Hrvatski Telekom zabilježio rast dobiti 3,4 posto, ali i pad prihoda 1,3 posto

Hrvatski Telekom zabilježio rast dobiti 3,4 posto, ali i pad prihoda 1,3 posto

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni u prva tri mjeseca 2019. iznose 1.775 milijuna kuna, odnosno realizacija je za 1,3 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje najnovije poslovnoizvješće najjačeg domaćeg telekoma HT-a za prvi kvartal ove godine koji je posljednji pod upravljanjem dosadašnjeg predsjednika Uprave Davora Tomaškovića kojeg je od 1.travnja naslijedio Konstantinos Nempis.

U prvom tromjesečju 2019. dobit prije kamata, amortizacije, deprecijacije i poreza (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova povećala se za 22 milijuna kuna, odnosno 3,4 posto, na 673 milijuna kuna u odnosu na prvo tromjesečje 2018. Marža EBITDA-e nakon  najmova na razini je od 37,9 posto. Snažan rast EBITDA-e djelomično je pod utjecajem jednokratnih stavki kao što je transakcija vezana za kupnju tvrtke HP Produkcija odnosno Evo TV-a.

U prvom tromjesečju 2019. neto dobit nakon manjinskih udjela iznosi 190 milijuna kuna, što je povećanje za 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče tvrtki kćeri Iskon bilježi pad prihoda sa 104 milijuna kuna iz prvog tromjesečja 2018. godine na 93 milijuna kuna u prva tri mjeseca ove godine što predstavlja pad od 10,58 posto. Combis istovremeno bilježi malen rast s 86 milijuna iz prva tri mjeseca prošle godine na 88 milijuna kuna što je rast od 2,32 posto.

Prihodi od pokretnih telekomunikacija povećali su se za 31 milijun kuna, odnosno 4,1 posto, na 797 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2019. u odnosu na prvo tromjesečje 2018. Rastu prihoda pridonijeli su HT Grupa u Hrvatskoj sa 32 milijuna kuna, odnosno 4,7 posto, i Crnogorski Telekom sa 1 milijunom kuna, odnosno 1,8 posto.

Rast je ponajprije rezultat većih prihoda od uređaja (41 milijun kuna, odnosno 21,8 posto) i prihoda od postpaid usluga (13 milijuna kuna, odnosno 3,5 posto), kojima je neutraliziran pad ostalih prihoda (14 milijuna kuna, odnosno 25,5 posto) i prihoda od prepaid usluga (11 milijuna kuna, odnosno 8,2 posto).

Rast prihoda od uređaja bio je rezultat povećanog broja prodajnih transakcija kao posljedica veće prodane količine pametnih telefona, što je dodatno potpomognuto u prvom redu sve većim brojem konvergiranih ponuda.

Zabilježeni prihodi od postpaid usluga povećali su se ponajprije zahvaljujući većim prihodima od podatkovnih usluga u pokretnoj mreži kao rezultat kontinuiranog trenda zamjene tradicionalnih usluga podatkovnim uslugama i većim prihodima od govornih usluga kao rezultat povećanja korisničke baze za 4,5 posto.

Prihodi od prepaid usluga smanjili su se kao posljedica pada korisničke baze za 2,6 posto, što je rezultiralo manjim prihodima od govornih, SMS i podatkovnih usluga.

Prihodi od nepokretnih telekomunikacija smanjili su se za 29 milijuna kuna, odnosno 3,4 posto, na 830 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2019. u odnosu na prvo tromjesečje 2018. Prihodi od nepokretnih telekomunikacija smanjili su se u HT Grupi u Hrvatskoj za 24 milijuna kuna, odnosno 3,0 posto, dok je Crnogorski Telekom pridonio padom od 5 milijuna kuna, odnosno 8,3 posto. Uvođenje MSFI-ja 15 dovelo je do daljnjeg povećanja prihoda od nepokretnih telekomunikacija za 3 milijuna kuna.

Pad je ponajprije rezultat manjih prihoda od govornih usluga (24 milijuna kuna, odnosno 11,4 posto), širokopojasnih usluga (14 milijuna kuna, odnosno 5,9 posto) i veleprodaje (7 milijuna kuna, odnosno 8,3 posto), ali je djelomično neutraliziran većim prihodima od televizijskih usluga (11 milijuna kuna, odnosno 9,1 posto) i ostalim prihodima (5 milijuna kuna, odnosno 2,4 posto).

Dana 1. ožujka, nakon odobrenja nacionalne regulatorne agencije (HAKOM-a), HT je od Hrvatske pošte kupio poslovanje Evo TV. S Evo TV-om, baza korisnika naplatne televizije Hrvatskog Telekoma povećala se u odnosu na prvo tromjesečje 2018. za 17,8% te broji 488 tisuća korisnika naplatne televizije.

