GALERIJA: A1 spreman za 4K broadcasting i novu eru OTT usluga

GALERIJA: A1 spreman za 4K broadcasting i novu eru OTT usluga

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Austrijsko mjestašce Aflenz već četrdesetak godina skriva jedno od najvećih europskih postrojenja namijenjeno satelitskom emitiranju video signala,. U vlasništvu Telekom Austrie ovo postrojenje spremno je i za sadašnju eru HD televizije, ali i nadolazeću eru 4K televizije i Over the top (OTT) usluga koje korisnici sve više traže. A1 Hrvatska hosting je centar OTT usluga za cijelu A1 Grupu čime pokriva 200.000  korisnika. Sustav u Aflenzu se sastoji od 63 antene na ukupnoj površini postrojenja od 6,5 tisuća četvornih metara. Dvije antene su veće od 700 metara četvornih, a najveća teži 275 tona i promjera je 32 metra.

Kako ističe direktor planiranja i razvoja mreža Vladimir Skender A1 Hrvatska nekada je bilo riječ o isključivo prijenosu glasa i podataka, no u zadnjih dvadesetak godina bave se isključivo prijenosom TV signala za cijeli svijet. U ovom trenutku riječ je o više od 1000 televizijskih kanala. Emitiranje za Vip/A1 Hrvatsku počinje 2013. godine.

Uz početno ulaganje od oko 44 milijuna eura, ova zemaljska satelitska stanica izgrađena je u samo 17 mjeseci. Od tada se kontinuirano modernizira zahvaljujući novim ulaganjima kako bi bila u korak s najnovijim dostignućima u području informacijske tehnologije. Tijekom godina tehnička je oprema zamijenjena digitalnim sustavima i ugrađene su dodatne antene.

Zgrada, koju je projektirao međunarodno poznati bečki arhitekt Gustav Peichl, gotovo je nevidljivo integrirana u krajolik i pruža prostor za najsuvremeniju visokotehnološku opremu za izuzetno brz prijenos podataka. Jedna je od najuspješnijih austrijskih arhitektonskih dostignuća i primila je nekoliko arhitektonskih nagrada.

Zanimljivost cjelokupnog kompleksa je da su zgrade i druga postrojenja jako dobro uklopljena u okoliš ovog malog austrijskog odnosno štajerskog mjestašca. Tamo se nalazi i sustav solarnih panela koji omogućuje energetsku neovisnost i proizvode dozvoljeno zelene električne energije za rad ključnih sustava.

Fotonaponski park, koji je izgrađen 2013. godine, proizvodi električnu energiju za satelitsku stanicu Aflenz. Ovo fotonaponsko postrojenje otvorenog polja (photovoltaic open-field plant) pokriva površinu od 4800 m² i obuhvaća ukupno 790 fotonaponskih modula. Park proizvodi 190 000 kWh godišnje, a opskrbljena energija dovodi se izravno u zemaljsku stanicu Aflenz. Solarni paneli daju 50 posto ukupne električne energije potrebne za napajanje.

Međutim, kako je riječ o antenskom sustavu koji uključuje ukupno 63 antenska sustava jasno je kako je cijelo postrojenje spojeno i na dva energetski potpuno odvojena voda na standardnu elektroenergetsku mrežu u Austriji. Kada i to nije dovoljno, odnosno dođe do prekida opskrbe električnom energijom upale se i u roku od tridesetak sekundi nakon sinkronizacije cijelom postrojenju električnu energiju daju dva ogromna 1.5MW dizelska agregata.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

Huawei razvio 5G tehnologiju koja je brža, jeftinija i dostupnija od optike

13.10.2019. komentiraj

Huawei nastavlja inovirati na području 5G tehnologije, a najnovija tehnologija AirFlash 5G Microwave dodatno snižava troškove postavljanja mreže u područjima koja su teže dostupna, osigurava stabilnost, visoku propusnost, i to sve s latencijom manjom od optičkih vlakana, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača telekom opreme.

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

Ericsson i Qualcomm: Važan korak za komercijalni samostalni 5G

04.10.2019. komentiraj

Prijelaz na drugu fazu komercijalnog 5G – samostalni pristup 5G (tzv. standalone 5G) - veliki je korak koji su ostvarili Ericsson i Qualcomm Technologies. Kompanije su već blisko surađivale na nekoliko prekretnica u 5G tehnologiji. Najnovije postignuće ostvareno je u Ericssonovom laboratoriju korištenjem komercijalnih baznih stanica Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System), Ericssonovovog softvera za samostalni New Radio (NR) i Ericssonovog rješenja 5G Cloud Core uz testni mobilni pametni telefon pogonjen Qualcommovim 5G modemom pod nazivom Snapdragon X55 5G Modem-RF System.

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

Goran Manestar novi je glavni direktor za financije u A1 Hrvatska

03.10.2019. komentiraj

Od ovog je mjeseca član Uprave te glavni direktor za financije u A1 Hrvatska postaje Goran Manestar, a istu će poziciju obnašati i za klaster Hrvatska i Makedonija. Dosadašnji član Uprave Johannes Kandera preuzeo je novu funkciju unutar A1 Telekom Austria Grupe kao glavni direktor za financije bjeloruske podružnice.