HT bilježi rast prihoda i bruto dobiti, neto dobit snažno smanjena uslijed intenzivnih ulaganja

HT bilježi rast prihoda i bruto dobiti, neto dobit snažno smanjena uslijed intenzivnih ulaganja
Dražen Tomić / Tomich Productions

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma za prvo tromjesečje 2021. godine pokazuju je stabilan rast uz povećanje neto konsolidiranih neto prihoda za 56 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine. Prihodi su tako dosegli 1,79 milijardi kuna.

Prihodi su povećani ponajprije zahvaljujući većim prihodima od pokretnih telekomunikacija (46 milijuna kuna, odnosno 6,0 posto) i ponovnom rastu prihoda od nepokretnih telekomunikacija (12 milijuna kuna, odnosno 1,5 posto), dok su na prihode sistemskih rješenja utjecali drugačiji rokovi sklapanja poslova (3 milijuna kuna, odnosno -1,6 posto).

Doprinos društava kćeri prihodima HT-a iznosio je za Iskon 102 milijuna kuna uz povećanje od 11,46 posto u odnosu na prvi kvartal 2020. godine. Istovremeno Combis, kao jedan od najjačih domaćih sistem integrator nastavlja rast pa je tako ostvareno 128 milijuna kuna prometa uz rast u odnosu na 2020. godinu od 11,64 posto.

Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) nakon najmova je u prvom tromjesečju 2021. godine povećana za 25 milijuna kuna, odnosno 4,0 posto, što je rezultat povećanja zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (4,3 posto), tako i u Crnogorskom Telekomu (0,2 posto).

EBITDA HT-a iznosi 644 milijuna kuna. Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,0 posto. Bitno za istaknuti je i nastavljen rast EBITDA-e nakon najmova koja je zabilježila rast drugo tromjesečje zaredom zahvaljujući pozitivnom komercijalom zamahu i provedenim transformacijskim mjerama, pojašnjavaju iz HT-a.

Neto dobit je smanjena jer veća EBITDA i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija proizišla iz većih ulaganja u prethodnim razdobljima, a koja su samo u posljednjih pet godina iznosila više od 9 milijardi kuna. Neto dobit iznosila je 50 milijuna kuna uz pad od 66,5 posto.

„Naša ulaganja ne samo da podržavaju oporavak gospodarstva, već su i ključna za budući uspjeh Hrvatskog Telekoma“, ističu u komentaru rezultata iz najjačeg domaćeg telekoma.

U prvom tromjesečju 2021. godine Hrvatski Telekom i dalje je bio usredotočen na izgradnju optičke infrastrukture i uvođenje nepokretne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA), a s ciljem  povećanja pokrivenosti optičkom mrežom koja je budućnost nepokretne mreže i primarni preduvjet za digitalizaciju Hrvatske, tvrde u HT-u.

Realizacija kapitalnih ulaganja nakon najmova smanjila se u odnosu na prvo tromjesečje 2020. za 68 milijuna kuna (16,1 posto), ponajprije kao rezultat smanjenja u HT Grupi u Hrvatskoj (60 milijuna kuna), kao odraz sezonskih oscilacija i manjeg ukupnog plana kapitalnih ulaganja za 2021. Smanjenje u CT-u (8 milijuna kuna, odnosno 25,9 posto) u prvom je redu posljedica drukčije sezonalizacije kapitalizacije televizijskih sadržaja. Ove godine očekuje se oko 1,6 milijardi kuna ulaganja što je manje od 1,824 milijarde ostvarene u 2020. godini., stoji u HT-ovim očekivanjima za 2021. godinu. Prihodi i EBITDA se očekuje na sličnim razinama kao prošle godine.

Hrvatski Telekom je zaključno s prvim tromjesečjem pokrio više od 370.000 kućanstava FTTH-om u, što predstavlja rast od 29 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je njihova optička pristupna mreža (FTTx), kako sami tvrde, s krajem tromjesečja bila dostupna za ukupno 531.000 kućanstava rast od 19,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Uz to, kako ističu usprkos zahtjevnom okruženju Hrvatski Telekom nastavio je povećavati pokrivenost 5G mrežom. U prvom tromjesečju 2021. godine tako je 5G mrežom pokriveno dodatnih 17 gradova, čime je ukupno pokriveno 1,5 milijuna stanovnika u 34 grada diljem Hrvatske.

Uz to, iz HT-a ističu Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavila je da će javna dražba spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz biti održana u razdoblju od svibnja do srpnja 2021. Javna rasprava o Informacijskom memorandumu o okviru javne dražbe pokrenuta je 2. travnja 2021.

Dodjela spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz najavljena je za 2022. godinu. Trenutačno važeće dozvole za uporabu navedenih frekvencijskih pojaseva istječu u četvrtom tromjesečju 2024. godine.

„Poslovanje u prvom tromjesečju 2021. godine i dalje je bilo pod utjecajem COVID-19 pandemije. Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, Hrvatski Telekom zadržao je svoj strateški fokus te nastavio ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju zemlje. Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu dodatno smo povećali svoju optičku mrežu, udvostručili smo broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. godinu, a još snažniji pristup usmjeren na korisnike održava se u visokom zadovoljstvu korisnika. Naše aktivnosti rezultirale su dobrim poslovnim rezultatima, koji su odraženi u rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova, a što su čvrsti temelji za daljnji održivi i profitabilan rast“, ističe predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.