U prvom tromjesečju 2019. realizacija kapitalnih ulaganja iznosi 386 milijuna kuna te je u odnosu na prvo tromjesečje 2018. manja kao rezultat sezonskih utjecaja. Izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za 2019. ostaju isti kako je objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018.

U prvom tromjesečju 2019. Hrvatski Telekom je nastavio s ulaganjima u optičku infrastrukturu te je modernizirao nepokretnu pristupnu mrežu za pristup sljedeće generacije (NGA) i ostvario pokrivenost za 59 posto kućanstava brzinom većom od 30 Mbit/s i za 22 posto kućanstava brzinom većom od 100 Mbit/s.

Također, Hrvatski Telekom je nastavio s investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža. Nakon što je u 2018. uspješno završila modernizacija mreže u istarskoj regiji te u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, u prvom tromjesečju 2019. modernizacija mreže nastavila se u obalnom dijelu Hrvatske od Dubrovnika do riječkog područja. Na kraju ožujka 2019. ukupno 45 posto lokacija zamijenjeno je moderniziranom pokretnom radijskom opremom i infrastrukturom koje su spremne za 5G tehnologiju.

Nadalje, Hrvatski Telekom je nastavio unaprjeđivati pokrivenost svojom pokretnom mrežom i njezinu brzinu te je 4G mrežom pokriveno 83,1 posto stanovništva u zatvorenom i 98,7 posto stanovništva na otvorenom. Hrvatski Telekom je sudjelovao u postupku nadmetanja za spektar u području 2 600 MHz koji je organizirala nacionalna regulatorna agencija (HAKOM). Uspješno je stekao 2 x 20 MHz .

Hrvatski Telekom je drugu godinu zaredom osvojio certifikat za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj (P3 certifikat). Nadalje, u ožujku 2019. Hrvatski Telekom bio je prvi u Hrvatskoj i među prvima operatorima u Europi koji su pilotirali i demonstrirali 5G mrežu. Demonstracija je provedena u gradu Samoboru u stvarnom produkcijskom okruženju, koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti. Osim u Samoboru, 5G tehnologija pilotirat će se i na drugim utvrđenim područjima u Hrvatskoj.

Ključna poluga za digitalizaciju korisničkog iskustva jest aplikacija Hrvatskog Telekoma pod nazivom Moj Telekom koja korisnicima daje detaljan pregled svih telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži te potrošnje, omogućuje plaćanje računa i upravlja tarifama i opcijama. Uporaba aplikacije Moj Telekom snažno raste te se u prvom tromjesečju njome služilo više od 113 tisuća korisnika.

U prvom tromjesečju 2019. Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka uspostavili su partnerstvo i osmislili novu digitalnu bankarsku uslugu, Telekom Banking. Riječ je prvoj suradnji te vrste između telekomunikacijskog operatora i banke na hrvatskom tržištu. Usluga je trenutačno u pilot-fazi, a komercijalno lansiranje usluge očekuje se u sljedećih nekoliko mjeseci.

„Odlični poslovni rezultati u prvom tromjesečju 2019. odraz su nastavka uspješnog poslovanja Hrvatskog Telekoma. Takav položaj kompanije, njen investicijski kapacitet, pristup suvremenim tehnologijama i, što je najvažnije, njeni sposobni i talentirani ljudi, omogućit će Hrvatskom Telekomu veliki iskorak u digitalnoj eri te stvaranje pozitivne razlike za hrvatsko društvo. U sljedećem razdoblju strateški fokus bit će na pojednostavnjenju i digitalizaciji korisničkog iskustva, bržem i agilnijem poslovanju kompanije i intenzivnim ulaganjima unepokretne i pokretne mreže velike brzine, čime ćemo svojim korisnicima i hrvatskim građanima omogućiti da iskoriste prilike koje nudi digitalizacija, što će dovesti do održivog rasta Hrvatskog Telekoma“, ističe Konstantinos Nempis, novi predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Još iz kategorije

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

14.12.2019. komentiraj

Polako se bližimo kraju 2019. godine i stigli su nam rezultati za treći ovogodišnji kvartal u fiksnoj telefoniji koje je prikupio domaći telekomunikacijski regulator HAKOM. Prema tim podacima na godišnjoj razini u fiksnoj telefoniji se bilježi pad prihoda od čak 8,54 posto čime je na  kraju trećeg kvartala zabilježen ukupni prihod od 322,163 milijuna kuna.

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.