Kako se kreću cijene mobilnog interneta po svijetu

Kako se kreću cijene mobilnog interneta po svijetu

Foto: Depositphotos

Podatkovni promet nije jeftin ni u jednoj zemlji, ali u nekima je ipak osjetno skuplji nego u drugima, a kad se tome pridoda životni standard, odnosno, prosječna primanja pojedinca, tad situacija ispada još nepovoljnija. Naravno, postoje i iznimke, zemlje u kojima je cijena apsurdno niska.

Zato će često stanovnici određenih zemalja gledati kako do bežičnog pristupa internetu, a svoj će mobilni internet trošiti samo u trenucima kad baš nemaju izbora. I, ujedno, pazit će koje aplikacije imaju na uređajima kako ne bi gubili taj vrijedni promet nepotrebno u pozadini.

Istraživanje o vrijednosti jednog gigabajta podatkovnog prometa načinio je Cable.co.uk na temelju dostupnih informacija o cijenama mobilnog interneta u zemljama diljem svijeta.

Krenimo s Hrvatskom, u njoj je cijena gigabajta oko pet dolara ili 30 kuna, što odgovara stvarnosti u potpunosti i to znaju svi oni koji pred kraj mjeseca žele nadoplatiti još pokoji gigabajt na svoj račun. Normalno, neki operateri nude i do pet gigabajta za nešto pristupačnije cifre, ali otprilike 30 kuna je neki temelj za gigabajt podatkovnog prometa.

Najskuplje je pak u siromašnim afričkim zemljama - Beninu, Malaviju, Čadu, Bocvani... Između se "ugurao" i Jemen. Dakle, u Malaviju je cijena gigabajta 27,41 dolar, u Beninu 27,22 dolara, u Čadu 23,33 dolara, u Jemenu 15,98 dolara i u Bocvani 13,87 dolara. Općenito je u zemljama trećeg svijeta cijena visoka, ali zato čudi što je u Kanadi 12,55 dolara i u Južnoj Koreji 10,94 dolara. Kao što je čudno da u Grčkoj iznosi 12,06 dolara. Dok je kod siromašnih takva situacija zbog loše i skupe infrastrukture, kod bogatijih je zbog koncentracije premalog broja kompanija na tržištu.

U Sjedinjenim Američkim Državama gigabajt je na osam dolara i s obzirom na razvijenost, to je iznimno skupo. Ali, zato je nevjerojatno jeftino u Indiji, Izraelu, Kirgistanu, Italiji i Ukrajini. Radi se o 0,09 dolara ili otprilike 45 lipa u Indiji, 0,11 dolara ili 70 lipa u Izraelu, 0,21 dolaru u Kirgistanu, 0,43 u Italiji i 0,46 u Ukrajini.

Naravno tu su i tarife i tarifni modeli, različita spajanja usluga koja omogućuju da cijene budu u konačnici jako niske.

Razlog za tako niske cijene jest u konkurentnosti na tržištu, infrastrukturi, državnim poticajima...

 

 

Još iz kategorije

Iskon prolazi kroz proces digitalizacije i unapređenja ključnih procesa nakon podizanja nove IT infrastrukture

Iskon prolazi kroz proces digitalizacije i unapređenja ključnih procesa nakon podizanja nove IT infrastrukture

14.01.2021. komentiraj

Iskon je prošlu godinu, izazovnu i problematičnu po mnogočemu iskoristio za povećanje optičke pokrivenosti koristeći HT-ovu optiku i vlastite kapacitete  tako da gotovo četvrtina Iskonovaca danas surfa brzinama preko 100 Mbps, ističe  ekskluzivno za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Iskon Interneta Krešimir Madunović.

Za Telemach Hrvatska 2020. godina tranzicije i intergracije nakon akvizicije, vrlo ambiciozni planovi za 2021.

Za Telemach Hrvatska 2020. godina tranzicije i intergracije nakon akvizicije, vrlo ambiciozni planovi za 2021.

13.01.2021. komentiraj

Iza nas je vrlo izazovna godina: pandemija bolesti COVID-19 izazvala je jednu od najvećih svjetskih zdravstvenih kriza u modernoj povijesti, koja je snažno utjecala na naše živote i uvela nas u novu svakodnevicu. Preko noći usporene su sve aktivnosti, pa tako i poslovne, i to u svim gospodarskim sektorima. Uz to, Hrvatsku su pogodili razorni potresi koji su dodatno otežali okolnosti i ostavili posljedice na mnoge od nas.

Globalna pokrivenost 5G signalom narast će za 253 posto do 2025. i pokrit će 53 posto svjetske populacije

Globalna pokrivenost 5G signalom narast će za 253 posto do 2025. i pokrit će 53 posto svjetske populacije

07.01.2021. komentiraj

Pokrivenost 5G signala širi se iznimnom brzinom i u ovom trenutku dostupan je za 1,17 milijardi ljudi ili oko 15 posto ukupne svjetske populacije. Dogodine će brojka biti na 1,95 milijardi ili oko 25 posto.