Manje fiksnog, više mobilnog prometa, podatkovni u snažnom rastu

Manje fiksnog, više mobilnog prometa, podatkovni u snažnom rastu

Foto: Fotolia

Prošla godina na telekomunikacijskom tržištu, barem ako je suditi po podacima Državnog zavoda za statistiku, nastavljena je trenom smanjenja fiksnog u odnosu na mobilni telekomunikacijski promet, no snažno raste podatkovni promet.

Kao što je i za očekivati rastom broja tableta i pametnih telefona na važnosti za telekom operatere, ako što je to uostalom i svjetski trend ima širokopojasni pristup internetu. Podaci DZS-a govore da je tako ukupan podatkovni internetski promet u 2012. dosegao 240 milijuna gigabajta (GB) i bio je za 22,4 posto veći nego u 2011. godini.

Nadalje, podaci DZS-a pokazuju kako je u 2012. godini u fiksnoj telekomunikacijskoj mreži zabilježeno smanjenje potrošenih minuta za 15,5 posto, na 3,87 milijardi minuta. Znakovito je, tvrde analitičari DZS-a, da je pad samo u četvrtom tromjesečju lani iznosio nešto više od 20 posto.

Istodobno, u fiksnoj je mreži u prošloj godini u odnosu na 2011. u unutarnjem prometu zabilježeno smanjenje za 15,6 posto, a u međunarodnom prometu za 13,5 posto.

Nasuprot tome, u mobilnim mrežama bilježi se rast u donosu na prethodnu godinu 13,1 posto, na 6,95 milijardi potrošenih minuta. Podaci za posljednji prošlogodišnji kvartal mnogo su bolji, tako da smo u zadnja tri mjeseca prošle godine telefonirali na mobitelima čak više i potrošili 19,1 posto više minuta.

Kako tvrde u DZS-u, rast prometa u mobilnoj mreži u prošloj je godini isključivo posljedica rasta prometa u unutarnjem prometu. Tako je gledajući cijelu prošlu godinu porast na domaćoj potrošnji veći za 13,3 posto. Međunarodno smo ipak manje telefonirali, no to se sve možda promjeni ulaskom u EU, pa je rast malenih 5,7 posto.

U segmentu poruka, broj SMS poruka povećan je 11,1 posto na 3,25 milijardi poruka, dok se su MMS odnosno multimedijalne poruke pale za 0,9 posto na 22,8 milijuna. To je itekako razumljivo jer rast broja pametnih telefona ukida potrebu za MMS porukama jer imamo e-mail, komunikaciju na društvenim mrežama.

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.