Dodjela frekvencija

HT osvojio najviše RF spektra i uložio 135,3 milijuna eura u daljnji razvoj mobilne  mreže

HT osvojio najviše RF spektra i uložio 135,3 milijuna eura u daljnji razvoj mobilne  mreže
ostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma
Dražen Tomić / Tomich Productions

Današnjim službenim završetkom postupka javne dražbe za dodjelu radiofrekvencijskog spektra za mobilne mreže Hrvatski Telekom je osigurao daleko najveći udio spektra što je jedan od temelja daljnjeg razvoja već sada vodeće i najbrže mobilnemreže.

Nakon provedenog postupka javne dražbe i investicije od 135,3 milijuna eura za radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini dodijeljeno 2x10 MHz u frekvencijskom pojasu 800 MHz, 2x15 MHz u frekvencijskom pojasu 900 MHz, 2x30 MHz u frekvencijskom pojasu 1800 MHz, 2x25 MHz u frekvencijskom pojasu 2100 MHz te 2x25MHz u frekvencijskom pojasu 2600 MHz.

Slijedom toga, od ukupno ponuđenih 2x270 MHz radiofrekvencijskog spektra Hrvatskom Telekomu je dodijeljeno 2x105 MHz čime je Hrvatski Telekom zadržao vodeću poziciju prema udjelima u spektru za mobilne mreže.

Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra se dodjeljuju na razdoblje od 15 godina, s početkom važenja od 19. listopada 2024. godine. Do početka važenja novih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra Hrvatski Telekom nastavlja koristiti prethodno dodijeljenih 2x95 MHz u navedenim frekvencijskim pojasevima.

„Uspješan završetak aukcije spektra još je jedan dokaz predanosti HT-a daljnjoj izgradnji mobilne mreže i dodatnom poboljšanju njezinih kapaciteta. Naši korisnici, društvo, gospodarstvo imat će velike koristi od našeg ulaganja od 135,3milijuna eura, a HT-ovim osiguranjem najviše spektra korisnici diljem Hrvatske uživati će ​​u mreži još bolje kvalitete i najboljem korisničkom iskustvu. Istodobno s našom značajnom uplatom u državni proračun pružamo ključnu podršku nacionalnim planovima digitalizacije“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.