Država očekuje oko 300 milijuna kuna prihoda od frekvencijskih naknada za 5G mrežu

Država očekuje oko 300 milijuna kuna prihoda od frekvencijskih naknada za 5G mrežu

Dozvole za radiofrekvencijski spektar za 5G mrežu bit će dodijeljene na 15 godina, uz mogućnost produljenja za dodatnih 5 godina, ističe za ICTbusiness.info Miran Gosta ravnatelj HAKOM-a, domaćeg telekomunikacijskog regulatora. Prema njegovim riječima vrijednost naknada koja će biti uprihodovana za državni proračun na javnoj dražbi dosegnut će oko 300 milijuna kuna.

Ravnatelj HAKOM za ICTbusiness.info ističe kako je poznata i dinamika pokrivanja 5G mrežom cijele Hrvatske, a ključan datum za sva tri domaća telekoma je kraj 2025. godine kada moraju biti pokrivena urbana područja i sve autoceste.

HAKOM uskoro raspisuje natječaj za 5G frekvencije. Što to znači za telekome i na koji će način biti provedena dodjela?

HAKOM će tijekom lipnja raspisati javnu dražbu za dodjelu frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz. Time će, uz radiofrekvencijski spektar koji im je već dodijeljen, operatori mreža pokretnih komunikacija dobiti frekvencijske resurse za punu implementaciju 5G tehnologije. Elektronička javna dražba bit će provedena putem programske platforme za provedbu nadmetanja.

Koliko novca se očekuje da bi država trebala uprihoditi od tih frekvencijskih pojaseva?

Ovisno o konkretnim prijavama na javnu dražbu i razvoju nadmetanja, prema definiranim početnim cijenama očekuje se prihod u Državni proračun od barem 300 milijuna kuna.

Na koliko će godina biti dodijeljene koncesije za 5G frekvencije i kada se očekuje nacionalna pokrivenost, odnosno na koji se način očekuje brzina postavljanja i puštanja u rad 5G mreža sva tri telekoma Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Telemacha?

Dozvole za radiofrekvencijski spektar bit će dodijeljene na 15 godina, uz mogućnost produljenja za dodatnih 5 godina. HAKOM će operatore obvezati pokriti urbana i ruralna područja te transportne pravce 5G mrežom u određenom vremenskom roku, u skladu s Nacionalnim planom razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine:

Do 31.12.2025. 90% stanovništva svake pojedine jedinice lokalne samouprave u urbanom području Republike Hrvatske mora biti pokriveno s 5G mrežom

Do 31.12.2025. 25% ukupne površine ruralnih područja Republike Hrvatske mora biti pokriveno s 5G mrežom

Do 31.12.2027. 50% ukupne površine ruralnih područja Republike Hrvatske mora biti pokriveno s 5G mrežom

Do 31.12.2025. 99% ukupne duljine svih autocesta na području Republike Hrvatske mora biti pokriveno s 5G mrežom

Do 31.12.2025. 95% ukupne duljine željezničkih koridora Rijeka-Zagreb-Budimpešta i Slovenija-Zagreb-Šid na području Republike Hrvatske mora biti pokriveno s 5G mrežom.

Dodatno, HAKOM će propisati i obvezu pokrivanja određenih naselja i područja od posebnog interesa 4G i/ili 5G mrežom, koja trenutno nisu pokrivena odgovarajućom razinom signala te obuhvaćaju udaljene ruralne sredine.

U tijeku je i testiranje na 3,5 GHz frekvencijama 5G mreže. Na tim će frekvencijama raditi 5G kada nakon dodjele frekvencija počne prava komercijalna upotreba. Što to znači za korisnike?

Nakon provedene javne dražbe operatori će, uz ranije dodijeljeni radiofrekvencijski spektar (koji se uporabom DSS (Dynamic Spectrum Sharing) tehnologije može koristiti za 5G), na raspolaganju imati i „nove“ temeljne 5G frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3.6 GHz i 26 GHz. U frekvencijskom pojasu 3.6 GHz su dostupne dovoljne širine pojasa koje mogu osigurati kvalitetnu 5G uslugu, a zbog propagacijskih karakteristika domet baznih postaja koje koriste taj pojas je dovoljan da se može koristiti za pokrivanje naseljenih područja. Zbog toga se najveća implementacija 5G-a očekuje upravo u ovom pojasu. Prosječni korisnik će u prvo vrijeme vjerojatno primijetiti samo veće brzine i brži odziv mreže, ali nova će mreža, zbog svojih karakteristika, omogućiti industrijskim i drugim primjenama učinkovit način povezivanja uređaja. Očekuje se da će 5G omogućiti nove aplikacije i poslovne modele kao što su virtualna stvarnost, automatizirana vozila, napredna rješenja u turizmu, poljoprivredi i ostalim gospodarskim granama te biti sastavni dio industrije budućnosti – Industrije 4.0.

Svi o 5G govore kao magičnom rješenju zbog niske latencije i velike brzine. Kada će se to zaista i dogoditi?

Sve funkcionalnosti i prednosti 5G tehnologije će biti dostupne kada operatori izgrade mrežu na određenom području, što uz izgradnju baznih postaja uključuje i agregacijsku mrežu velike propusnosti i niske latencije. HAKOM će omogućiti da se u većini Republike Hrvatske do kraja 2025. osigura 5G usluga kroz ranije spomenute uvjete pokrivanja iz dozvole, koje postaju obveza operatora. Dostupnost na konkretnom području će ovisiti o poslovnim planovima pojedinih operatora.

