GALERIJA: A1 spreman za 4K broadcasting i novu eru OTT usluga

GALERIJA: A1 spreman za 4K broadcasting i novu eru OTT usluga

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Austrijsko mjestašce Aflenz već četrdesetak godina skriva jedno od najvećih europskih postrojenja namijenjeno satelitskom emitiranju video signala,. U vlasništvu Telekom Austrie ovo postrojenje spremno je i za sadašnju eru HD televizije, ali i nadolazeću eru 4K televizije i Over the top (OTT) usluga koje korisnici sve više traže. A1 Hrvatska hosting je centar OTT usluga za cijelu A1 Grupu čime pokriva 200.000  korisnika. Sustav u Aflenzu se sastoji od 63 antene na ukupnoj površini postrojenja od 6,5 tisuća četvornih metara. Dvije antene su veće od 700 metara četvornih, a najveća teži 275 tona i promjera je 32 metra.

Kako ističe direktor planiranja i razvoja mreža Vladimir Skender A1 Hrvatska nekada je bilo riječ o isključivo prijenosu glasa i podataka, no u zadnjih dvadesetak godina bave se isključivo prijenosom TV signala za cijeli svijet. U ovom trenutku riječ je o više od 1000 televizijskih kanala. Emitiranje za Vip/A1 Hrvatsku počinje 2013. godine.

Uz početno ulaganje od oko 44 milijuna eura, ova zemaljska satelitska stanica izgrađena je u samo 17 mjeseci. Od tada se kontinuirano modernizira zahvaljujući novim ulaganjima kako bi bila u korak s najnovijim dostignućima u području informacijske tehnologije. Tijekom godina tehnička je oprema zamijenjena digitalnim sustavima i ugrađene su dodatne antene.

Zgrada, koju je projektirao međunarodno poznati bečki arhitekt Gustav Peichl, gotovo je nevidljivo integrirana u krajolik i pruža prostor za najsuvremeniju visokotehnološku opremu za izuzetno brz prijenos podataka. Jedna je od najuspješnijih austrijskih arhitektonskih dostignuća i primila je nekoliko arhitektonskih nagrada.

Zanimljivost cjelokupnog kompleksa je da su zgrade i druga postrojenja jako dobro uklopljena u okoliš ovog malog austrijskog odnosno štajerskog mjestašca. Tamo se nalazi i sustav solarnih panela koji omogućuje energetsku neovisnost i proizvode dozvoljeno zelene električne energije za rad ključnih sustava.

Fotonaponski park, koji je izgrađen 2013. godine, proizvodi električnu energiju za satelitsku stanicu Aflenz. Ovo fotonaponsko postrojenje otvorenog polja (photovoltaic open-field plant) pokriva površinu od 4800 m² i obuhvaća ukupno 790 fotonaponskih modula. Park proizvodi 190 000 kWh godišnje, a opskrbljena energija dovodi se izravno u zemaljsku stanicu Aflenz. Solarni paneli daju 50 posto ukupne električne energije potrebne za napajanje.

Međutim, kako je riječ o antenskom sustavu koji uključuje ukupno 63 antenska sustava jasno je kako je cijelo postrojenje spojeno i na dva energetski potpuno odvojena voda na standardnu elektroenergetsku mrežu u Austriji. Kada i to nije dovoljno, odnosno dođe do prekida opskrbe električnom energijom upale se i u roku od tridesetak sekundi nakon sinkronizacije cijelom postrojenju električnu energiju daju dva ogromna 1.5MW dizelska agregata.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

Hrvatski Telekom poklanja neograničeni internet i Frankin božićni hit za bezbrižne blagdanske trenutke

04.12.2019. komentiraj

U svečanom ambijentu T-Centra Cvjetni predstavljene blagdanske pogodnosti Hrvatskog Telekoma, a najavljena je i ekskluzivna suradnja s poznatom pjevačicom Frankom Batelić. Hrvatski je Telekom u ovogodišnjoj božićnoj kampanji svim svojim korisnicima odlučio pokloniti priliku da svoje najmilije iznenade sa sedam dana besplatnog neograničenog interneta kako bi ovih blagdana bezbrižno uživali u čarima neograničene komunikacije.

EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

EU: Sigurnost nije jedina stvar za zabrinutost oko uvođenja 5G mreža

03.12.2019. komentiraj

Europska unija priprema se za implementaciju mobilne mreže pete generacije (5G) na svom području uz pomoć zemalja članica, operatera i svih partnera, no osim infrastrukture ili tehnološkog segmenta, pojavljuje se i onaj sigurnosni.

Saša Kramar odlazi iz HT-a

Saša Kramar odlazi iz HT-a

29.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom je objavio kako iz kompanije odlazi Saša Kramar, član Uprave HT-a i glavni direktor za poslovne korisnike. U obrazloženju iz HT-a stoji kako je on podnio ostavku i koja stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine te nastavlja karijeru izvan HT Grupe.