Roaming će se prodavati posebno

Roaming će se prodavati posebno

Foto: Fotolia

Kako je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije odgovorila na naš upit od 1. srpnja 2012. godine u EU na snazi je najnovija tzv. Roaming III regulacija (Regulation (EU) No 531/2012 on roaming on public mobile communications newtorks within the Union).

„Ova regulacija je treća u nizu Regulacija od 2007. godine kojom EK nastoji riješiti problem previsokih cijena roaminga u zemljama EU, a koje posljedično usporavaju uspostavu jedinstvenog europskog tržišta, te nastoji cijene roaminga postupno približiti cijenama na domaćoj razini. Ta ista Regulacija primjenjivat će se i u Hrvatskoj od dana stupanja Hrvatskoj u EU. Iz toga proizlazi da će turisti iz EU koji dođu u Hrvatskoj za pozive unutar EU plaćati nižu cijenu, kao što će i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU plaćati niže cijene za pozive unutar EU“, ističu u HAKOM-u.

Osim snižavanja cijena, o čemu možete čitati ovdje, ova Regulacija također propisuje obveze transparentnosti prema krajnjim korisnicima u smislu automatskog obavješćivanja korisnika o cijenama roaminga u dotičnim zemljama u trenutku ulaska korisnika u tu zemlju, kao i obavješćivanje korisnika o postignutoj potrošnji u podatkovnom roaming prometu te obustavljanje ove usluge nakon prelaska određenih limita.

No, osim gore navedenih mjera ograničavanja cijena roaminga i obveza transparentnosti, EK po prvi puta Roaming III regulacijom uvodi tzv. strukturne mjere koje bi trebale dovesti do povećanog tržišnog natjecanja na tržištu roaminga.

„Jedna od tih strukturnih mjera je davanje veleprodajnog pristupa davateljima usluga roaminga koja će se u Hrvatskoj primjenjivati od 1.7.2013. godine , a u EU se primjenjuje od 1.1.2013. godine. Druga strukturna mjera je obveza odvojene prodaje roaming usluga od usluga u domaćem prometu koja će se primjenjivati u EU i u Hrvatskoj od 1.7.2014. godine“, objašnjavaju u HAKOM-u.

Navedeno znači da će korisnici u Hrvatskoj od 1.7.2014. godine moći imati jednog davatelja mobilnih usluga za usluge u domaćem prometu, a drugog davatelja usluga roaminga. Ovo će naravno biti moguće ako u se u Hrvatskoj pojavi davatelj usluga koji će biti zainteresiran i koji će imati isplativ poslovni plan za davanje usluga roaminga.

Još iz kategorije

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

Besplatan WiFi Internet u gradu Lepoglavi zahvaljujući inicijativi WiFi4EU

26.09.2020. komentiraj

Grad Lepoglava je u suradnji s Hrvatskim Telekomom realizirao projekt besplatnog WiFi interneta čime je građanima Lepoglave, kao i njenim posjetiteljima, omogućen besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Kroz program WiFi4EU Gradu Lepoglavi dodijeljen je vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Lepoglave.

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

Uskoro započinje MIPRO 2020, a gostujući događaj je i ove godine HAKOM-ov Dan tržišta

24.09.2020. komentiraj

MIPRO 2020 organiziran je kao hibridni skup i odvijat će se fizički i virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji te mogućnostima i potrebama sudionika. Spremnost RH za 5G, veleprodajni uvjeti pristupa novoizgrađenim mrežama i transparentnost uvjeta korištenja javnih komunikacijskih usluga, teme su koje će biti predstavljene na HAKOM-ovom Danu tržišta koji će se moći pratiti izravno putem društvenih mreža.

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

23.09.2020. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.