5G mreža

Ericsson i MediaTek postavili 5G rekord u brzini prijenosa

Ericsson i MediaTek postavili 5G rekord u brzini prijenosa
Depositphotos / Ilustracija

Ericsson i MediaTek postavili su novi 5G rekord brzine prijenosa od 440 Mbps u niskopojasnom i srednjepojasnom spektru koristeći Uplink Carrier Aggregation. Brza brzina uzlazne veze donosi bolja, glatkija iskustva za korisnike videokonferencija, streamere i njihovu publiku s više sličica u sekundi i višom rezolucijom slike.

Rekordna uplink brzina postignuta je u testu razvoja interoperabilnosti u Ericssonovom laboratoriju. Test je proveden s RAN Compute Baseband 6648 i mobilnim uređajem koji koristi MediaTek Dimensity 9200 vodeći čipset za 5G pametne telefone. Kombinacija agregacije nositelja uzlazne veze uključivala je dupleks s frekvencijskom podjelom (FDD) i dupleks s vremenskom podjelom (TDD) u frekvencijskom rasponu široko rasprostranjenom u današnjim 5G mrežama.

Točnije, korištena je kombinacija 50MHz FDD n1 i 100MHz TDD n77. Spajanjem ova dva pojasa, davatelji komunikacijskih usluga mogu značajno povećati svoje uplink brzine, što rezultira boljim performansama mreže i korisničkim iskustvom.

„Super velike brzine uzlazne veze čine veliku razliku u korisničkom iskustvu. Od live streaminga bez kašnjenja, videokonferencija i AR/VR aplikacija, do impresivnijeg igranja i tehnologija proširene stvarnosti (XR),” rekla je Sibel Tombaz, voditeljica proizvodne linije za 5G RAN u Ericssonu.

“Brzina prijenosa od 440 Mbps koju postižu Ericsson i MediaTek pomoći će napraviti tu razliku. Također kontinuirano dizajniramo inovativna rješenja za optimizaciju 5G mreža kako bi naši korisnici mogli najbolje iskoristiti svoju imovinu spektra“, pojašnjava Sibel Tombaz.