Gdje će biti prve primjene takvih velikih brzina i latencija, koja su to rješenja i usluge gdje ih možemo očekivati?

5G mreža će omogućiti povezivanje vrlo velikog broja uređaja koji će slati informacije korisniku, komunicirati međusobno i upravljati raznim procesima. Pametni gradovi će tako moći prilagođavati prometnu signalizaciju ovisno o trenutačnom prometu, raspodijeliti energiju pametnije i efikasnije, regulirati odvoz otpada i slično. Prepoznat je i velik potencijal primjene 5G-a u poljoprivrednom sektoru te se može očekivati mogućnost obrađivanja poljoprivrednih površina daljinski upravljanim vozilima i nadzor usjeva pomoću velikog broja povezanih senzora vlage, temperature i kvalitete tla. Turizam je neizostavna grana hrvatskog gospodarstva koja će također imati priliku iskoristiti tehnologiju kroz aplikacije za promociju turističke ponude. Kao primjer, turistima se mogu nuditi turistički vodiči u virtualnom okruženju proširene stvarnosti na jeziku koji odaberu. S obzirom na dosadašnje uspjehe i globalnu prepoznatljivost hrvatskih ICT kompanija i start-up zajednice, daljnjim razvojem tehnologije možemo očekivati nova dostignuća ili rješenja.

Za 5G se govori da će omogućiti robotsku kirurgiju na daljinu, upravljanje strojevima na daljinu. Što je potrebno da se to dogodi?

Primjene kod kojih će biti potrebna velika brzina i niska latencija, poput npr. kirurgije na daljinu, očekuju se nešto kasnije, iza 2025., kad se ostvari visoki stupanj pokrivenosti i puna funkcionalnost 5G mreže, što će biti omogućeno njenom izgradnjom na određenom području. Kao što je već navedeno, to se odnosi na radijski dio mreže (bazne postaje) i odgovarajuću agregacijsku mrežu. Dostupnost na konkretnom području će ovisiti o poslovnim planovima pojedinih operatora.

Može li se očekivati i na koji način da 5G omogući pokrivanje brzim internetom ruralnih područja - sela i zaseoka, otoka s brzim internetom? Mnogim je to turističkim djelatnicima prilična noćna mora na priobalju i otocima?

Da bi postala dostupna svima 5G mreža će morati biti izgrađena i u manje komercijalno isplativim područjima poput ruralnih. Za to će trebati vremena, a ovisi i o investicijskom potencijalu dionika tržišta pokretnih komunikacija. Kao što sam već spomenuo, u okviru javne dražbe bit će propisana obaveza pokrivanja određenog postotka površine ruralnih područja 5G signalom te određenih trenutno nepokrivenih naselja i područja od posebnog interesa 4G/5G signalom. Sve ovo bi trebalo osigurati bolju uslugu i na područjima koja do sada nisu imala kvalitetno pokrivanje.

Bit će potrebno povezati bazne postaje brzim linkovima da bi 5G imao smisla. Kako to riješiti?

Predviđa se kako će u najvećem broju slučajeva izgradnja svjetlovodne mreže predstavljati preferirano rješenje s obzirom na mogućnost osiguranja navedenih zahtjeva 5G mreža. Na mjestima gdje to neće biti izvedivo, bazne postaje će se povezivati usmjerenim radijskim vezama velikog kapaciteta. Na poboljšanju kapaciteta svojih usmjerenih radijskih veza operatori rade kontinuirano.

Još iz kategorije

Više od pola milijarde 5G pretplata do kraja 2021. godine

Više od pola milijarde 5G pretplata do kraja 2021. godine

23.06.2021.

Ericsson predviđa da će broj 5G pretplata premašiti 580 milijuna do kraja 2021. godine, uz oko milijun novih 5G pretplata svaki dan, pokazuju rezultati dvadesetog izdanja Ericsson Mobility Reporta. Rezultati podupiru očekivanje da će 5G postati najbrže usvojena mobilna generacija. Do kraja 2026. predviđa se oko 3,5 milijardi 5G pretplata uz 60 posto stanovništva pokriveno s 5G.

EK proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

EK proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

20.06.2021.

Europska komisija je danas donijela Odluku o usklađivanju uporabe pojasa 6 GHz za bežične mreže diljem EU-a čime će se podržati rastući broj uređaja, internetskih aplikacija i inovativnih usluga koje zahtijevaju veću pojasnu širinu i brzinu. Zahvaljujući tome građani i poduzeća moći će uživati u boljim, bržim i stabilnijim Wi-Fi vezama diljem EU-a, među ostalim za videokonferencije, prijenos i dijeljenje sadržaja, telemedicinu ili upotrebu tehnologija proširene stvarnosti.

Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

Njemačka dovodi mobilni signal u ruralna područja uz pomoć novca EU

18.06.2021.

Njemačka je ubrzala planove o postavljanju 5000 odašiljača na područjima s limitiranom pokrivenosti mobilnim signalom nakon što je Europska komisija odobrila financiranje s 1,1 milijardi eura.