MWC 2016: DT najavio nova rješenja i usluge

MWC 2016: DT najavio nova rješenja i usluge

Foto: Dražen Tomić, Damir Brkić

Na početku pressice na MWC 2016 u Barceloni predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Timotheus Höttges istaknuo je promjene koje su se dogodile posljednjih godina, dolazak VR-a, ali i dolazak 5G mreža. Facebook se pouzdaje u nju, Google, Twitter i Amazon – govorim, naravno, o mrežama velike brzine prijenosa, pojašnjava Höttges.

Prema njegovim riječima industrija se nastavlja mijenjati i okretati prema brzim mrežama kada se govori o samoj brzini prijenosa podataka ali i odzivu mreže, pojašnjava Höttges.

Na sajmu u Barceloni Claudia Nemat, članica Uprave nadležna za Europu i tehnologiju istaknula je kako postoje odlična rješenja Pan neta u kojima sudjeluje i Hrvatski Telekom. Ona je istaknula kako će jedna od glavnih tema sajma, 5G mreža, pokazati velike brzine i vrijeme reakcije manje o 1 milisekunde što će omogućiti primjenu u kirurgiji, autonomnim vozilima.

„Digitalna revolucija sve brže napreduje i ako želimo dugoročno iskoristiti mogućnosti koje ona pruža, moramo se pobrinuti da evolucija mreža ide u korak s njom. To jednostavno nije moguće s obzirom na trenutačno stanje stvari. Ovdje ne mislim samo na pojasnu širinu. Milijarde uređaja spojenih preko interneta, automobili bez vozača, aplikacije u realnom vremenu u medicini i obrazovanju samo su neki od primjera koji govore u korist tome da moramo osvojiti nove dimenzije mreže“, ističe Caludia Nemat.

„Za usporedbu, sa standardnim vremenskim odzivom od 40 milisekundi, četvrta generacija pokretnih mreža znatno zaostaje. Najnovijom tehnologijom taj je vremenski odziv umanjen na oko 12 milisekundi, no još uvijek ima prostora za poboljšanja. Ne možemo prihvatiti takav stupanj latentnosti kod automobila od kojih se očekuje vožnja bez vozača i kod operacije od kojih se očekuje da se odvijaju u realnom vremenu“, pojašnjava Nemat.

Europom prođe oko 22,500 letova svakodnevno prevozeći više od 500 milijuna putnika na godišnjoj razini. Europa ima najnapučeniji zračni prostor u svijetu. Prema podacima Lufthanse, 85 posto putnika željelo bi imati pristup internetu tijekom leta, ali samo nekolicina aviona nudi Wi-Fi. Surađuju s Inmarsatom u stvaranju europske zrakoplovne mreže, najnovije hibridne mreže, uključujući zemaljske i satelitske komponente. To je prva mreža takve vrste u Europi, a LTE ima ključnu ulogu, a upravo je MWC 2016. prilika za nastavak takve prakse.

„Mi smo jedini operater u Europe koji razvija mrežnu arhitekturu koja će nam omogućiti uporabu jedinstvene standardizirane infrastrukture preko nacionalnih granica. Nazvana „infrastruktura u oblaku“, ona se stvara premještanjem platformi računalne opreme u virtualno okruženje. Ono što je još jučer bilo fizička, posebno napravljena komponenta s jedinstvenom mrežnom funkcijom, sutra će biti samo računalni program u našem univerzalnom oblaku. Prednost računalnog programa jest da se on može pomicati na ljestvici gore ili dolje u bilo kojem trenutku. To znači da će kapacitet infrastrukture u oblaku biti iskorišten samo u mjeri u kojoj je to neophodno za određenu funkciju, donoseći uštedu dragocjenih resursa, uključujući znatnu količinu električne energije i troškove, te će stoga doprinijeti i očuvanju okoliša. Za razliku od toga, stare telekomunikacijske platforme uvijek su bile napravljene tako da se nose s maksimalnim opterećenjem te su često bile premalo iskorištene tijekom većih razdoblja“, pojašnjava Claudia Nemat.

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.