Kako se kreću cijene mobilnog interneta po svijetu

Kako se kreću cijene mobilnog interneta po svijetu

Foto: Depositphotos

Podatkovni promet nije jeftin ni u jednoj zemlji, ali u nekima je ipak osjetno skuplji nego u drugima, a kad se tome pridoda životni standard, odnosno, prosječna primanja pojedinca, tad situacija ispada još nepovoljnija. Naravno, postoje i iznimke, zemlje u kojima je cijena apsurdno niska.

Zato će često stanovnici određenih zemalja gledati kako do bežičnog pristupa internetu, a svoj će mobilni internet trošiti samo u trenucima kad baš nemaju izbora. I, ujedno, pazit će koje aplikacije imaju na uređajima kako ne bi gubili taj vrijedni promet nepotrebno u pozadini.

Istraživanje o vrijednosti jednog gigabajta podatkovnog prometa načinio je Cable.co.uk na temelju dostupnih informacija o cijenama mobilnog interneta u zemljama diljem svijeta.

Krenimo s Hrvatskom, u njoj je cijena gigabajta oko pet dolara ili 30 kuna, što odgovara stvarnosti u potpunosti i to znaju svi oni koji pred kraj mjeseca žele nadoplatiti još pokoji gigabajt na svoj račun. Normalno, neki operateri nude i do pet gigabajta za nešto pristupačnije cifre, ali otprilike 30 kuna je neki temelj za gigabajt podatkovnog prometa.

Najskuplje je pak u siromašnim afričkim zemljama - Beninu, Malaviju, Čadu, Bocvani... Između se "ugurao" i Jemen. Dakle, u Malaviju je cijena gigabajta 27,41 dolar, u Beninu 27,22 dolara, u Čadu 23,33 dolara, u Jemenu 15,98 dolara i u Bocvani 13,87 dolara. Općenito je u zemljama trećeg svijeta cijena visoka, ali zato čudi što je u Kanadi 12,55 dolara i u Južnoj Koreji 10,94 dolara. Kao što je čudno da u Grčkoj iznosi 12,06 dolara. Dok je kod siromašnih takva situacija zbog loše i skupe infrastrukture, kod bogatijih je zbog koncentracije premalog broja kompanija na tržištu.

U Sjedinjenim Američkim Državama gigabajt je na osam dolara i s obzirom na razvijenost, to je iznimno skupo. Ali, zato je nevjerojatno jeftino u Indiji, Izraelu, Kirgistanu, Italiji i Ukrajini. Radi se o 0,09 dolara ili otprilike 45 lipa u Indiji, 0,11 dolara ili 70 lipa u Izraelu, 0,21 dolaru u Kirgistanu, 0,43 u Italiji i 0,46 u Ukrajini.

Naravno tu su i tarife i tarifni modeli, različita spajanja usluga koja omogućuju da cijene budu u konačnici jako niske.

Razlog za tako niske cijene jest u konkurentnosti na tržištu, infrastrukturi, državnim poticajima...

 

 

Još iz kategorije

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

07.08.2020. komentiraj

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.