TELEKOM RJEŠENJA

Deutsche Telekom oprema stadione za EURO 2024. najmodernijom telekom opremom baziranom na 5G i optici

Telekom mreća omogućit će brzine do 1,2 Gbps na mobilnim mrežama, se nove bazne stanice spojene su optikom koje će biti čak 65 kilometara više samo na stadionima

Deutsche Telekom oprema stadione za EURO 2024. najmodernijom telekom opremom baziranom na 5G i optici

UEFA EURO 2024 počinje za manje od tri tjedna i pripreme ulaze u završnu fazu. Deutsche Telekom dovodi njemačke stadione u vrhunsku tehničku formu za turnir. Unutar stadiona osigurava najbolju povezanost i veliku brzinu putem 5G i optičkih vlakana. DT je ​​ponovno značajno proširio svoju mobilnu mrežu u svih deset arena. Ukupno je postavio oko 750 novih 5G antena na stadionima za UEFA EURO 2024. 300 od njih osigurava tribine s navijačima i oko 450 zatvorenih prostora kao što su katakombe i medijski prostori.

DT također čini mrežu oko stadiona posebno prikladnom za navijače. Ukupno 38 privremenih područja pokrivenosti za navijačke zone, željezničke stanice ili momčadske prostorije osiguravaju najbolje mobilne telefonske veze. Također instalira oko 65 novih kilometara optičkih vlakana za fiksnu mrežnu vezu stadiona za slanje slika uživo s utakmica diljem svijeta. DT na stadione dovodi više od 2000 razdjelnika signala (sklopke) i priključnih točaka za WLAN i kabel.

“Naš cilj za ovaj turnir je pružiti najbolje mrežno iskustvo za naše korisnike,” rekao je Abdu Mudesir, tehnički direktor u Telekomu Deutschland. “Naša mrežna pokrivenost već je na vrlo visokoj razini. No tijekom Europskog prvenstva mreža će biti pod još većim opterećenjem, pogotovo što se tiče kapaciteta. Bilo na stadionima, u zonama za navijače, na terenima za trening ili kod kuće s navijačima - naše mreže su spremne za veliki događaj kao što je Europsko prvenstvo. Na tome smo radili mjesecima. I u mobilnim komunikacijama i u fiksnoj mrežnoj povezanosti sa stadionima.”

Mobilna komunikacija mora biti prilagođena količini podataka gledatelja na Europskom prvenstvu. To se prije svega odnosi na stadione i oko njih te za navijačke zone. Podatkovni promet posebno je visok na sportskim događajima. Brzina protoka podataka na stadionima sada je tri puta veća. Umjesto do 375 Mbit/s kao dosad, DT sada može isporučiti do 1,2 Gbit/s na tribinama. To znači da će navijači na utakmicama osjetiti primjetna poboljšanja prilikom surfanja ili slanja poruka.

DT koristi frekvencije od 3,6 gigaherca, što omogućuje posebno brz prijenos. Ova se frekvencija koristi na devet od deset stadiona. Samo u Kölnu to trenutno nije moguće iz statičkih razloga. DT također koristi 5G i LTE na frekvencijskim pojasima od 900 megaherca, 1,8 gigaherca, 2,1 gigaherca i 2,6 gigaherca. Proširena mobilna pokrivenost već je u funkciji na svih deset stadiona. Tehnologija će ostati na stadionima nakon turnira, a zatim će osigurati jaku mobilnu pokrivenost tijekom ligaških utakmica.

Za UEFA EURO 2024. tehnički timovi također proširuju postojeće stranice i postavljaju 38 privremenih rješenja. To su mobilne antene koje omogućuju mobilnu komunikaciju za vrlo frekventna područja tijekom određenog razdoblja. Posebno su u fokusu fan zone. Najveća navijačka zona u Berlinu u Reichstagu bit će posebno pokrivena za turnir, kao i navijačke zone i javna gledanja u Dortmundu, Düsseldorfu, Hamburgu, Kölnu i Stuttgartu. “Mobile phone stat to go” koristit će se 18 puta. Ovaj kontejner s 5G i LTE antenama jedna je od inovacija DT-a i može se postaviti i postaviti u vrlo kratkom vremenu.

Fiksna mreža također će igrati važnu ulogu na stadionima UEFA Eura 2024. Ukupno će na stadionima biti postavljeno oko 65 kilometara novih svjetlovodnih vodova. Glavna zadaća fiksnog mrežnog kabliranja na stadionima je osigurati medijima dovoljan kapacitet i brzinu za njihovo video i audio izvještavanje.

Osim optičkih kabela, u tu se svrhu na stadionima postavlja preko 900 dodatnih prekidača i preko 1300 pristupnih točaka. Kritična područja poput medijske tribine zaštićena su od ispada s posebnim rješenjima visoke dostupnosti. Dio hardvera nastavit će se koristiti na stadionima nakon turnira ili će ga DT koristiti na drugim događajima.

Proširenje tehnologije stadiona ključno je za velike događaje kao što je UEFA Euro 2024. Na primjer, očekuje se da će oko 1200 predstavnika medija prisustvovati finalu na Olimpijskom stadionu u Berlinu. U normalnoj ligaškoj utakmici to je oko 80. Većina prekidača već je postavljena na stadionima, a dovršeno je i dio kabliranja. Preostali radovi sada mogu započeti nakon završetka sezone Bundeslige. Stadioni će tada biti spremni za posljednje radove.

Svaki stadion povezan je s UEFA-inim međunarodnim radiodifuznim centrom (IBC) u Leipzigu s dvije redundantne optičke linije. Osigurano je da se ove dvije veze usmjeravaju odvojeno jedna od druge kroz DT mrežu. Iz IBC-a, signali se šalju u svijet kao televizijska slika.

Svaka od svjetlovodnih linija ima kapacitet od 200 gigabita u sekundi, što znači da ukupno četiri terabita u sekundi podataka može stići u IBC istovremeno putem optičkih veza. Iz IBC-a u Leipzigu, signali se također prenose putem optičkih vlakana DT-a do 14 službenih UEFA-inih navijačkih zona, gdje se održavaju javna gledanja za navijače.