GSMA upozorava na europsko zaostajanje u implementaciji 5G mreža

GSMA upozorava na europsko zaostajanje u implementaciji 5G mreža
DepositPhotos

Istraživanje GSMA-e o stanju mobilne industrije u Europi predviđalo je da će teški tržišni uvjeti imati negativan utjecaj na prihvaćanje 5G. Izvješće kaže da će čak i one zemlje za koje se očekuje da će imati najviše usvajanja do 2025. zaostajati za svjetskim konkurentima.

U Izvješću o europskom mobilnom gospodarstvu za 2022., GSMA je istaknuo 34 tržišta u Europi na kojima je krajem lipnja bila dostupna 5G, sa 108 operatera koji su nudili komercijalne usluge i udjelom korisnika od oko 6 posto. Udruga je rekla da će prosječna penetracija 5G dosegnuti 44 posto do 2025. godine, pri čemu se očekuje da će UK i Njemačka predvoditi sa 61 posto odnosno 59 posto.

Analitičari GSMA-e primijetili su da će čak i ove zemlje vjerojatno zaostajati za svjetskim konkurentima Južnom Korejom, koja će imati penetraciju od 73 posto, te SAD-om i Japanom s oko 68 posto svaki. GSMA je istaknula tempo širenja pokrivenosti kao ključni čimbenik, tvrdeći da gotovo trećina europskog stanovništva neće moći primiti 5G 2025. u usporedbi s manje od 2 posto u SAD-u i Južnoj Koreji. Ponovio je poziv na stvaranje pravih uvjeta za privatna ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju mreže i digitalne inovacije, uključujući isticanje potrebe za doprinosima troškovima mreže s drugih mjesta.

Potpredsjednik GSMA-e za politiku i regulaciju i voditelj Europe Daniel Pataki rekao je da se usvajanje 5G u Europi događa brže nego ikad prije, ali je potreban veći fokus na stvaranje pravih tržišnih uvjeta za ulaganja u infrastrukturu kako bi se održao korak s drugim svjetskim tržištima. "To bi trebalo uključivati provedbu načela pravednog doprinosa troškovima mreže", dodao je Pataki. Druge prognoze u izvješću uključuju povećanje jedinstvenih mobilnih pretplatnika sa 474 milijuna u 2021. na 480 milijuna u 2025.; rast mobilnih IoT veza sa 172 milijuna na 406 milijuna; i ukupni CAPEX operatera od 122 milijarde eura između 2022. i 2025.