GALERIJA: A1 spreman za 4K broadcasting i novu eru OTT usluga

GALERIJA: A1 spreman za 4K broadcasting i novu eru OTT usluga

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Austrijsko mjestašce Aflenz već četrdesetak godina skriva jedno od najvećih europskih postrojenja namijenjeno satelitskom emitiranju video signala,. U vlasništvu Telekom Austrie ovo postrojenje spremno je i za sadašnju eru HD televizije, ali i nadolazeću eru 4K televizije i Over the top (OTT) usluga koje korisnici sve više traže. A1 Hrvatska hosting je centar OTT usluga za cijelu A1 Grupu čime pokriva 200.000  korisnika. Sustav u Aflenzu se sastoji od 63 antene na ukupnoj površini postrojenja od 6,5 tisuća četvornih metara. Dvije antene su veće od 700 metara četvornih, a najveća teži 275 tona i promjera je 32 metra.

Kako ističe direktor planiranja i razvoja mreža Vladimir Skender A1 Hrvatska nekada je bilo riječ o isključivo prijenosu glasa i podataka, no u zadnjih dvadesetak godina bave se isključivo prijenosom TV signala za cijeli svijet. U ovom trenutku riječ je o više od 1000 televizijskih kanala. Emitiranje za Vip/A1 Hrvatsku počinje 2013. godine.

Uz početno ulaganje od oko 44 milijuna eura, ova zemaljska satelitska stanica izgrađena je u samo 17 mjeseci. Od tada se kontinuirano modernizira zahvaljujući novim ulaganjima kako bi bila u korak s najnovijim dostignućima u području informacijske tehnologije. Tijekom godina tehnička je oprema zamijenjena digitalnim sustavima i ugrađene su dodatne antene.

Zgrada, koju je projektirao međunarodno poznati bečki arhitekt Gustav Peichl, gotovo je nevidljivo integrirana u krajolik i pruža prostor za najsuvremeniju visokotehnološku opremu za izuzetno brz prijenos podataka. Jedna je od najuspješnijih austrijskih arhitektonskih dostignuća i primila je nekoliko arhitektonskih nagrada.

Zanimljivost cjelokupnog kompleksa je da su zgrade i druga postrojenja jako dobro uklopljena u okoliš ovog malog austrijskog odnosno štajerskog mjestašca. Tamo se nalazi i sustav solarnih panela koji omogućuje energetsku neovisnost i proizvode dozvoljeno zelene električne energije za rad ključnih sustava.

Fotonaponski park, koji je izgrađen 2013. godine, proizvodi električnu energiju za satelitsku stanicu Aflenz. Ovo fotonaponsko postrojenje otvorenog polja (photovoltaic open-field plant) pokriva površinu od 4800 m² i obuhvaća ukupno 790 fotonaponskih modula. Park proizvodi 190 000 kWh godišnje, a opskrbljena energija dovodi se izravno u zemaljsku stanicu Aflenz. Solarni paneli daju 50 posto ukupne električne energije potrebne za napajanje.

Međutim, kako je riječ o antenskom sustavu koji uključuje ukupno 63 antenska sustava jasno je kako je cijelo postrojenje spojeno i na dva energetski potpuno odvojena voda na standardnu elektroenergetsku mrežu u Austriji. Kada i to nije dovoljno, odnosno dođe do prekida opskrbe električnom energijom upale se i u roku od tridesetak sekundi nakon sinkronizacije cijelom postrojenju električnu energiju daju dva ogromna 1.5MW dizelska agregata.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

United Grupa preuzela bugarski Vivacom

04.08.2020. komentiraj

United Grupa, objavila je završetak procesa preuzimanja Vivacoma. Prethodno je u travnju 2020. Europska komisija odobrila akviziciju, dok je sporazum o preuzimanju potpisan u studenom 2019., nakon što je United Grupa pobijedila na natječaju za kupnju ove vodeće telekomunikacijske tvrtke u Bugarskoj.

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

03.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator HT omogućio je građanima Siska i mještanima općina Ražanac i Posedarje besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Oni su dio gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi internet za njihove mještane i građane. U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice  parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.