Madunović: Novi i jači WiFi uz Iskonov Smart WiFi

Madunović: Novi i jači WiFi uz Iskonov Smart WiFi

Nakon što je Iskon prije nekoliko dana prikazao novi eru IPTV usluge koja poput sličnih u svijetu nudi i preporuke vrlo zanimljivo je i da su predstavili Smart Wi-Fi koji poboljšava korisničko iskustvo uz pojačani i bolji signal i nove mogućnosti, za ICTbusiness je potvrdio predsjednik Uprave Krešimir Madunović koji je na tome mjestu gotovo dvije godine.

Prema njegovim riječima Kroz Iskon Lab razvijamo nova rješenja i pozicioniramo se kao pametni telekom. „Brzi smo, agilni, spremni za lansiranje u kratkom roku u usporedbi s konkurencijom. Imamo nešto naprednije korisnike tzv. „early adoptere“ koji od nas očekuju inovacije, žele biti prvi koji će nešto imati, testirati, isprobati“, ističe Madunović.

Kvalitetan internet je nešto što svi danas žele i očekuju. Kakvi su planovi kompanije?

Upravo smo najavili novi Smart Wi-Fi koji će ukloniti sve nedostatke suvremenih, no opet često dosta tvrdoglavih domova. Mislimo na domove u kojima postoji želja za iskustvom surfanja kao preko žice u bilo kojoj sobi i na bilo kojoj udaljenosti od routera, na 6 uređaja koliko u prosjeku imamo u hrvatskom kućanstvu. No tu su prepreke poput pregradnih te nosivih zidova, kao i kuće katnice koje bez dodatnog truda i uloga ne mogu biti potpuno pokrivene Wi-Fi-jem. Do sada smo takve izazove rješavali WiFi pojačivačima signala, koji su rješenje samo djela korisničkih problema. Naš Smart Wi-Fi omogućuje modernu mrežu na 5 GHz bez utjecaja WiFi mreža susjeda. Govorimo, znači, o rješenju puno ozbiljnijem od pojačivača signala. Kompatibilno je sa svim routerima, donosi i nove mogućnosti poput izrade posebne mreže za goste ili nadzora nad djecom.  Smart Wi-Fi ćemo ponuditi kroz koji tjedan po early bird cijeni od 39 kuna mjesečno za prvih 500 Iskon korisnika. Osim u domovima, očekujemo da će svoju primjenu naći i kod poslovnih korisnika, pogotovo onih koji u svojim uredskim, ugostiteljskim te turističkim prostorima veličine do 200 četvornih metara primaju goste ili kupce.

Telekomunikacijski sektor okreće se i uslugama koje nisu izravno povezane s mrežom, brzim internetom. U kojem se smjeru kreće razvoj Iskona?

Kroz Iskon Lab razvijamo nova rješenja i pozicioniramo se kao pametni telekom. Brzi smo, agilni, spremni za lansiranje u kratkom roku u usporedbi s konkurencijom. Imamo nešto naprednije korisnike (tzv. „early adoptere“) koji od nas očekuju inovacije, žele biti prvi koji će nešto imati, testirati, isprobati. Iako zvuči kao floskula, glavni nam je cilj da Iskonovci budu zadovoljni i da zajedno nadograđujemo inovacije koje izlaze iz Iskon Laba. Prošle godine je to bio Iskon.Smarthome, set povezanih senzora za upravljanje domom na daljinu, putem mobilne aplikacije. Ove godine smo prvi predstavili masovniju primjenu big data-e i strojnog učenja od kojih profitiraju krajnji korisnici – dobivaju sofisticirani sustav pretrage i preporuka sadržaja na svojem Iskon.TV-u. Ovih dana će prvih 5000 Iskonovaca započeti s gledanjem televizije koja se odmakla od “TV kanala” I “TV rasporeda”. Vrijeme je za novu eru televizije fokusiranu na sadržaj.

Sredinom 2017. godine smo predstavili i Iskon.Mobile tarifu. Iako ne zvuči kao revolucionirana ideja u telco-u (smijeh), mobilna usluga nam je bila potrebna da stvorimo zaokruženi portfelj usluga koje će potpomoći daljnji razvoj strateških projekata u Iskonu. Mobilna priča se zasad bazira na jednoj pretplatničkoj tarifi bez ugovorne obveze za Iskon korisnike, a ovisno o njihovim povratnim informacijama planiramo istu nadograđivati.

Danas se mnogo govori o smart home rješenjima. Iskon je jedan od onih koji nudi i vlastito rješenje u ovom segmentu. Što nas očekuje?

Od lansiranja prošle godine, neprestano radimo na unaprjeđenju Iskon.Smarthome rješenja. To je usluga koju nadograđujemo sukladno povratnoj informaciji kupaca. To je smisao rada Iskon Laba – „continuous improvement“. Tako smo lansirali 4 nova senzora koja se mogu upariti s centralnom jedinicom: Osram Lightify LED žarulje; Netatmo termostat koji smanjuje potrošnju energije za čak 37%, senzor curenja vode te senzor za vrata i prozore. Trenutno radimo na uvođenju senzora koji su dodatno usmjereni na potrošnju energije unutar kućanstva. Funkcije nadzora i uštede su se pokazale kao najzanimljivije korisnicima ovakvih rješenja u Hrvatskoj.

