A1 Hrvatska najavljuje žalbu na odluku Agencije za zaštitu osobnih podataka

A1 Hrvatska najavljuje žalbu na odluku Agencije za zaštitu osobnih podataka

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

A1 Hrvatska će naravno poštivati svaku pravomoćnu odluku regulatornog tijela, no kaznu koja nam je određena smatramo potpuno neprikladnom i nerazmjernom te ćemo podnijeti žalbu Upravnom sudu Republike Hrvatske, ističu iz A1 Hrvatska na upit ICTbusiness.info vezano uz odluku o kazni Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U A1 Hrvatska primjenjujemo napredne sigurnosne mjere zaštite informacijskih sustava koje se kontinuirano revidiraju i unaprjeđuju sukladno najboljim praksama, tvrde u drugom po veličini domaćem telekomu i dodaju da u slučaju radi kojega nam je određena višemilijunska kazna reagirali smo odmah po otkrivanju prvih znakova sumnje na nedopušten pristup podacima, trenutačno i bez odlaganja, te poduzeli sve korake kako bismo zaštitili naše korisnike.

Nakon što je sa sigurnošću utvrđen incident, nadležna tijela su informirana u najkraćem mogućem roku, a navedeni incident nije imao nikakav utjecaj na rad usluga koje A1 pruža krajnjim korisnicima, pojašnjavaju iz A1 Hrvatska.

„S obzirom na promptnu reakciju i tehničko-organizacijske mjere koje su bile implementirane, kao i činjenicu da do incidenta nije došlo zbog manjkavosti sigurnosnog sustava već isključivo uslijed ljudskog faktora, odnosno manipulacijom ranjivosti pojedinca s ciljem pristupa podacima, u A1 Hrvatska držimo da se ne može govoriti o propustima na strani kompanije. Riječ je pritom bila isključivo o setu osnovnih osobnih podataka koji su dostupni i kroz neke javne izvore te se njima ne može naštetiti korisnicima. Informacije o bankovnim karticama i računima niti u jednom trenutku nisu bile kompromitirane. Apsolutna zaštita nažalost ne postoji, zbog čega su kompromitacije informacijskih sustava gotovo svakodnevne i nema značajnije kompanije ili institucije koja se nije s njima suočila. U posljednje su vrijeme štetu od socijalnog inženjeringa pretrpjeli i neki globalni ICT divovi poput Microsofta i Samsunga“, ističu iz A1 Hrvatska.

Kao dio globalne ICT zajednice, u A1 Hrvatska primjenjujemo i neprestano unaprjeđujemo vlastite sigurnosne protokole usklađujući ih s najvišim svjetskim standardima i to ćemo nastaviti činiti i dalje, zaključuju iz A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Kreće javno savjetovanje o prijedlogu informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra

Kreće javno savjetovanje o prijedlogu informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra

11.08.2022.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je javno savjetovanje o prijedlogu Informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3600 MHz i izmjeni uvjeta pojedinih dozvola za uporabu RF spektra.

DT vidi nastavak rasta poslovanja do kraja ove godine

DT vidi nastavak rasta poslovanja do kraja ove godine

11.08.2022.

Deutsche Telekom ponovno je predstavio snažnu zaradu u drugom tromjesečju 2022., što mu je omogućilo da podigne svoje smjernice po drugi put ove godine. Očekuje se da će prilagođeni EBITDA AL Grupe doseći oko 37 milijardi eura, što je više od prethodnih smjernica od više od 36,6 milijardi eura.

Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

09.08.2022.

Projekt autonomnih automobila 5G-Carmen, financiran od strane Europske komisije, završio je testni dio odnosno pilot fazu koja se odnosi na povezivanje niza funkcija vozila sljedeće generacije koristeći 5G tehnologiju. U projekt je bilo uključeno nekoliko operatera i dobavljača potrebne tehnologije, što je dodatno potpomoglo u smislu dobivanja pozitivnih i konkretnih rezultata.