporu Ericssonu i Nokiji da zamjene opremu Huaweija

10.08.2020. komentiraj

Velika Britanija odlučila se isključiti Huawei iz razvoja mobilnih mreža pete generacije na svom teritoriju, što znači da se mora okrenuti potpuno Nokiji i Ericssonu, što pak znači da te dvije kompanije moraju dobiti uvjete zbog kojih ne bi ni pomislili istupiti iz partnerstva s Britancima.

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

07.08.2020. komentiraj

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.