Osim nadopune ponude novim senzorima, predstavili smo model plaćanja SmartHome usluge kroz mjesečnu naknadu za Iskonovce. Model jednokratnog plaćanja za korisnike drugih operatora nismo ukinuli. Centralna jedinica Iskon.Smarthome-a sada radi i na 4G mreži, što znači da fiksni internet priključak više nije preduvjet za korištenje u, primjerice, vikendici. Uz daljnji razvoj hardware-a i funkcionalnosti, svjesni smo potrebe za kontinuiranom edukacijom tržišta. Podaci na svjetskoj razini pokazuju da su za pametne domove najviše zainteresirani u Sjevernoj Americi (60% svjetskog Smarthome tržišta). Velika Britanija je prvak u Europi. Broj kućanstava koja imaju neko rješenje za pametan dom je u toj zemlji jednak ukupnom zbroju smarthome korisnika u Francuskoj i Njemačkoj. Mi još uvijek kaskamo. Zasad smo zadovoljni postignutim, no u tom segmentu imamo još puno posla.

U kojem se smjeru danas razvija IPTV ponuda, kada nam dolaze u poptunosti HD ali i 4K /UHD) sadržaji?

Zbog trenutnog nedostatka 4K/UHD sadržaja, ujedno i uređaja koji podržavaju te sadržaje, vjerujem da ćemo tek sljedeće godine krenuti ozbiljnije u tom smjeru ozbiljnije.

Očekujete li skori dolazak interaktivne televizije?

Na tragu svjetskih trendova i pozitivnih iskustava kolega iz telekoma diljem svijeta, odabrali smo smjer razvoja Iskonove IPTV platforme koji će unaprijediti iskustvo naših korisnika kroz masovnu primjenu big data-e. Posljednjih osam mjeseci smo proveli razvijajući potpuno personalizirani način gledanja TV-a. Surađivali smo s dugogodišnjim partnerom Beenius te britanskom tvrtkom Think Analytics koja ima zavidne reference i iskustvo u dovođenju televizije budućnosti gledateljima. Zajedno smo implementirali napredni search & recommendation algoritam, koji će Iskonovcima pomoći u pronalasku i odabiru sadržaja koji će im se svidjeti. Novi Iskon.TV uči što volimo. Brine da ne propustimo nove nastavke najdražih TV emisija, daje preporuke filmova prema omiljenim žanrovima, glumcima ili režiserima, prepoznaje navike gledanja na temelju kojih nudi preferirane sadržaje.

Prosječan Iskonovac u svakom trenutku na TV-u ima na raspolaganju čak 10000 sadržaja, što znači da kroz dan propušta velik dio onih koji bi ga mogli zanimati. Fokusirajući se samo na ono što se trenutno prikazuje “live” kanalima, ima osjećaj da nikad ničeg nema na TV-u. Ovaj tjedan će prvih 5000 Iskonovaca imati priliku upoznati novi način gledanja, dok će svi dobiti novu uslugu u sljedećih 45 dana. Ona je besplatna a pokreće se pritiskom na tipku 0 na daljinskom upravljaču.

S Think Analyticsom i drugim partnerima već radimo na drugoj fazi unaprjeđenja novog Iskon.TV-a, gdje će se sadržaji moći pretraživati po kategorijama – njih čak 90. Ako poželite gledati informativnu emisiju o kulturi, bit će dovoljno odabrati kategoriju Informativne, potkategoriju Kultura, da dobijete pregled svih TV sadržaja koji odgovaraju tom opisu. Ovo je uzbudljivo vrijeme za digitalnu televiziju, koja će još jednom pokazati svoje prednosti te sposobnost prilagođavanju navikama i potrebama modernih kućanstava. Iako je predznak „SmartTV“ već zauzet i u televizijskom svijetu označava funkcionalnost samog televizora, novi Iskon.TV je kao usluga također smart. Trenutno najpametnija televizijska platforma u Hrvatskoj i šire.

Još iz kategorije

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

5G se uspješno razvija, veliki rast bežičnog Interneta stvari

16.06.2018. komentiraj

5G u komercijalnom radu i bežični IoT veći od predviđanja ključne su točke najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta. Predviđanja vezana uz bežične IoT veze gotovo su udvostručena od studenoga 2017. godine. Sada se, na temelju brojnih implementacija u tijeku u Kini, očekuje 3,5 milijardi veza 2023. godine. Nove tehnologije koje prate masovnu implementaciju bežičnog IoT poput NB-IoT i Cat-M1 podupiru ovaj rast i pružateljima usluga omogućuju veću učinkovitost, kao i vrijednost za krajnje korisnike.

Vip do kraja godine postaje A1

Vip do kraja godine postaje A1

14.06.2018. komentiraj

Vipnet je već 19 godina član A1 Telekom Austria Grupe, vodećeg pružatelja digitalnih servisa i komunikacijskih rješenja u središnjoj i istočnoj Europi, koji trenutačno posluje u sedam država pružajući usluge za približno 24 milijuna korisnika. Budući da je A1 snažan brend koji pruža mobilna, fiksna, TV i podatkovna rješenja te rješenja u oblaku i OTT usluge, A1 Telekom Austria Grupa odlučila je prošle godine da A1 postaje jedinstveni brend za sve svoje kompanije, uključujući i Vipnet na hrvatskom tržištu. Do kraja ove godine Vip brend će zamijeniti A1 brend, a Vipnet d.o.o. postat će A1 Hrvatska d.o.o.

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

HT i Go2Digital započeli modernizaciju telefonskih govornica

13.06.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom i hrvatska agencija specijalizirana za vanjsko digitalno oglašavanje Go2Digital, potpisali su Ugovor na temelju kojeg kreću u modernizaciju telefonskih govornica. Postojeće govornice, koje nude isključivo mogućnost telefoniranja, bit će zamijenjene s digitalnim govornicama i nizom pametnih tehnoloških rješenja baziranih na tehnologiji Interneta stvari.