TELEKOM REZULTATI

A1 Hrvatska nastavlja s rastom ključnih poslovnih pokazatelja i ulaganja

A1 Hrvatska nastavlja s rastom ključnih poslovnih pokazatelja i ulaganja

Poslovni rezultati drugog po veličini domaćeg telekom operatora A1 Hrvatska, koji posluje u sklopu Telekom Austria Grupe odnosno A1 Grupe, pokazuju kako je kompanija u devet mjeseci 2023. godine ostvarila ukupne prihode 387,7 milijuna eura, što je 11,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije odnosno operativna dobit (EBITDA) viša 11,2 posto u odnosu na devet mjeseci 2022. godine i sada iznosi iznosi 145,5 milijuna eura.

Kompanija je do sada investirala 174,9 milijuna eura, što je 201,5 posto više nego u istom razdoblju lani te će na godišnjoj razini imati povijesno rekordne investicije u 24 godine poslovanja u Hrvatskoj. Uz nastavak velikog investicijskog ciklusa, ubrzane izgradnje najveće fiksne gigabitne mreže u Hrvatskoj te kontinuirane modernizacije mobilne mreže, za pružanje najboljeg mobilnog iskustva u idućih 15 godina uloženo je 109 milijuna eura u radiofrekvencijski spektar.

Sezonalni pozitivan utjecaj na prihode imali su posjetitelji u roamingu, a na devetomjesečnoj razini rast ICT usluga za gotovo 60 posto i 50 postotni rast dodatnih usluga poput A1 osiguranja ekrana i osiguranja doma.

Broj kućanstava s fiksnim pristupom viši je 6,5 posto, dok je prosječni prihod po priključku (ARPL) niži 0,9 posto i iznosi 30,7 eura. U mobilnom poslovanju porastao je broj korisnika uz ugovor te je viši za 4,3 posto, kao i onih na bonove za 4,1 posto. Podaci govore kako mobilna baza bilježi rast od 4,2 posto. Uslijed inflacijskog pritiska, povećani su izdaci za primanja zaposlenika te za uređaje i TV sadržaj kao i oni vezani uz tržišne pritiske konkurencije pa je troškovna strana povećana za 14,4 posto.

U devet mjeseci 2023. telekomunikacijsko tržište bilo je konkurentno i dinamično s korisnički privlačnim ponudama svih operatora. Zahvaljujući značajnim investicijama proteklih godina i digitalnoj transformaciji poslovanja, s naglaskom na korisničko iskustvo i zelenu tranziciju, A1 Hrvatska bilježi rast temeljnih telekomunikacijskih usluga, kao i ICT te dodatnih usluga. Inflacijski pritisak na poslovanje i dalje je zamjetan.

„Ovu ćemo godinu završiti s rekordnim investicijama u Hrvatskoj, prije svega u izgradnju gigabitne fiksne mreže koja je dostupna u više od 711 tisuća kućanstava. Mobilnom 5G mrežom do kraja godine pokrit ćemo 90 posto populacije. Osim u tehnologiju, uložili smo u ukupna primanja zaposlenika koja su u prosjeku rasla 12 posto. Za privatne i male poslovne korisnike kreirali smo nove portfelje prema njihovim potrebama i navikama koji im daju još više fleksibilnosti, ali i sve za jednostavno funkcioniranje u digitalno doba. Sve su to preduvjeti za stvaranje modernog gospodarstva i društva u Hrvatskoj koji će biti regionalno konkurentni“, ističe na upit ICTbusiness.info Goran Angjeleski, glavni direktor za financije A1 Hrvatska.