MWC 2016: DT najavio nova rješenja i usluge

MWC 2016: DT najavio nova rješenja i usluge

Foto: Dražen Tomić, Damir Brkić

Na početku pressice na MWC 2016 u Barceloni predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Timotheus Höttges istaknuo je promjene koje su se dogodile posljednjih godina, dolazak VR-a, ali i dolazak 5G mreža. Facebook se pouzdaje u nju, Google, Twitter i Amazon – govorim, naravno, o mrežama velike brzine prijenosa, pojašnjava Höttges.

Prema njegovim riječima industrija se nastavlja mijenjati i okretati prema brzim mrežama kada se govori o samoj brzini prijenosa podataka ali i odzivu mreže, pojašnjava Höttges.

Na sajmu u Barceloni Claudia Nemat, članica Uprave nadležna za Europu i tehnologiju istaknula je kako postoje odlična rješenja Pan neta u kojima sudjeluje i Hrvatski Telekom. Ona je istaknula kako će jedna od glavnih tema sajma, 5G mreža, pokazati velike brzine i vrijeme reakcije manje o 1 milisekunde što će omogućiti primjenu u kirurgiji, autonomnim vozilima.

„Digitalna revolucija sve brže napreduje i ako želimo dugoročno iskoristiti mogućnosti koje ona pruža, moramo se pobrinuti da evolucija mreža ide u korak s njom. To jednostavno nije moguće s obzirom na trenutačno stanje stvari. Ovdje ne mislim samo na pojasnu širinu. Milijarde uređaja spojenih preko interneta, automobili bez vozača, aplikacije u realnom vremenu u medicini i obrazovanju samo su neki od primjera koji govore u korist tome da moramo osvojiti nove dimenzije mreže“, ističe Caludia Nemat.

„Za usporedbu, sa standardnim vremenskim odzivom od 40 milisekundi, četvrta generacija pokretnih mreža znatno zaostaje. Najnovijom tehnologijom taj je vremenski odziv umanjen na oko 12 milisekundi, no još uvijek ima prostora za poboljšanja. Ne možemo prihvatiti takav stupanj latentnosti kod automobila od kojih se očekuje vožnja bez vozača i kod operacije od kojih se očekuje da se odvijaju u realnom vremenu“, pojašnjava Nemat.

Europom prođe oko 22,500 letova svakodnevno prevozeći više od 500 milijuna putnika na godišnjoj razini. Europa ima najnapučeniji zračni prostor u svijetu. Prema podacima Lufthanse, 85 posto putnika željelo bi imati pristup internetu tijekom leta, ali samo nekolicina aviona nudi Wi-Fi. Surađuju s Inmarsatom u stvaranju europske zrakoplovne mreže, najnovije hibridne mreže, uključujući zemaljske i satelitske komponente. To je prva mreža takve vrste u Europi, a LTE ima ključnu ulogu, a upravo je MWC 2016. prilika za nastavak takve prakse.

„Mi smo jedini operater u Europe koji razvija mrežnu arhitekturu koja će nam omogućiti uporabu jedinstvene standardizirane infrastrukture preko nacionalnih granica. Nazvana „infrastruktura u oblaku“, ona se stvara premještanjem platformi računalne opreme u virtualno okruženje. Ono što je još jučer bilo fizička, posebno napravljena komponenta s jedinstvenom mrežnom funkcijom, sutra će biti samo računalni program u našem univerzalnom oblaku. Prednost računalnog programa jest da se on može pomicati na ljestvici gore ili dolje u bilo kojem trenutku. To znači da će kapacitet infrastrukture u oblaku biti iskorišten samo u mjeri u kojoj je to neophodno za određenu funkciju, donoseći uštedu dragocjenih resursa, uključujući znatnu količinu električne energije i troškove, te će stoga doprinijeti i očuvanju okoliša. Za razliku od toga, stare telekomunikacijske platforme uvijek su bile napravljene tako da se nose s maksimalnim opterećenjem te su često bile premalo iskorištene tijekom većih razdoblja“, pojašnjava Claudia Nemat.

Još iz kategorije

Huawei predstavio 5G mrežu podržanu umjetnom inteligencijom za obrazovne institucije i velike kompanije

Huawei predstavio 5G mrežu podržanu umjetnom inteligencijom za obrazovne institucije i velike kompanije

26.02.2020. komentiraj

Huawei je najavio je punu komercijalizaciju svog tehnološkog rješenja specijaliziranog za obrazovne institucije i velike poslovne subjekte, pod nazivom HiCampus, koje će omogućiti potpuno bežićnu naprednu podršku dislociranom poslovanju, videokonferencijama i edukacijama temeljenima na AR i VR tehnlogijama.

5G ove godine kreće za ozbiljno, ali ne baš za sve

5G ove godine kreće za ozbiljno, ali ne baš za sve

26.02.2020. komentiraj

Svijet je posljednjih godinu dana imao prilike doznati više o mobilnim mrežama pete generacije (5G) te se pripremiti za “ono pravo”, što stiže s ovom godinom. Nažalost, ne za sve jer mnoge zemlje svijeta neće biti još neko vrijeme u prilici svjedočiti ovoj tehnologiji.

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa

25.02.2020. komentiraj

MAXtv usluga od danas je bogatija za tri nova programska paketa – RTL paket, RTL Premium paket te Nova paket – koji korisnicima donose još više sadržaja, i to u HD kvaliteti slike. RTL paket donosi sve postojeće RTL kanale u HD ili HD ready kvaliteti slike. Riječ je o kanalima RTL, RTL 2, RTL Crime, RTL Living, RTL Kockica, RTL Passion, a novost je i potpuno novi RTL Adria kanal koji korisnicima nudi najbolje od filmskih sadržaja i iznimno popularnih regionalnih serija. U sklopu ovog paketa korisnicima su na raspolaganju i usluge Snimalica, koja se sastoji od funkcionalnosti TVoY, odnosno gledanja sadržaja unazad do 7 dana te Catch-up TV, kojim se označava gledanje trenutne emisije od početka.